Predstavljen roman “Arzamas” dobitnice Ninove nagrade

NIŠ

 

Sinoć je u punoj Sali Narodne biblioteke „Stevan Sremac” u Nišu predstavljena knjiga „Arzamas” književnice Ivane Dimić, dobitnice šezdeset treće NIN-ove književne nagrade.

Knjiga je urađena na nesvakidašnji naći. Jednu običnu temu, mada ne često eksplatisanu u književnom svetu, odnos dementne majke koja imire i ćerke koja se o njoj brine , predstavlja kroz mozaičku formu dijaloga i proze. Roman je plod ličnog iskustva. Naime, književnica je deo svog života, devet godina je čuvala dementnu majku,  prenela na papir.

Žiri NINove nagrade je ovaj roman ocenio kao “ “proznu fugu o ljubavi i smrti”.

Pripovedanje u „Arzamasu teče smenom dramskih, dijaloških i prozno-esejističkih pasaža. Ispripovedan svedenim, dramski ekonomičnim načinom, u stalnoj smeni komično-apsurdnog i setnog tona, te stoga žanrovski neuhvatljiv, roman „Arzamas“ Ivane Dimić postepeno prerasta u proznu fugu o ljubavi i smrti, u kojoj je ljubav, uprkos smrti, ona sila koja iskupljuje i osmišljava sam život“, stoji u obrazloženju žirija.

„Razgovori koji se čine komički, a nisu – razmišljanja koja se čine tužna, a nisu. Pripada retkom, i zanimljivom žanru dance macabre, i jeste ono bodlerovsko da se – smrt smeje našim ludostima, i nije to. Nije igra nego nadigravanje“, navodi Predrag Bajčetić, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu.

Ivana Dimić je diplomirani dramaturg, prevodilac i autor brojnih kratkih priča, drama, dramatizacija i TV scenarija. Radi radi kao dramaturg u beogradskim pozorištima. Obavljala je funkcije pomoćnika ministra za kulturu, direktora drame Narodnog pozorišta i direktora Ateljea 212. Član je Srpskog književnog društva od 2001, a od 2005. ima status istaknutog umetnika.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare