U Vranju obeležen 11. novembar

VRANJE

Dan primirja u Prvom svetskom ratu u Vranju je obeležen polaganjem venaca i cveća kraj Spomenika žrtvama bugarskog okupatora od 1915. do 1918. godine.

Zbog pandemije korona virusa obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu proteklo je bez većeg okupljanja građana.

Ispred spomenika poštu su odale delegacije grada Vranja na čelu sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem, Udruženja potomaka ratnika oslobodilačkih ratova Srbije do 1918. godine i SUBNOR-a.

„Ovo je veliki praznik za Srbiju i srpski narod. To je dan koji su naši preci, naši heroji toliko priželjkivali i radovali mu se. Mi se danas prisećamo tog dana i želimo da otrgnemo od zaborava taj slavni period srpske istorije i želimo da stalno podsećamo da je srpski narod uvek bio na strani boraca za pravdu, istinu i slobodu“, rekao je predsednik Skupštine grada Dejan Tričković.

Veliku pobedu u Prvom svetskom ratu Srbija je nesrazmerno skupo platila. Tokom rata izgubila je, procenjuje se, između 1.100.000 i 1.300.000 stanovnika što je činilo gotovo trećinu ukupnog stanovništva ili čak oko 60 odsto muške populacije.

Današnji prazniku u Srbiji se obeležava od 2012. godine u znak sećanja na 11. novembar 1918. godine kada su sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale rat.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare