Poplave : Kritično u Doljevcu i Novom selu 

NIŠ-DOLJEVAC

Kiše i otapanje snega nanele su ozbilljne štete opštinama u Nišavskom okrugu. Nekoliko desetina domaćinstava i više stotina hektara poljoprivrednog zemljišta na ovoj teritoriji i dalje su pod vodom .

Najkritičnija situacija u ovom trenutku je i dalje naselje „9 maj“ ( Novo selo) gde je poplavama ugroženo od 30 do 50 domaćinstava. Juče su u ovom naseljui počele da se postavljaju pumpe za izvlačenje vode. Radi se o podzemnim vodama. Ovaj problem sa podzemnim vodama nije od juče, traje više od 20 godina a razlog ovakvom stanju je nepostojanje kolektora rekla je Dragana Sotirovski načelnica Nišavskog upravnog okruga i komandant Okružnog štaba za vanredne situacije. Ona dodaje da voda neće moći tako brzo da se izvuče sa tog prostora.

„  Nadamo se da novi poplavni talas koji se najavljuje zbog povišenih temperatura  i naglog otapanja snega, neće da napravi dodatne probleme. Najavljuje se da će Toplica dostići nivo od tri ipo metra zbog naglog otapanja snega ali najvažnije je da su naše ekipe spremne . Pratimo epidemiološku situaciju. Sve službe po tom pitanju rade. Sanitarna inspekcija proverava ispravnost vode za piće izvorišta u okolini Niša, koji snabdevaju grad. Sve je pod kontrolom“ rekla je Dragana Sotirovski.

U akciju pomoći i saniranja posledica poplava u Nišavskom okrugu uključio se i Institut za javno zdravlje Niš koji će od danas početi sa proveravanjem epidemiološke situacije u naselju „9 maj“.  Štab za vanredne situacije izdao je naredbe i preporuke da što češće šalju uzorke vode za piće Institutu na proveru kako bi stanovništvo bilo potpuno sigurno, posebno kada su seoski vodovodi u pitanju, da je sa vodovodima sve u redu.

U opštini Doljevac voda se nije povukla iz svih poplavljenih dvorišta i oranica. Pokrenulo se I klizište. Stručna komisija je na teritoriji opštine Doljevac završila  snimanje situacije. Stručnjaci su ustanovili da je reč o podzemnim vodama. Teren trenutno miruje ali procene su da je moguće novo kretanje terena.  Kako kažu klizište mora da se prati u narednih mesec dana. Tek nakon toga će moći da se donese odluka o narednim aktivnostima. U međuvremenu opština Doljevac betoniraće kanal  za skupljanje atmosferskih voda koji dovodi vodu iz obližnje šume, kako bi zaštitile ostale kuće.

Klizišta ima i u drugim naseljima na obodu Seličevice.

 U selu Malošište,  u delu naselja iznad škole, pet kuća ima vidljiva oštećenja a predstoji i trajno zbrinjavanje 17 raseljenih lica sa ovog područja.

Te kuće sada nisu bezbedne za stanovanje, pa je 17 osoba evakuisano I oni se nalaze kod rođaka dok je njih četvoro trenutno u prostorijama Crvenog krsta u Doljevcu“, kaže Dragana Sotirovski. Ona dodaje da će se „ Iz lokalnog budžeta će se izdvojiti novac za njihovo trajno zbrinjavanje, za plaćanje stanarine“ To je odluka opštine Doljevac.

Pokretanje zemljišta oštetilo je i konstrukciju mosta izmedju Ćurline i Perutine, koji јe trenutno zatvoren za saobraćaj.

 Kako u lokalnom budžetu nedostaje para, novac nije unapred predviđen za ovakve slučajeve, i opština neće imati dovoljno para da sama sanira dva mosta koja su veoma važna za funkcionisanje saobraćaja u tom delu Nišavskog okruga. Deset miliona dinara, koliko je potrebno, tražiće se od republike“ kaže Dragana Sotirovski.

Situacija na terenu se prati neprekidno a jedinice odbrane od poplava su u stalnoj pripravnosti , kažu u Okružnom štabu za vanredne situacije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare