STANJE NA TERITORIJI LESKOVCA STABILNO

LESKOVAC

Nivo reka na području Leskovca je u blagom  porastu, ali su vodostaji i dalje  ispod kritičnog nivoa i nisu dotigli granicu redovne odbrane od poplave, tako da je za sada isključena opasnost od njihovog izlivanja i stanje je stabilno, rekao je  danas gradonačelnik Leskovca koji je I  komandant Štaba za vanredne situacije Goran Cvetanović.

U poslednjih 24 časa na području grada Leskovca palo je 16 litara po metru kavadratnom. Ekipe Štaba za vanredne situacije dežuraju 24 časa, stalno su na terenu i u kontaktu su sa građanima, re;eno je na dana[njoj sednici  ovog [taba.

 

„Imamo spremne džakove, spremnu mehanizaciju, ljudstvo, ukoliko bude bilo potrebe za intervencijom, ali Leskovacu za sada ne preti nikakva opasnost od poplava. Kritičnih tačaka nema jer smo poslednjih godinu dana realizovali dosta aktivnosti po pitanju zaštite od poplava. Od 2012. svake godine donosimo Operativan plan odbrane od poplava. Prošle godine grad Leskovac je uložio 5 miliona dinara u sanaciju i regulaciju devet lokacija, čime smo otklonili sve kritične tačke i opasnost od poplava smanjili na minimum, rekao je Cvetanović.

U 2015. godini sprovedeni su radovi na devet lokacija koje su tokom poplave iz aprila i maja 2014. godine locirane kao uska grla u sistemu odbrane od poplava. Njapre je izvršena regulacija korita Tulovske reke u Badincu, potom kanala za odvod atmosferskih voda u Zalužnju, drenažnog kanala u Miroševcu, kanala u Priboju, Rudarskog kanala u delu Trnjana i Presečine, kao i na takozvanoj Trnjanskoj vadi. U drugoj fazi radova u toku pročle godine uređene su lokacije: Međa, Vučje, Žabljane i Priboj.

”Činjenica da uprkos padavinama ovih dana u Leskovcu nema kritičnih tačaka govori da smo uradili dosta toga po pitanju sistema odbrane od poplava. Međutim, ovo što se dešava u našoj zemlji nas upozorava da moramo da budemo oprezni, da treba da radimo na poboljšavanju sistema, kao i da svi pojedinci moraju da budu odgovorni prema sredini u kojoj žive, rekao je Cvetanović, i nabrojao aktivnosti lokalne samouprave u cilju odbrane od poplava u 2015. godini.

Vodotok Jablanica, koji je ugrožavao mesne zajednice Živkovo i Pečenjevce, sređen je u dužini od četiri  kilometra. Veternica je uređena u dužini od 1.500 metara u predelu Bogojevca i pet kilometara Tulovske reke kroz Guberevac, Bunibrod, Žižavicu i Badince. U Predejanu je uređen Aiški potok u dužini od 500 metara, u Zalužnju kanal u dužini od 1.200 metara, u Miroševcu i Todorovcu kanal Butunja u dužini od 1.400 metara, uređen je Rudarski kanal u dužini od 2,3 kilometra u Presečini i Velikom Trnjanu, u Vučju i Žablanu Novoselski kanal u dužini od 1.500 metara, kanal u Međi od 1.100 metara, kanal u Donjoj Lokošnici u dužini od 400 metara i kanal u Priboju u dužini od 200 metara. U 2015. godini uređeno je ukupno 19 kilometara kanala.

Policijska uprava u Leskovcu, nezavisno od gradskog i okružnog, formirala je svoj štab, što znači dežurstvo po svim linijama rada 24 časa dokle god bude trajalo vanredno stanje i kompletna pripravnost interventne jedinice policije koja je u sastavu Policijske uprave Leskovac, rekao je načelnik Policijske uprave Vladimir Žugić i dodao:

”Reč je o 127 ljudi koji će 24 sata biti pripravni da pomognu kako na području grada Leskovca, tako i na područjima drugih gradova gde bilo bude potrebe. Ako Leskovac ostane bezbedan, jedinica će biti angažovana po nalogu MUP-a  na područjima gde to bude bilo najpotrebnije, rekao je Žugić.

”Imali smo problem sa rekama i bujičnim potocima 2013, 2014 i 2015. godine. Videli smo gde se ti veliki problemi nalaze, ušli smo u njihovo rešavanje i uredili 19 kilometara rečnih korita i vodotokova na teritoriji grada. Za sada nema nikakvih opasnosti od poplava. Da se ponovila priča iz 2013. i 2014. i da nismo ovoliko uradili, sigurno bi imali probleme kao što smo ih imali prošle godine, ali zasada smo mirni. Ako i padne  veća količina kiše, nadam se da ti kanali mogu izdržati veću količinu vode, rekao je član Gradskog veća zadužen za vanredne situacije Dejan Cakić.

Načelnik Gradske uprave za privredu i poljoprivredu Boban Sokolović je dodao da se za Leskovac narednih dana prognozira stabilno vreme, ali da bi problema moglo biti od nedelje, obzirom na prezasićenost zemlje vodom, tako da je potrebno da se pripravnost svih nadležnih poveća.

Na pitanje JUGprerssa  da li je grad Leskovac spreman da pomogne ugoženim područjima, komandant Štaba za vanredne situacije Cvetanović je odgovorio:

”Juče smo od Vlade Srbije dobili 3,2 miliona dinara kao pomoć lokalnoj samoupravi za ranije poplave, tako da raspoloživih sredstava ima. U vanrednoj situaciji možemo da angažiujemo svu raspoloživu mehanizaciju i brzo reagujemo.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Dragan Milić
Dragan Milić
8 godine pre

Načelnik PU Leskovac bi morao da zna da je Vlada Republike Srbije proglasila VANREDNU SITUACIJU a ne VANREDNO STANJE? Razlika je ogromna a on mora pravilno da se izražava!!