Stanković: Kako država može da manipuliše brojem Albanaca?

BEOGRAD-BUJANOVAC-PREŠEVO-MEDVEDJA

Procena broja stanovnika bila je jedina zakonska mogućnost nakon što pripadnici Albanske manjine nisu hteli da se popišu na popisu stanovništva 2011. godine, izjavio je Zoran Stanković, predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

On je ovo rekao na vest da na novoj službenoj veb stranici opštine Bujanovac,  koja je još u fazi izrade nalazi i rubrika posvećena dijaspori, a koja bi trebalo da, kako su objasnili opštinski zvaničnici, služi zarad prikupljanja podataka Albanaca koji žive u inostranstvu kako bi se „sprečila eventualna manipulacija Vlade Srbije o broju Albanaca u opštini Bujanovac“ .

Stanković je rekao da mu “nije jasno na  kakvu manipulaciju misle.
„Nisam razumeo kako Vlada Republike Srbije može da manipuliše brojem Albanaca. Dakle, kad većina pripadnika Albanske manjine nije htela da se popiše, država je organizovala procenu broja stanovnika kako bi te tri opštine mogle nesmetano da funkcionišu kao i da ni jednog trenutka ne budu uskraćene za bilo koja budžetska davanja. Procenu su radili međunarodni ekpseri i u njoj su učestvovali lideri Albanaca na jugu Srbije, između ostalog Riza Halimi i Šaip Kamberi kao narodni poslanici, predsednici opština Preševo i Bujanovac, Ragmi Mustafa i Nagip Arifi“, objasnio je Stanković.
Ukoliko je bilo nekih nedoumica i nezadovoljstava procenom broja stanovnika politički lideri Albanaca iz ovih opština su imali mogućnost da im na sva pitanja odgovore međunarodni eksperti, istakao je Stanković.

On je naglasio da su Albanski lideri iz tri opštine na sva postavljena pitanja dobili odgovore od eksperata, nakon čega je dogovereno da bude prihvaćena procena broja stanovnika bez ikakvih uslovljavanja sa bilo koje strane, naglasio je Stanković.

 

Stanković je podsetio da je 2011. godine,  nakon sastanaka sa političkim liderima Albanaca iz opština Preševo, Bujanovac i Medveđa,  dogovoreno da budu angažovani eksperi od strane međunarodne zajednice, tačnije ambasade SAD i Velike Britanije, OEBS, delegacija EU u Srbiji.

Ceo proces nadgledali su nadležni državni organi, preciznije Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave uz asistenciju Koordinacionog tela, a uz prisustvo Republičkog zavoda za statistiku i drugih državnih organa, objasnio je Stanković.
„Ekperti iz Sjedinjenih Američkih Država, Velike Vritanije i Evropske Unije radili su na proceni broja stanovnika. Inicijativa za procenu broja stanovnika proistekla je iz težnje države da se prevaziđu otovorena pitanja koja su neminovno stvorila niz nepogodnosti po Albansku manjinu s obzirom da većina pripadnika te manjine nije htela da se popiše 2011. godine“, rekao je Stanković.

Vlada Republike Srbije usvojila je Zaključak početkom jula 2015. godine na osnovu kojeg će predstavljena procena broja stanovnika biti u upotrebi do sledećeg popisa.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare