Sudjenje za ratne zločine OVK: Lečenje od iluzija

BEOGRAD

Suđenje vođama OVK za ratne zločine će na Kosovu biti prihvaćeno kao jedan od dodatnih lekova da se kosovska i albanska javnost izleči od iluzija devedesetih, uveren je direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić, dok novinar Bojan Tončić predviđa da će kosovska javnost reagovati afektivno, po oprobanoj matrici tipa “a šta su oni nama uradili“.

Tončić je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da suđenje pred Specijalnim sudom u Hagu neće doprineti suočavanju s prošlošću ni u Srbiji.

Prema njegovom tumačenju, “kao da na neki morbidan način svaka inkriminacija koja ide na račun optuženih komandanata OVK, znači malo više nevinosti za Srbe koji su počinili zločine individualno, ali u najvećoj meri kao državni posao“. 

Sve to neće uticati ni na pregovore Prištine i Beograda, rekao je Tončić, koji smatra da je pozicija Prištine “unekoliko oslabljena“, dok je status Beograda, kada su u pitanju ratni zločini, sve vreme identičan, jer Srbija negira postojanje zločina. 

Kako je rekao novinarki Tamari Skrozza,  besmisleno je posle 20 godina govoriti o tajmingu suđenja i pretpostavci da je međunarodna zajednica sada želela da ukloni sa scene “ratnu generaciju“ političara. 

“Kadgod da su optužnice podignute, mogli bismo da nalazimo nekakve skrivene poruke i skrivene interese. Prosto, to je moralo da se dogodi i trebalo je da se dogodi mnogo ranije“, istakao je Tončić. 

S druge strane, Janjić je primetio da su se na kosovskoj sceni već pojavili “novi likovi“, poput Vjose Osmani, Vlore Ćitaku, ili Envera Hodžaja, dok Albina Kurtija i Avdulaha Hotija javnost percipira kao nove, iako oni to nisu.  

On je FoNetu izjavio da su sudovi najbolji način da se sklone ljudi koji nas “sapliću i stalno nas vraćaju u Klečke, u paljenje ambasada“ , iako među njima ima i onih koji su već počeli da prefabrikuju istine prema sebi, ne bi li izbegli ličnu odgovornost.

 “Kosovska javnost je zrelija da prihvati ličnu odgovornost optuženih, da to ne shvata kao kolektivnu krivicu. Za srpsku, biće to još jedna nova trauma, jer se živi u laži“, ukazao  je Janjić i predočio da Specijalni sud u Hagu nije samo sud za optužene Albance i OVK. 

To je, kako je objasnio, istovremeno i sud koji će suditi i nekim srpskim generalima i paravojnicima, za period 1998-99. 
Janjić podseća da je na Kosovu bilo protivljenja osnivanju tog suda, da je bilo demonstracja i izigravanja međunarodnih dogovora, jer je ljudima koji su držali vlast, a pre toga bili u gerili, bilo teško da prihvate realnost. 

Početak suđenja,kako je procenio, neće se odraziti na pregovore između Beograda i Prištine, jer tih pregovora, po njemu, i nema, a ne uzda se ni u međunarodnu zajednicu, jer tvrdi da je korumpirana. 

“Međunarodna zajednica ni ovde neće dozvoliti do se do kraja govori o ulozi Amerike na Kosovu, o ulozi obaveštajnih službi Velike Britanije, promašajima koji su se dogodili na terenu i primeni modela  koji se pokazao nedelotvornim“, zaključio je Janjić. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare