Stanari nisu krivi za plavu vodu u svojim slavinama

VRANJE

Stanari solitera „A“ u bloku „Pošta-banka“ u centru Vranja, još uvak su bez vode za piće. Slavine u 37 stanova su i dalje prazne jer su isključeni sa vodovodne mreže dok se ne utvrdi zašto je voda za piće plave boje. Po rečima člana Skupštine stanara, Olivere Đoređevcić u četvrtak je ustanovljeno da stanari solitera nisu krivi što je voda u slavinama zagađena fenolom i plave je boje.

„Po nalogu suda sve stanove u zgradi obišli su sudski veštak i ekipe „Novog doma“ i „Vododa“. Na licu mesta je ustanovljeno da nije bilo nelegalnog priključenja bojlera na grejnu mrežu niti je bilo nekih zloupotreba od strane stanara koji bi doveli do toga da voda u slavinama bude zagađena. Skupština stanara poslaće zvaničan dopis JP „Vodovod“, kako bi se počelo sa ispiranjem vodovodnih instalacija. To će trajati najmanje tri dana i troškove će snositi ovo javno preduzeće“, kaže Đorđevićeva.

Ona dodaje da joj je drago što za ovaj slučaj nisu krivi stanari, ali pod hitno mora da se pronađe uzrok i ustanovi ko je krivac što je u mreži bila neispravna i zatrovana voda.

Stanari solitera „A“, isključeni su sa mreže pre osam dana, kada je ustanoviljeno da iz slavina u njihovim stanovima teče voda plave boje.

Sumnjalo se da je je uzrok nelegalno priključenje bojlera, u jednom od stanova, na toplovodnu mrežu daljinskog grejanja, s obzirom da je problem prisutan samo u jednoj o četiri vertikale ovog stambenog bloka. Druga pretpostavka je bila da je voda zagađena tabletama plave boje, koje se koriste za dezinfekciju vodokotlića, koji je možda bio neispravan.

Analiza uzorka vode za piće iz solitera „A“ koju je obavio Zavod za javno zdravlje u Vranju je pokazala da u vodi ima fenola, derivata benzena, koji se u pogledu toksičnosti karakteriše kao otrovna materija.

Stručnjaci ZZJZ  savetuje da se uzorkovanje vode ponavlja dok se ne ustanovi da je ispravna za upotrebu.

Problem je prijavljen Osnovnom javnom tužilaštvu, a Policijskoj upravi podneta je krivična prijava.

Stanari će dobiti vodu, ali još uvek se ne zna ko je kriv za ovu situaciju.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare