Stazama oslobodilaca Vranja

VRANJE

 

U susret Danu grada Vranja održan je tradicionalni marš ,,Stazama oslobodilaca Vranja iz 1878. godine“ do Osatice, zaseoku u selu Moštanica.

Kraj spomenika na srpskom vojničkom groblju, počast ratnicima koji su dali svoje živote za oslobođenje Vranja od Turaka, odali su gradonačelnik  Slobodan Milenković, predstavnici Četvrte brigade Vojske Srbije, Udruženja potomaka ratnika do 1918, SUBNOR-a, Planinarskog društva „Železničar 2006“ i drugi.

„Ako se odreknemo prošlosti, istorije, tradicije i predaka, polako, ali sigurno gubimo svoj identitet. Prošlost je neraskidiva veza i utkana je u sadašnjost. Zato ćemo poštovati naše pretke, koji su za slobodu dali svoje živote. Na taj način pokazujemo da ih nikada nećemo zaboraviti i da će nam njihova hrabrost i požrtvovanost biti putokaz za izgradnju bolje budućnosti“, rekao je Milenković  obraćajući se prisutnim učesnicima marša.

 

U borbama za oslobodjenje Vranja od Turaka, poginula su 122 vojnika, a ranjeno 229 oficira, podoficira i vojnika.

Na spomenik u Moštanici gde počiva najveći broj srpskih vojnika koji su pre 139 godina poginuli u borbama za oslobođenje Vranja od Turaka, učesnici marša položili su vence i cveće.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare