Dr Živković: Nešto mora da se menja u protokolu lečenja u bolnici u Kruševcu pred novi talas oboljenja koji se očekuje

VRANJE

Specijalista anestezije, reanimacije i intenzivne terapije dr Slavko Živković, zaposlen u Zdavstvenom centru u Vranju, poslao je medijima pismo koje je, pre nešto više od mesec ipo dana prosledio i ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru.

U pismu je izneo detalje o lečenju teško obolelih pacijenata u kovid bolnici u Kruševcu, gde je bio u dva navrata angažovan. On tvrdi da je u jedinicama intenzivnog lečenja preminulo 665, a u jedinicama poluintenzivnog lečenja 188 obolelih, što je “poražavajući skor”.

Pošto nije dobio nikakav odgovor od nadležnog ministra održao je u Vranju konferenciju za novinare.

Tu je u javnost izneo detalje o lečenju teško obolelih pacijenata u kovid bolnici u Kruševcu. Cilj mu je, kaže, ne da iznosi „prljav veš“, već da skrene pažnju da nešto mora da se menja u protokolu lečenja pred novi talas oboljenja koji se očekuje na jesen.

„Moja želјa i namera su da nešto promenim u lečenju najteže obolelih pacijenata, koji su u crvenoj zoni ili na aparatima za disanje. S tim cilјem sam i sve ovo što govorim, napisao u pismu koje sam poslao ministru Lončaru“,  ističe dr Živković.

On smatra da kad su u pitanju najteži bolesnici, da su to ljudi koji zahtevaju posebnu terapiju, čak i mimo one koja je uobičajena za ostale pacijente.

„Ako vidite da i posle pet meseci lečenja takvih pacijenata, terapija koju ste propisali, ne daje rezultate onda nešto treba menjati, a ne strogo se držati protokola. To se zove konvencionalna terapija, gde čovek treba da ima i hrabrosti da nešto promeni u terapiji“, ističe ovaj vranjski anesteziolog.

Dr Živković tvrdi da je svaka inicijativa za promenu terapije kod pacijenata “na sve moguće načine opstruirana” od strane rukovodstva kruševačke Bolnice, jer se pacijenti leče šablonski, a ustvari trebalo bi im se pojedinačno posvetiti.

„Sukob mišljenja je kulminirao krajem mog  angažovanja u kruševačkoj kovid bolnici, kada sam čvrsto zauzeo stav oko terapije četvoro pacijenata iz Vranja, za koje sam imao odobrenje porodica da mogu preduzeti sve što smatram  da će dovesti do poboljšanja njihovog stanja. Ti pacijenti su po mom odlasku nastavljeni da budu lečeni po drugim metodama i preminuli su“, kaže dr Živković.
Navodi da je pokušao da svoja zapažanja iz kovid bolnice prenese i podeli samo unutar struke, među lekarima, ali kako kaže, retko ko je hteo da ga čuje, uključujući i resornog ministra Lončara.
„Ne možete da lečite pacijente šablonski, ne vodeći pri tome računa ni o telesnoj masi pacijenta niti o težini kliničke slike sa još mnogim drugim parametrima. Mi smo tamo kao nešto radili, a u stvari smo bili samo nemi posmatrači pacijenata koji su polako ali sigurno „putovali na onaj svet“.
Džaba utrošena sredstva, resursi i trošak državi koji je načinjen, a uspeh nikakav.

„Velika sramota i neuspeh naše medicinske struke i nauke“, dodaje dr Živković.

Preporuke i protokoli u različitim kovid centrima u Srbiji, dali su različite rezultate, ističe.

Kao primer dobrog rada naveo je bolnicu “Dragiša Mišović” u Beogradu, a kao primer lošeg rada u lečenju, bolnicu u Kruševcu.

“Da li znate kako narod naziva Kovid bolnicu u Kruševcu? Jasenovac!”, rekao je ovaj vranjski doktor.

Dr Živković konferenciju je prvobitno planirao da održi na platou ispred novog “Urgentnog i operacionog bloka”, ali je dan uoči obraćanja novinarima prosledio svim pozvanim redakcijama e-mail da mu je načelnik Policijske uprave u Vranju rekao da uprava Zdravstvenog centra ne dozvoljava održavanje konferencije na ovoj lokaciji.

Zbog toga je susret sa novinarima bio ispred zgrade stare Hirurgije u Vranju.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
komunalna radi selektivno
komunalna radi selektivno
1 godina pre

tebi svaka cast ,kad je bila kovid bolnica u leskovcu moju tastu smeste na psihijatriju nisu je ni lecili vec posle nekoliko dana je bolesnu otpustili pa juri neke ljude da je vratimo u bolnicu i tek kad su je smestili na grudno izvuce glavu e ovde se radi o nedostatku pravih doktora koji ce se posvetiti pacijentima,ovaj covek prica iz iskustva sta treba raditi a ne slusati preporuke SZO ovakve ljude treba podrzati.Zamislite dr.Tojaga ide da leci plucne bolesnike,jeste on dobar doktor u svojoj struci ali je u kovid bolnici bio ko maneken samo proseta i to je