Danas je Stefan Dečanski-Mratindan

LESKOVAC

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Mratindan, praznik koji je posvećen Stefanu Urošu III Nemanjiću i Svetog mučenika Minu.
Vernici su 16. novembra 2022. obeležili praznik Obnovljenje hrama Svetog velikomučenika Georgija – Đurđic, kada počinju „vučji dani“ ili „mratinci“, a završavaju se 24. novembra 2022. Sveti Mrata se smatrao zaštitnikom vukova i u ovom periodu on gleda ko kako radi, a potom drži većanje sa vukovima i određuje im koji vuk će na koju stranu da navali. Kod domaćina koji je najviše grešio, nije išao u crkvu i nije poštovao svetog Mratu bio je slat najopasniji, hromi vuk zvani kriveljan.
Stefan Uroš III Nemanjić (1275 – 1331), bio je kralj Srbije iz dinastije Nemanjića, sin kralja Milutina i otac Stefana Dušana. Podigao je manastir Visoki Dečani, ispod Prokletija, kod Peći, prema kome je nazvan Dečanski. Zbog pobune protiv oca Milutina bio je oslepljen. Milutin je, sakupivši vojsku krenuo na sina koji se povukao pred ocem preko reke Bojane, ali kada se Milutin dočepao Stefana nije imao milosti. Stefan Uroš III bio je okovani, poslat u Skoplje gde je oslepljen i poslat u Carigrad. U Carigradu Stefan Uroš III proveo je 7 godina. U Carigradu se posvetio pravoslavlju, te mu se javio Sveti Nikola i vratio mu vid. Iz tog razloga današnji praznik je zavetni dan za sve koji boluju od očnih bolesti.
Nekada se na današnji dan u narodu proslavljao Sveti Martin Turski koji je kao kult bio rasprostranjen među Srbima. Crkvenom odlukom na ovaj dan premeštena je slava posvećena srpskom kralju.
Postoji izreka koja i danas živi među ljudima – „sveti Mrata, sneg na vrata“ koja označava početak snežnog perioda godine. Veruje se ukoliko je današnji dan maglovit, zima će biti promenjiva, a ako je vedar i sunčan, biće mraza.
master istoričar Milan Ž. Trajković

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare