Stanković: Grad Niš da podrži i pomogne roditelje

NIŠ

Miodrag Stanković, odbornik Skupštine grada Niša, podneo je odborničku inicijativu, kojom traži od lokalnih vlasti da Grad Niš:

  • uplaćuje svoju novčanu obavezu direktno privatnim vrtićima za koje se roditelji opredele za boravak dece, kao što je bilo u prethodnom periodu,
  • da u vrtić mogu da se upišu i deca mlađa od 1 godine života,
  • da se ukine lista čekanja od 6 meseci za upis dece u vrtić.  

„Praksa do sada je bila da grad potpisuje ugovore sa privatnim vrtićima za celu godinu. Ove godine je Grad potpisao ugovore na dva meseca, potom na tri, od prvog juna Grad potpisuje nove ugovore.

Odlukom koju je grad doneo ostavljen je prostor da boravak dece u privatnim vrtićima može da poskupi u odnosu na prošlu godinu, što bi bilo potpuno neprihvatljivo, imajući u vidu da je sve manji i siromašniji kućni budžet roditelja.

Novom odlukom je precizirano kako će se novac refundirati roditeljima. Do petog u mesecu privatni vrtići predaju dokaze o uplati Gradu za prethodni mesec, kako bi Grad roditeljima refundirao deo troškova za boravak dece u vrtićima. Praksa je pokazala da je Grad kasnio sa uplatom dela troškova privatnim vrtićima i po dva meseca, što znači da bi roditelji već morali da plate drugu ratu za dete, a da još uvek nisu dobili povraćaj novca za prethodni mesec.

To znači da roditelj mora unapred da obezbedi plaćanje za dva meseca, što je mnogima veliki problem. Praktično će se roditeljima refundirati novac tek nakon što se dete ispiše iz vrtića“ – istakao je Stanković

Po novoj problematičnoj odluci, u vrtić mogu da se upišu deca tek nakon navršene 1 godine života.  Do sada je bilo da se deca upisuju i sa 6 meseci života. Mnogima znači da mogu ranije da upišu dete u vrtić, zbog poslovnih obaveza, kao što je to bilo moguće u prethodnom periodu.

„Da bi se upisalo dete u vrtić, neophodno je da dete bude na listi čekanja 6 meseci u predškolskoj ustanovi čiji je osnivač Grad, što je problem ukoliko se neko iznenada zaposli, pa onda nema prava da upiše dete jer nije bilo na listi čekanja.

Imajući u vidu tešku materijalnu situaciju većine roditelja, kao i to da neki roditelji nemaju drugu mogućnost za čuvanje dece, podneo sam odborničku inicijativu jer smatram da Grad mora da podrži i pomogne roditelje“ – zaključio je Stanković.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare