Stotrideseti rodjendan vlasotinacke biblioteke

VLASOTINCE

sotinačka biblioteka „Desanka Maksimović“ obeležila je 110. rođendan promocijom drugog izdanja knjige „Iznikl mi struk bosiljak“. Ovo je dopunjeno izdanje zbirke narodnih umotvorina vlasotinačkog i crnotravskog kraja koje obuhvata lirske i epske pesme, balade i narodna kazivanja na  600 stranica. Direktor vlasotinačke biblioteke Srba Takić kaže da kulturni poslenici radili na knjizi poslednjih 10 godina.

Profesor dr Valentina Pitulić, priređivač drugog izdanja, smatra da su kazivanja predaka zabeležena u ovoj knjizi naš putokaz za budućnost.

„Bogatstvo novih žanrova koji su se našli u ovoj knjizi govori o raznolikosti usmenog nasleđa koje moramo da čuvamo. Ne stidite se da negujete običaje koji su naše obeležje.“

Čestitke za 110. rođendan uputio je i predsednik opštine Bratislav Petrović podsetivši da nas biblioteka iznova i iznova uči da je svaka knjiga veliko duhovno i kulturno blago.

„U eri modernih tehnologija stiče se utisak da su knjige potisnuli pametni telefoni, internet i razne platforme, ali verujem da svako od nas u dubini duše zna da je osećaj kada u rukama držite knjigu, kada je čitate i razmišljate o njoj neuporediv sa čitanjem na računaru ili telefonu.“

Vlasotinačka biblioteka poseduje 70.000 naslova. Na žalost, u požaru 2008. godine stradala je polovina tadašnjeg knjižnog fonda, odnosno 20.000 knjiga. Nakon toga počelo je obnavljanje koje traje i danas, mada su neka izdanja nepovratno izgubljena. Biblioteka se od 2009. godine bavi i izdavačkom delatnošću.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare