Obeležen Dan primirja u Nišu

NIŠ

Dan primirja u Prvom svetskom ratu obeležen je u Nišu parastosom i polaganjem venaca na Srpskom  groblju kao  i na Groblju komonvelta na Delijskom visu. Vence su položili gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski, predsednik Skupštine grada Niša Boban Džunić, načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović, predstavnici grada, vojske, policije  i boračkih udriženja.

‘’Sa setom se sećamo svakog 11.novembra iz 1918.godine kada je potpisano primirje u Prvom svetskom ratu, sukobu svetskih razmera u kome je Srbija izgubila trećinu svog stanovništva.Danas slavimo slobodu jer svi ti ljudi koji su u Velikom ratu poginuli svoje živote su dali za nas i sva pokolonje  koja će živeti i raditi u miru’’- kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski. ‘’Posle toliko godina od Velikog rata, bez obzira na velike gubitke, Srbije je poput ramonde koju nosimo na  reverima u znak sećanja na žrtve, uspela da oživi i da se izdigne. Danas negujemo slobodu, sarađujemo sa mnogim zemljama u Evropi i  svetu i krupnim koracima koračamo ka Evropskoj uniji. Slobodu čuvano, slavimo je i radujemo joj se’’.

                Ona je kazala da je ju je posebno obradovalo to što je na polaganju venaca srpskim vojnicima stradalim u Velikom ratu bilo i dece.

                 ‘’Deca se na ovakvim mestima  uče tradiciji a samo ako imate tradiciju možete da imate i državu’’- dodaja je Sotirovski.

                  Kao i svake, i ove godine venci su položeni i na grobovima engleskih lekara i medicinskih sestara koje su u Prvom svetskom ratu bili uz srpsku vojsku i srpski narod.

                  ‘’Danas je 102.godine otkako je  11.novembra u 11 sati potpisano primirje u Velikom ratu. Važno je da negujemo tradiciju i pamtimo ovaj datum. Poštu odajemo i vojnicima engleske i francuske koji su takođe učestvovali u ratu’’- dodao je Branislav Radovanović, predsednik Udruženja potomaka ratnika Srbije od 1912. do 1920.godine Niš.

                   Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji od 2012. godine. Ovaj datum podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare