Strana ulaganja smanjena za 24 miliona evra

PRIŠTINA

Direktne strane investicije na Kosovu pale su za 9,2 odsto u 2018. godini pale su sa 255,4 miliona evra koliko je bilo u 2017. godine, na 231,7 miliona evra 2018. godine, piše Koha.

Prema pisanju tog lista ovaj pad je najviše pogodio građevinski sektor, industriju, transport i komunikaciju.

Prema mišljenju ekonomista, investicije su pale zbog političke nestabilnosti, korupcije i birokratskih barijera.

Oni smatraju da Vlada nije preduzela konkretne korake za podsticanje stranih investicija, koje su zapravo otišle u druge zemlje Balkana.

Ekonomski eksperti smatraju da su apeli za investicije bez konkretnih ponuda za investitore nedovoljni. Pismo koje je ministar za trgovinu i industriju Endrit Šalja uputio nemačkoj kompaniji “Volksvagen”, pozivajući ih da investiraju na Kosovu, je nedovoljno, smatraju ekonomisti.

Safet Gerdžaliju, bivši predsednik Privredne komore Kosova, smatra da je ovo pismo neozbiljno s obzirom na birokratske barijere s kojima se suočavaju investitori zbog takse na robu iz Srbije i BiH od 100 odsto.

“Takvo pismo je smešno s obzirom da bi ministar prvo trebalo da ispuni tri bitna uslova za strane investitore, koji uključuju političku stabilnost, ekonomsku održivost i imidž, te predvidljivost jer investitori žele da znaju gde su sada i gde će biti nakon pet godina“, rekao je Gerdžaliju za Koha Ditore.

Stručnjak za ekonomiju Ismet Muljaj je takođe izjavio da Kosovo nije uspelo da napravi atraktivnu ponudu za strane investitore. Prema njegovim rečima, kosovski biznismeni nailaze na probleme vezane za kvalitetno snabdevanje električnom energijom i mnoge birokratske probleme.

Muljaj je osporio Šaljino pismo koje je poslato kompaniji “Volksvagen”. On je dodao da je ministar trebalo da pruži konkretnu ponudu kompaniji koja bi ga podstakla da se investira na Kosovu.

“Kosovo bi trebalo da ponudi obučenu omladinu, zakon koji obezbeđuje investiciju i atraktivnu infrastrukturu”, rekao je Muljaj.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare