Subvencije za 104 registrovana gazdinstva

 VLASOTINCE

Sto četiri registrovana poljoprivredna gazdinstva dobila su subvencije iz budžeta opštine Vlasotince.

Novac namenjen poljoprivredi dobili su oni koji su kupili materijal za prolećnu ili jesenju ovogodišnju sadnju, kao i oni koji su nabavili ili planiraju nabavku opreme i mehanizacije za voćarstvo i vinogradarstvo u ovoj godini.

Zbog epidemiološke situacije, dodela ugovora dobitnicima sredstava obavljaće se po pozivu – u grupama od najviše petoro ljudi. Voćarima i vinogradarima namenjena su četiri miliona, a milion dinara se, tokom cele godine, koristi za veštačko osemenjavanje životinja.

-Nacrtom odluke o budžetu za narednu godinu predvideli smo skoro dva i po puta veću sumu od postojeće, odnosno skoro 12 miliona dinara. Nadam se da će i u konačnoj odluci o budžetu na skupštini ta suma ostati ista. To će omogućiti veći podstitaj našim poljoprivrednicima i podstrek mladim ljudima da ostanu na selu. Povećanjem podsticajnih sredstava namenjenih poljoprivredi i ruralnom razvoju imali smo u vidu i činjenicu da 50% teritorije naše opštine čini poljoprivredno zemljište- kaže predsednik opštine Vlasotince Bratislav Petrović.

Miloš Tričković, jedan od dobitnika subvencije, gaji dunju, krušku i šljivu na dva hektara i kaže da mu znači ova pomoć.

-Ona pokriva 30% vrednosti sadnog materijala i puno mi znači. Nadam se da ću sledeće godine udvostručiti zasade – kaže Miloš koji je sa prijateljima prošle godine osnovao Opštu poljorivrednu zadrugu Rosulja.

Subvencije iznose maksimalno 80% vrednosti sadnog materijala ili opreme, a najviše 40.000 dinara.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare