Sutra izvidjači idu “Tragom logoraša”

NIŠ

Povodom obeležavanja 75 godina od bekstva iz nacističkog logora na Crvenom Krstu, Savez izviđača grada Niša , organizovati tradicionalni marš „Tragom logoraša – 12. februar“.

“Ovo je 56. put kako organizujemo  marš. Prvi marš je organizovan 1962. godine. Učestvovače oko 200 izviđača i planinki. Izviđači će na marš poći odmah posle zvanične ceremonije u Logoru na Crvenom Krstu i marširaće tradicionalnom maršrutom: Niš – Hum – Brenica – Kamenica – Niš. Marš će se završiti u dvorištu Crkve Sv. Pantelejmon u Nišu. Marširaće se trasa duga oko 20 kilometara”, rekao je za JUGpress starešina Saveza izviđača Niša Momčilo Petković.

Marš je posvećen stradanju, odvažnosti i patriotizmu građana Niša i juga Srbije.

Da podsetimo , 12. Februara 1942 iz logora na Crvenom krstu pobeglo je 105 logoraša.  Organizovano bekstvo logoraša u Nišu bio je jedinstveni događaj u porobljenoj Evropi. Feldkomandant u Nišu, uz saglasnost vojnoupravnog komandanta Srbije, naredio je da se za 11 ubijenih stražara u znak odmazde prvo streljaju zatvorenici iz logora i iz zatvora. Nekoliko dana kasnije, 17. februara, iz kaznenog zavoda streljano je 584 zatvorenika, zatim svi Jevreji muškarci i jedan broj Cigana. Tako je tada u Nišu streljano ukupno 850 lica. U logoru je ostalo samo oko 150 zatvorenika .

Procenjuje se da je oko 30 hiljada ljudi prošlo kroz ovaj logor, od kojih je najmanje 12 hiljada ubijeno na lokaciji Bubanj. Mnogi drugi zatočenici su prebačeni u logor Sajmište ili druge logore širom Evrope. U logor su slati ne samo Jevreji, komunisti i učesnici narodnooslobodilačkog pokreta, partizani i četnici, nego i oni koje su zahvatili talasi bezbrojnih racija i hapšenja talaca u Nišu i okolini. Svi su oni slati sa stereotipnim obrazloženjem „kao opasni po javnu bezbednost, red i mir u zemlji”, s tim da u logoru ostanu do daljeg naređenja.

Organizaciju marša, kao i svake godine pomogla je gradska opština Crveni krst, policijska Uprava u Nišu, Crveni krst – Niš, Narodni muzej i niški odred žandarmerije,  koji će takođe učestvovati u maršu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare