Stanković: Najveći problem u Preševu, Bujanovcu i Medvedji nezaposlenost

BEOGRAD

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medvedju Zoran Stankovič rekao je danas da je najveći problem uove tri opštine nazaposlenost i loša metrijalna situacija.

Danas je održana sdnica Predsedništva Koordinacionog tela, druga po redu ove godine, u sedištu ovog tela u Beogradu.

Stanković je, na novinarsko pitanje zašto sednici ne prisustvuje predsednik opštine Preševo, Šćiprim Arifi, rekao da da je Arifi  obavestio da “ima obaveze u Tirani“.

„Sednica Predsedištva je prvobitno bila zakazana za 20. jul i tada je Arifi molio da se odloži iz  ličnih razloga što smo i učinili. Međutim, danas to nije bilo moguće“, objasnio je Stanković.

Povodom nedavnog boravka u Tirani i sastanka sa ministrom spoljnih poslova Albanije, Ditmirom Bušatijem, predsednik opštine Bujanovac Šaip Kamberi je rekao da su politički predstavnici Albanaca iz tri opštine tražili veće angažovanje Tirane po pitanju prava Albanaca.

„Dobili smo uveravanja da će se preko postojećih mehanizama Vlada Albanije zalagati za prava Albanaca. Takođe, trebalo bi razmotriti i mogućnost da Albanija stvori Fond za ove tri opštine, kao i da privremene institucije Prištine ulože sredstva“, rekao je Kamberi.

Stanković je dodao da je premijer Albanije, Edi Rama, prilikom posete opštini Preševo , rekao da su Albanci te tri optšine građani Srbije i da bi svoje probleme trebalo da rešavaju u institucijama Srbije.

Na pitanje novinara upućeno Kamberiju o tome da li on smatra da bi tri opštine na jugu Srbije trebalo da se priključe Kosovu i Metohiji, Kamberi je odgovorio da se politički lideri Albanaca zalažu da se sve tri opštine sagledaju u celosti, a ne samo Preševo, “ukoliko se postigne dogovor o razmeni teritorija”.

Kamberi je rekao da se nije postiglo očekivamo sa razgovorima u 7.tačaka koji su prekinuti i da Albanci nisu zadovoljni svojim položajem.

On je dodao i da je integracija problem koji nije rešen, kao i da se Albancima, na primer, ne dozvoljava da kupuju preduzeća, naglašavajući primer Duvanske indrustrije Bujanovac i tvrdeći da je konkurs poništen kada se na njega javio jedan Albanac, a da je posao dobila druga firma iz Novog Sada.

Stanković je na ovo pitanje dao konkretan odgovor ističući da ima uveravanja da do razmene teritorije neće doći i istakao da očekuje da se razgovori u 7. tačaka o rešavanju pitanja koja su Albanaci apostrofirali kao važne teme, nastave na jesen.

„Albanci u te tri opštine bez problema kupuju imovinu i firme. Izgradnjom Vanbolničkog porodilišta u Preševu stvoreni su uslovi za zapošljavanje ljudi, kao i dodelom bespovratnih sredstava u malim i srednjim preduzećima. Nije cilj da se takmičimo ko će šta reći, činjenice govore u prilog koliko je država do sada uložila u te opštine. Naravno da uvek može bolje i tome težimo“, izjavio je Stanković.

Predsednik opštine Medveđa, Nebojša Arsić, rekao je da građani te opštine ne bi pristali da postanu deo Kosova i Metohije, kao i da do sada nije bilo takvih inicijativa.

„Opština Medveđa je opština u Srbiji u kojoj Srbi i Albanci imaju odličnu saradnju i mi smo pravi primer multietničkog društva. Sve zajedno radimo i dogovaramo se“, objasnio je Arsić.

Današnjoj sednici Predsedništva KT su prisustvovali Zoran Stanković, potpredsednika Koordinacionog tela Sima Gazikalović, direkotrka Službe Koordinacionog tela Danijele Nenadić, predsednici opština Bujanovac i Medvedja  Šaip Kamberi i Nebojša Arsić, predsednici Skupština opština Bujanovac i Medveđa Adnan Salihu i Milan Stevanović i narodni poslanik Nenad Mitrović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare