Strip “Do pakla i nazad” na vrhu NIN-ove godišnje top liste

LESKOVAC

Nedeljnik „Nin“ na svojoj godišnjoj top listi za strip stavio je strip izdanje „Do pakla i nazad“ scenariste Marka Stojanovića, sa još dva druga stripa, na prvo mesto po važnosti što se stripa u Srbiji u 2018. godini tiče.

Ova top lista vezana za strip je dugi niz godina jedina relevantna godišnja lista vezana za devetu umetnost u Srbiji i na neki način predstavlja ekvivalent „Ninove“ nagrade za roman godine.

Na listi za 2018. godinu prvo mesto su zauzeli “srpski stripovi o prvom svetskom ratu”. U pitanju su tri naslova, a uz „Do pakla i nazad“ na prvom mestu se nalaze još i izdanja „Sat“ i „Linije fronta“.

Marko Stojanović podseća da je strip „Do pakla i nazad“ objavljen 11. novembra 2018, u znak obeležavanja stogodišnjice završetka prvog svetskog rata i da pokriva sve najvažnije događaje Prvog svetskog rata, te da se u njemu se pojavljuju mnoge poznate istorijske ličnosti.

Na stripu su sarađivali neki od u svetu najpoznatijih srpskih strip autora poput Dražena Kovačevića, Leonida Pilipovića, Alekse Gajića, Miroljuba Milutinovića Brade, Milorada Vicanovića Maze, Jovana Ukropine i drugih. Izdanje je posvećeno uspomeni na osnivača Leskovačke škole stripa Nikolu Mitrovića Kokana, a od svog izlaska je za svega dva i po meseca imalo čak tri izložbe i četiri promocije, i to u Zaječaru, Beogradu, Leskovcu i Varvarinu.

„Ovo nije prvi put da godinu završavam na ovoj listi, ali je prvi put da sam ja, odnosno strip koji sam radio, na vrhu“ kaže Marko Stojanović.

„Ne postoji neka druga merodavna top-lista, tako da je ovo svakako značajno i kao pregled najvažnijih strip izdanja kod nas. Lista sadrži samo pet mesta, pa je još teže naći se na njoj i svakako da je veliko priznanje. Nama još više znači i zbog toga što smo ovo izdanje stripa uradili bez pomoći nekog sa strane, npr. nekog ministarstva, nego su sami autori donirali svoj rad.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare