Stručni skup „Očuvanje kulturnog nasleđa Jablaničkog okruga“ u muzeju

LESKOVAC

U organizaciji Narodnog muzeja Leskovac i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš organizovan je stručni skup pod nazivom „Očuvanje kulturnog nasleđa Jablaničkog okruga“ koji je održan u Vučju, Leskovcu i Vlasotincu. Na skupu su se okupili stručnjake u oblasti zaštite kulturnog i prirodnog nasleđa iz zemlje i regiona, sa ciljem da se upoznaju sa nasleđem Jablaničkog okruga, sa posebnim osvrtom na potencijalni kulturni predeo u kanjonu reke Vučjanke i industrijsku baštinu ovog kraja, kako bi međusobno razmenili iskustva i znanja, diskutovali o nedoumicama i problemima koje se pojavljuju u svakodnevnom radu i na konkretnim primerima ponudili smernice za unapređenje stanja baštine.

„Uspeli smo da na neki način povežemo struku, lokalno znanje, kao i da svi zajedno pokušamo da razmatramo i razmišljamo o nekim modelima za unapređenje stanja nasleđa. U Vučju smo, recimo, istraživanjem shvatili da je to jedna velika veza, isprepletenost prirodnog i kulturnog nasleđa i ideja nam je da to posmatramo kao kulturni predeo, od Skobaljić grada, ka samom Vučju, zatim fabrici gajtana u Strojkovcu, manastirima u Rudaru i Čukljeniku, vodenicama… Ima tu dosta stavri koje mogu da budu sadržane u jednoj većoj kulturnoj rubrici“ kaže Ivana Cvetković, arhitekta konzervator Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš. Direktor leskovačkog Narodnog muzeja Nebojša Dimitrijević dodaje da je u poslednjih godinu dana intenzivirali saradnju sa Zavodom za zaštitu spomenika kulture Niš i imali nekih 20-ak sastanaka kako bi se zaštita spomenika podigla na viši nivo.

„Ovo je rezultat toga, a trenutno je u fazi izrade Studija o spomeničkom nasleđu Grada Leskovca gde će biti popisani svi spomenici u dragu i gde će biti napravljen plan njihove zaštite i konzervacije.“

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Nikola P
Nikola P
1 godina pre

Isprazne priče. Niko iz muzej nije bijo na ti fantomski sastanci.