Stanković: Nadoknaditi materijalnu štetu građanima koja je nastala zbog olujnog vetra i grada

NIŠ

Odbornik Stanković podneo je odborničku inicijativu kojom zahteva da se oštećenim građanima nadoknadi šteta nastala usled elementarne nepogode.

„Zahtevam da se prestane sa prepucavanjima na relaciji Grad Niš i RHMZ  i da i jedni i drugi preuzmu deo odgovornosti za elementarne nepogode koje su se dogodile.

Zahtevam da Grad Niš hitno formira komisiju i uputi javni poziv građanima da štetu prijave komisiji kako bi se izvršila procena štete, a grad iz sredstava budžeta tu štetu nadoknadio“ – izjavio je Miodrag Stanković, odbornik u Skupštini Grada Niša. 

Nevreme koje je zadesilo Grad Niš, 15.07.2021. godine, nanelo je veliku materijalnu štetu građanima, počupana su stabla, oštećeni su automobili, vetrobranska stakla, crepovi. Mnogim poljoprivrednim proizvođačima grad je oštetio useve.

Prema raspoloživim podacima, kod Uslužnog centra Medijana (prilaz 9.brigade), drvo je palo na parkirane automobile i polomilo vetrobranska stakla. Od jačine vetra, drvo je iščupano iz korena. Slična situacija se dogodila na Somborskom bulevaru, gde je veliki broj stabala završio na putu.

„Evidentno je da nedostaju sredstva za protivgradne rakete, ali to nikako ne može biti opravdanje, pogotovo ako se zna da godišnje štete na nivou Srbije iznose 40 miliona evra, a da je za efikasnu odbranu od grada u nabavku raketa godišnje potrebno uložiti sedam miliona evra. Osim toga mnoge stanice nisu aktivne, a strelci ili nisu plaćeni ili nisu obučeni, a novih radnika nema.

Od deset protivgradnih stanica u Nišu, aktivne su samo četiri. U Sekretarijatu za poljoprivredu objašnjavaju da lokalna samouprava ne sme da pomaže rad stanica i strelaca, i da Gradu preti kazna ako ulaže u protivgradne stanice i plaća strelce. Dok nadležni u Gradu tvrde ovo, Republički HMZ to negira i kaže da lokalne samouprave u 80% slučajeva u Srbiji to rade. Dok se organi prepucavaju, građani i njihova imovina stradaju“ – zaključio je Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare