Stojičić upozorava : 68 posto učenika u anketi kaže da redovno pije!

LESKOVAC

Glavni strukovno-medicinski tehničar Službe psihijatrije Opšte bolnice Leskovac i predsednik Udruženja medicinskih sestara i tehničara Jovica Stojičić rekao je na predavanju u  Tehničkoj školi “Rade Metalac”  o štetnosti upotrebe alkohola da se starosna granica medju korisnicima  pomera naniže I da nema dana da u Urgentni centar Opšte bolnice Leskovac ne bude neka intoksikacija.

„Dvadeset osam godina sam u zdravstvu i primećujem da se starosna granica pomera naniže. Nema dana da u Urgentni centar Opšte bolnice Leskovac ne bude neka intoksikacija. Mladi ljudi moraju da, kako kaže naša tema, iskorače iz toga i uzmu aktivno učešće u očuvanju svog zdravlja, zdravlja svojih najbližih članova porodice, prijatelja i drugova. Imamo relevantne ustanove gde mogu da se jave počev od Odelenja za lečenje bolesti zavisnosti, vršnjačke edukatore u Dečjem dispanzeru i Gradski odbor za borbu protiv bolesti zavisnosti i verskih sekti koji učestvuje u svakoj manifestaciji. Mladi su malo i indolentni. Imamo mnogo sportskih klubova, ali oni ne dolaze makar da navijaju. Dešavaju se tuče, pa čak i pokušaji ubistva u akutnom napitom stanju ili pod dejstvom nekih psiho-aktivnih supstanci,“upozorava Stojičić.

On je  skrenuo pažnju i na kulturološke obrasce kod nas, jer se pije od svadbe do sahrane.

„U ovoj konkretnoj anketi imamo jedan zabrinjavajući podatak da 68% učenika redovno koristi alkohol! To je budućnost naše zemlje i ovog grada. Moraju se ta deca okrenuti ka pozitivnim primerima, kao što su mladi matematičari koji su nedavno osvojili nagrade na Olimpijadi, ili sportisti, da ne nabrajam… Mi u svom okruženju imamo mnogo pozitivnih primera, mladi treba da se ugledaju na njih, a ne da od problema pokušavaju da beže ka alkoholu ili tabletama.“

Maja Marković, profesor sociologije, kaže da je cilj ovog predavanja da učenici sami shvate koliko je za njih opasna upotreba alkohola i raznih droga i da, bez obzira o kojoj se bolesti zavisnosti radi, to dovodi do odsustva kontrole u ponašanju, što može dovesti i do fatalnog ishoda.

 

Organizatori predavanja su Maja Marković, profesor sociologije i Tamara Nikolić, profesor građanskog vaspitanja.

Prezentovani su i rezultati ankete koja je sprovedena među učenicima trećeg razreda ove škole.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare