Stana Božović: Pitanje nasilja i ljudskih prava je pitanje cele društvene zajednice

VRANJE

U Vranju je danas organizovana javna rasprava o Predlogu Strategije za sprečavanje i zaštitu dece od nasilja za period od 2020. do 2023. godine sa dvogodišnjim Akcionim planom.

 „Pored Beograda, Novog Sada, Užica i Novog Pazara, Vranje je peti grad u kojem se održava ova javna rasprava. Politika Vlade Srbije i predsednika Aleksandra Vučića je nulta tolerancija prema svakom vidu nasilja. Veća dimenzija koja se daje, to je bolja koordinacija. Kao i kod zakona koji je donet 1. juna 2017. godine, kada je u pitanju borba i sprečavanje nasilja nad ženama, tako je i ovde najveći problem bio u lošoj koordinaciji. Ova Strategija podrazumeva bolju koordinaciju svih odgovornih u sistemu kada je u pitanju društvena briga o deci. Tu su i mediji i zaštita dece od kriminala koji ide preko interneta. Znači svi sektori države i celokupno društvo moraju biti na jednom zadatku u interesu deteta. I to je upravo poenta ove Strategije i ona će imati dvogodišnji akcioni plan. Pitanje nasilja i ljudskih prava je pitanje cele društvene zajednice, a na nama je, da uz međusobnu saradnju i koordinaciju sprečimo svaki vid nasilja i stvorimo ambijent u kojem će deca imati srećno, bezbrižno i zdravo detinjstvo“, rekla je dr Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Ona je dodala da je Strategija pripremljena uz podršku UN, odnosno UNICEF-a, a na njoj su radili najveći stručnjaci iz oblasti dečijih prava, akademska zajednica i civilni sektor.

Svoj doprinos javnoj raspravi dao je i gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković koji je istakao da deca moraju imati zaštitu i sigurnost uz puno poštovanje njihove ličnosti i individualnosti.

„U delotvornoj zaštiti dece neophodna je sinhronizovana aktivnost sistema socijalne zaštite, policije, pravosudnog, zdravstvenog, obrazovno-vaspitnog sistema zaštite i udruženja građana. U skladu sa ustavnim načelima i pravima deteta garantovanim zakonima Republike Srbije, kao i preuzetim međunarodnim obavezama i standardima zaštite, Grad Vranje je pre dve godine usvojio Lokalni međusektorski sporazum o međusektorskoj saradnji za prevenciju i zaštitu dece od nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja na području grada. Svrha sporazuma je osiguravanje uslova za delotvoran rad nadležnih tela, a u cilju unapređenja zaštite dece. Grad Vranje daje punu podršku ovoj strategiji i aktivno će biti uključen u njenu realizaciju“, dodao je Milenković.

Javnoj raspravi prisustvovao je i Zoran Antić državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Po zaključku Vlade Srbije, javnu raspravu sprovodi Ministarstvo za rad, zašpošljavanje, boračkai socijalna pitanja.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare