Stefan Nemanja dobija spomenik i u Nišu?

NIŠ

 Grad Niš bi posle Beograda mogao da dobije  spomenik Stefanu Nemanji, a inicijativa za to potekla je od   Udruženja stvaralaca Niša “Car Konstantin”. Prema rečima  Novice S. Ranđelovića predlog je predočen gradskim strukturama, a o tome su razgovarali i sa predsednikom Skupštine grada Niša dr Bobanom Džunićem. Kada je reč o postavljanju spomenika Stefanu Nemanji, Ranđelović je rekao da je ideja verovatno starija od beogradske. Smatra da bi spomenik svakako trebalo da bude manji i jeftiniji, a dogovor je već postignut sa Eparhijom niškom. Kako je istakao, urađena je reprezentativna maketa. Do potencijalnog idejnog rešenja bi se došlo na javnom konkursu.

                                  „Najvetija inicijativa Udruženja stvaraoca Niša je inicijativa za podizanje spomenika Stefanu Nemanji koji je najpoznatiji  Nišlija po ubeđenju i mi grad Niš nazivamo gradom Cara Konstantina  i Stefana Nemanje. Zbog toga samo i pokrenuli ovu inicijativu. Naš istaknuti član, svetski afirmisani vajar, Dragan Drobnjak iz Prokuplja napravio je predivnu maketu i kako  bi spomenik izgledao u porti Pantelejske crkve“, objašnjava Novica S. Ranđelović.

                                Sa svojom idejom Udruženje je upoznalo i Eperhiju nišku.

                               „Sam Episkop niški kao i starešina crkve u Panteleju oduševljeni su idejom da se jedan takav projekat realizuje, ali u Gradu još uvek ne  postoji kritična masa da se ova ideja pokrene. Postoji mehanizam da se to izfinansira bez budžetskih sredstava , na neki drugi način, jer ima ljudi koji su voljni da pomognu na takav način“, kaže Ranđelović.

                                Spomenik Stefanu Nemanji bi se nalazio u porti Pantelejske crkve. Ideja je da se spomenik vidi i sa Pantelejskog bulevara i iz ulice Kosovke devojke.

                                 „„Bio bi visok oko tri metra, na odgovarajućem postamentu ali bi u tom slučaju poštovali mišljenja sveštenika, vajara i stručnih ljudi. Rešenja postoje, potrebno je samo malo više sluha“, kaže Ranđelović.

                                  Niš je carksi grad jer je u njemu rođen Car Konstantin, ali je Niš i grad Stefana Nemanje koji se baš u našem gradu sreo sa nemačkim carom Fridrihom Barbarosom.

                                „Ovaj spomenik bi bio i svojevrsno istorijsko razduživanje prema Stefanu Nemanji koji je proslavio Niš tim susretom, ali je i, prema pisanim tragovima, Niš smatrao svojim gradom i vrlo često je boravio u njemu.Davao je mnogobrojne zadužbinarske priloge za izgradnju, opet prema predanju, Pantalejske crkve i drugih objekata.U Enciklopediji Znamenite ličnosti Niša u odrednici o Stefanu Nemaji piše da je on najpoznatiji Nišlija po ubeđenju, a to je veliki atribut. Veliki ukras uz nečije ime“, dodaje Ranđelović.

                                Dodaje da grad Niš kao treći grad u Srbiji treba da se oduži Stefanu Nemanji odgovarajućim spomenikom, a to isto zaslužuje i Car Knstantin jer u gradu ne postoje adekvatna obeležja ua njih.

                                U Udruženju smatraju da novac sa postavljanje spomenika  može da se prikupi uz pomoć različitih mehanizama, samo je potrebno da se neko stavi na čelo te ideje i sve to pokrene.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare