Sutra u Nišu počinju “Dani Branka Miljkovića”

NIŠ

Sutra u Nišu počinje 47. po redu književna manifestacija “dani Branka Miljkovića. Ova ugledna knjževna manifestacija po prvi put je organizovana 1972. godine .

Prvi dan manifestacije biće u znaku promocije promocijom knjige Kolje Mićevića „Miljković – Dante: prvo pevanje“– rečeno je danas na konferenciji za štampu u Niškom kulturnom centru.

“Miljković je pokazao – a to je ono najbitnije, čini mi se, u njegovom postupku – kako se preuzimanjem gotovo svih reči iz stiha na nekom drugom jeziku može izreći jedna sasvim različita ideja, odnosno formirati sasvim različita slika. Uostalom, zar i prvi stih Komedije Dantea Aligijerija, Miljkovićevog uzora na ovim stranicama, nije nastao na isti način, adaptacijom jedne latinske rečenice iz Knjige proroka Isaije? Petorici glavnih junaka ove vrlo lično razvijene esejističke fantazije – Danteu, Miljkoviću, Stanojeviću, Prešernu i Valeriju – pridružila su se i dva niška pesnika, Dobrivoje jevtić, svajom grafičkom varijacijom na stih Obreh se u nekoj mračnoj šumi, i Zvonimir Kostić Palanski, crtežom s Danteovim i Miljkovićevim profilima.“, rekao je autor knjige Kolja Mićević.

“ Kolja Mićević je poznati naš pisac I ugledni prevodilac , pesnik, muzički pisac koji živi na relaciji Pariz- Banja Luka. Ova knjiga je na neki način nastala u Nišu , gde su učestvovali I drugi niški pisciu samoj knjizi. Knjiga govori o jednom eseističkom pristupu Kolje Mićevića, odnosu I relacijama Branka Miljkovića I Dantea” rekao je urednik u Niškom kulturnom centru Goran Stanković.

 Promocija će biti održana u Književnoj  galeriji Narodnog muzeja  a o knjizi će govoriti : autor Kolja Milićević i Marjan Čakarević, dobitnik nagrade Branko Miljković prethodne godine.

Knjiga „Miljković – Dante: prvo pevanje“ je objavljena 2018. godine u izdanju „Zlatnog runa“iz Beograda.

Organizatori ovog dela programa su  Niški kulturni centar i Narodni muzej Niš.

Centralna svečanost , odnosno svečano uručenje Nagrade „Branko Miljković“ za 2017. Godinu predviđeno je za četvrtak  10. maj 2018. Godine u Gradskoj kući od 18.00 sati.

“Ovo je 47 nagrada Branko Miljković. Ovom prilikom će u programu učestvovatiniški glumci I muzičari kao I Petar Matović, dobitnik nagrade, Goran Maksimović, predsednik žirija, Evica Radevska, horna, Marija Dinov Vasić, klavir, Aleksandar Mihailović, glumac. Voditelj programa je književnik Velibor Petković.

Dobitnik nagrade je Petar Matović, pesnik mlađe generacije iz Požege, za knjigu „Iz srećne republike“ u izdanju Kulturnog centra Novog Sada.

Nagradu „Branko Miljković“ dodeljuje Grad Niš, nagradu je pomoglo Ministarstvo kulture Republike Srbije a tehnički organizator je Niški kulturni centar

Petar Matović rođen je 1978, završio je studije srpske književnosti u Beogradu. Živi i radi u Požegi. Piše poeziju i eseje, objavljuje u periodici, zastupljen je u više antologija u zemlji i inostranstvu, pesme su mu prevedene na više jezika (poljski, engleski, nemački, švedski, francuski, italijanski, španski, katalonski, portugalski, galicijski, rumunski, makedonski, slovenački, mađarski).

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare