„Sremčeve priče“, časopis koji piše istoriju najstarije niške gimnazije

  NIŠ

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ ove nedelje obeležava  144.godišnjicu od osnivanja. Prema rečima direktorke škole Jelene Milošević za Dan škole koji je privilegija ali i koji obavezuje, gimnazijalci su pripremili bogat program prepun svakodnevnih aktivnosti. Sve događaje prate i mladi novinari ‒ članovi novinarske sekcije, koji će  promovisati  novi broj školskog časopisa, ali i blog „Sremčeve priče”.

 Časopis „Sremčeve priče“ izlazi godinama unazad pod tim nazivom sa manjom pauzom u poslednje dve godine zbog pandemije, ali su članovi redakcije ponosni što su za ovu godišnjicu uspeli da  ponovo objave časopis i da mogu da imaju nešto u rukama da listaju i čitaju i podsećaju  na neke najvažnije detalje iz života škole. Sve što se nalazi u časopisu, ali i nešto više od toga, nalazi se i na blogu koji je zaživeo prošle godine.

                         „Svi zajedno se trudimo da časopis dobije jednu novu formu i nadamo se da ćemo u tome biti sve bolji. Učenici pišu o događajima u školi, o  časovima van učionice koji su veoma kreativni i potrebni  učenicima, o aktivizmu i kreativnosti mladih ljudi o tome šta ih  motiviše da budu aktivni, da promovišu i realizuju svoje ideje. Puno je rubrika je u časopisu, a jednu od njih smo nazvali „gimnazijski trenutak“. To smo pozajmili od pesnikinje Gordane Todorović koja je, inače, bila učenica naše škole. Tu objavljujemo eseje, priče, nagrađene ili nenagrađene radove naših učenika, poeziju. Ne možemo bez kritičkog mišljenja i kritičke reči  tako da imamo i kritički osvrt na izložbe, neko književno delo, film, seriju, ono što decu, takođe, interesuje“, kaže Zorica Milenković, profesorka ruskog jezika koja vodi novinarsku sekciju zajedno sa profesorkom Milenom Nešković. Podrška stiže  i od kolega iz aktiva za srpski jezik i književnost, a tu je i profesorka Tatjana Mitić koja predaje informatiku.

                       Tekstovi u časopisu su  ilustrovani likovnim radovima učenika, mada oni i sami po sebi imaju svoje mesto na stranicama časopisa.

                       „Tako pravimo jednu kolažnu, lepu priču, za koju smo se potrudili da ugleda svetlost dana, koju ćemo u narednom periodu održavati i koja će postati tradicija jer su učenici tako odlučili“, kaže profesorka Zorica Milenković.

                       Novinarska sekcija u Prvoj niškoj gimnaziji „Stevan Sremac“ privlači gimnazijalce i trenutno broji oko 30 članova. Uglavnom su to učenici prvog i drugog razreda. Oni su prisutni na svim događajima u školi ali van škole.

                       „Posebno me raduje što učenici prvog razreda sa puno optimizma uđu u ovu priču. Kroz predmet „Jezik, mediji i kultura“ oni uče i o medijskoj pismenosti, o medijima, pa ih  negde i inspirišemo na tu stranu, ali su i oni sami jako aktivni i inspirišu jedni druge“, dodaje Zorica Milenković.

                      Tehnička podrška redakciji su učenici koji su radili pripremu za štampu i dizajn, Jovan Mladenović, Veljko Grozdanović i Lenka Pavlović, učenici drugog razreda. Oni su kao pravi tim odradili dobar posao kako bi časopis izgledao onako kako je zamišljeno.

                      Članovi novinarske sekcije se ovde neće zaustaviti jer niko od njih nije u potpunosti zadovoljan onim što je urađeno smatrajući da uvek može bolje i profesionalnije, a cilj im je da časopis „Sremčeve priče“ sa novim izdanjem bude što bolji.

                   „Sve što oni sada napišu za časopis postaće deo istorije Prve niške gimnazije „Stevan Sremac“ i ostaće  novim generacijama koje dolaze. I taj podatak je jedan od motiva da pokažu svoju kreativnost, a željni su da pokažu šta sve mogu da urade“, zaključuje Zorica Milenković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare