Sutra počinju Filmski susreti u Nišu

NIŠ

Sve je spremno za početak 52. Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma u Nišu – rečeno je danas na konferenciji za štampu održanoj u u Oficirskom domu, koji će narednih sedam dana biti filmski i pres centar.

“U Tvrđavi na Letnjoj pozornici, najvećem bioskopu pod odtvorenim nebom na Balkanu,  sjatiće se ovih dana na hiljade ljubitelja filmova i i posetilaca željnih bliskih susreta sa filmskim zvezdama“, izjavio je Srđan Savić, direktor NKC- a i direktor Filmskih susreta.

Sutra uveče, na otvaranju , niškoj piblici pokloniće se  50 glumaca, što je rekord od osnivanja Festivala, rekao je umetinički direktor i glumac Vladan Živković. On je kazao da su čitave glumačke ekipe obećale da će doći u Niš, na jedan, dva ili više dana, ali sigurno je da će Niš ove godine ugostiti  veći broj glumaca u odnosu na prethodne.

Ičekuje se mnogo glumaca i iz bivših jugoslovenskih republika.

Na samom otvaranju dobitnici nagrade za životno delo „Pavle Vuisić“  Svetlani Ceci Bojković,  biće uručena ova prestižna nagrada.  nagrada biti uručena prvog dana festivala. Otvaranje je zakazano za  20.30, uz koncert „Impresije“. Sat vremena pre toga za glumce će biti organizovan prijem u Gradskoj kući.

Festival počinje  projekcijom dva filma „Stado“, Nikole Koja i Ustav republike Hrvatske u režiji Rajka Grlića.

Svi filmovi prikazivaće se na renovitranoj letnjoj pozornici u Tvrđavi, a u slučaju loših vremenskih uslova alternetiva Letnjoj pozornici u Tvrđavi biće bioskop Sineplkes. Projekcije će se odvijati u terminima 20.30 i 22.30, kao i sutradan u 13.00 i 15.00 sati.

Festival biće obogaćen pratećim manifestacijama, izjavio je direktor Saveta festivala i direktor Turističke organizavije Niša -a, Uroš Parlić.

Žiri ovogodišnjeg  Festivala je u sastavu, predsednik Jelica Sretenović i Ivan Bekjarev i Minja Filipović, kao članovi .

U takmičarskom delu biće 13 filmova, a posle dodele nagrada, 30. avgusta  još dva gostujuća filma.

Novina u odnosu na prethodne godine je i to da su se novčani iznosi za glumačke nagrade povećali. Dobitnik Gran Prix-a dobiti 350 hiljada, Carice Teodore – 280, Cara Konstantina takođe 280, a povelje za mušku i žesnku ulugu  je vredna 180 hiljada dinara. Nagrade za epizodnu mušku, žensku i najboljeg debitanta ove godine iznose po 120 hiljada dinara.

Po prvi put ove godine u u kategoriji nezvaničnih festivalskih nagrada dodeliće se i nagrada za najbolju odigranu komičnu ulogu, u znak sećanja na prerano preminulog srpskog glumca Milorada Mandića Mande. Vrednost nagrade je  100 hiljada dinara. O ovoj nagradi odlučivaće poseban žori  sastavljen od predstavnika “Blica”, supruge Milorada Mandića Mande I glumca Radoša Bajića

Ovogodišnji Festival obilovaće i nizom pratećih manifestacija.

Direktor Festivala Srđan savić rekao je da su ove godine uložena veća sredstva u Festival . Skupština grada Niša finansirala je 16 miliona, Ministarstvo kulture Srbije 3.150.000, dok je generalni spozor, Dunav osiguranje, donirao 1.200.000dinara.

Zlatni spoznor Filmskih susreta je Leoni, koja je donirala milion dinara.

Filmski susreti trajaće do 30. avgusta.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare