Stanovnici Donjeg Stajevca kod Trgovišta oterali radnike sa gradilišta MHE

TRGOVIŠTE

Stanovnici Donjeg Stajevca kod Trgovišta, koji su u petak protestovali protiv nastavka gradnje minihidroelektrane u centru tog sela, sinoć su oterali radnike koji su imali nameru da nastave polaganje cevi u korito reke Pčinje, izjavio je za N1 predsednik udruženja u formiranju – „Zaštitimo reku Pčinju i pritoke“, Slađan Stojilković.

„Noćas narod dežura gore. Videćemo šta dalje, u planu je da postavimo šatore ispred bagera i da dežuramo 24 sata“, dodaje Stojilković.

Na snimcima dostavljenim N1 iz ovog mesta na krajnjem jugu zemlje vide se mašine, kao i prostor gradilišta koje meštani smatraju nelegalnim jer, kako kažu, nema zakonskih obeležja, poput table sa informacijama o investiroru, izvođaču, projketantu i građevinskoj dozvoli.

Čuju se i meštani koji se obraćaju radnicima ali i primedbe na račun vlasti.

Stajevčani, inače, tvrde i da su investitori „na divlje“ zaposeli tuđe parcele.

„Grade bez saglasnosti jedne žene koja živi daleko odavde, u Vojvodini, a vlasnica je pola imanja i nije ni znala šta se dešava. Mi ćemo narušavanje imovine rešavati preko suda, ali sada moramo da ih zaustavimo“, dodao je Stojilković.

Velika šteta se, kako je rekao za N1 na protestu, nanosi prirodi i ljudima u Donjem Stajevcu jer nepoznati investitor, kršeći zakon, izmešta tok reke kroz selo, dok cevi za elektranu postavlja u samo korito, što je zabranjeno.

Protest Stajevčana su podržali aktivisti i branitelji reka iz više gradova Srbije i preneli tvrdnje meštana da u Pčinji više nema pastrmki i nekih vrsta rakova, od kada su radovi zapoćeti.

Stanovnici koji se bune podsećaju da ih niko nije pitao da li se sa gradnjom minihidroelektrane slažu, niti su investitora videli. Ali ne negiraju da u selu ima onih koji su mu imanje prodali.

Strahuju da neće biti vode kojom će napajati stoku i da će zato sedamdesetak domaćinstava morati da napusti ovo, već opustelo područje.

Na protestu su govorili da iza svega stoji „visoki funkcioner SNS iz Trgovišta“.

Izvor: N1

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare