Keep Light osvetljuje Leskovac za 105 miliona

LESKOVAC

Kompanija Keep Light pobedila je na tenderu za rekonstrukciju, racionalizaciju i održavanje sistema javnog osvetljenja primenom mera uštede energije sa LED tehnologijom u Leskovcu za 105 miliona dinara, piše Nova ekonomija.

Kako se vidi iz odluke objavljene 5. decembra na portalu javnih nabavki, Keep Light je sa podizvođačem MEP Inženjering pobedio na konkursu za dodelu ugovora o javno-privatnom partnerstvu.

Ukupna cena posla bez PDV-a iznosi malo više od 895.000 evra, ili oko 105 miliona dinara. Na tenderu se javio još jedan ponuđač, kompanija Feman iz Jagodine, ali je njena ponuda proglašena nevažećom.

Kompanija Keep Light postala je poznata 2016. godine kada je portal Pištaljka.rs objavio da je dobila posao kupovine i isporuke svetlećih elemenata u Beogradu na nameštenom tenderu.

Keep Light je poslednjih godina dobio poslove vredne više miliona evra od različitih opština i gradova u Srbiji.

Istraživanje BIRN-a je pokazalo da grupa firmi bliskih predsedniku Aleksandru Vučiću, premijerki Ani Brnabić i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, među kojima su Keep Light i MEP Inženjering, dobija višemilionske poslove na uvođenju LED rasvete.

BIRN je u četvrtak objavio da su iste firme u različitim kombinacijama dobile 22 od 24 ugovora ukupne vrednosti skoro 50 miliona evra za ugradnju LED svetiljki u mestima širom Srbije. 

Konkurencija smatra da su tenderi namešteni, ali pobednici tendera tvrde da poslove nisu dobili zahvaljujući političkim vezama, navodi Nova ekonomija.

Javna rasveta: Samo za odabrane

Od 24 ugovora za ugradnju LED svetiljki u mestima širom Srbije, 22 su dobile iste firme. Dok konkurencija smatra da su tenderi namešteni, pobednici tendera tvrde da poslove nisu dobili zahvaljujući političkim vezama, piše BIRN

Beočin, Bečej, Bogatić, Jagodina i Kruševac – ovih pet mesta poslednja su u nizu lokalnih samouprava u Srbiji u kojima su poslove zamene stare javne rasvete novom energetski efikasnom dobile četiri firme i njihovi partneri – Resalta, Esco Elios, U Light i Keep Light.

Iste firme, u različitim kombinacijama, pobedile su na 22 od 24 tendera za modernizaciju javne rasvete i obezbedile sebi do sada oko 50 miliona evra iz lokalnih budžeta.

Radi se o grupi firmi povezanih sa ljudima bliskim vrhovima mađarske i srpske vlasti, pokazalo je istraživanje BIRN-a iz juna 2019. godine. Jedan od vlasnika Resalte je američki biznismen Mark Krendal, bivši poslodavac srpske premijerke Ane Brnabić.

Kada je avgusta 2019. godine BIRN objavio poslednji tekst o ovoj temi, poslovi zamene svetiljki bili su obavljeni u ukupno 17 gradova, a vrednost poslova bila je 33 miliona evra. Novih pet gradova uložiće u posao osavremenjivanja osvetljenja oko 15 miliona evra.

Pomenute firme pobeđivale su na tenderima gotovo bez konkurencije, pošto su ponude konkurenata – ukoliko ih je uopšte i bilo, uglavnom bivale odbačene kao nepotpune.

U tenderima je, recimo, bilo zahtevano da firme koje se prijavljuju za posao imaju iskustvo koje je dvostruko veće od traženog posla (broja svetiljki), milionske godišnje prihode kao i da nisu imali gubitke u poslednje tri godine.

Miodrag Nikolić, direktor firme Feman iz Jagodine koja se uporno javljala na ove tendere, odlučio je da javno progovori o problemima s kojima se njegova firma suočavala.

„Ja ne mogu kao domaći proizvođač da dobijem nijedan tender za javno-privatno partnerstvo jer su svi namešteni“, rekao je tada za BIRN Miodrag Nikolić, direktor Femana.

Feman je čak pet puta bila jedina konkurencija pobednicima.  Nikolić ističe da Feman uspešno posluje već 34 godine, da rade za velike firme kao što su EPS i Telekom, da rade uličnu rasvetu, ali kada je u pitanju javno-privatno partnerstvo – tu šanse nema.

Kad su videli da ne mogu da ih pobede, Jagodinci su odlučili da im se pridruže. Feman je u novembru dobio posao u Jagodini kao podizvođač Resalte koja se javila sa novim partnerom, firmom Emporio team.

„Morao sam da prihvatim da budem podizvođač u rođenom gradu jer ne mogu da budem ni član konzorcijuma, a kamoli nosilac posla“, kazao je Nikolić za BIRN.

Ova firma menjaće svetiljke i u Paraćinu ali ne kroz model javno-privatnog partnerstva.

„Tamo gde se ne meša politika, tamo dobijam posao“, komentariše Nikolić.

Pred samo objavljivanje ovog teksta direktor Femana iz Jagodine tražio je da ne objavljujemo „njegove reči ili izjave“ bez objašnjenja šta je bio razlog da promeni odluku. 

Na pitanje kako je došlo do saradnje sa novim partnerima, iz Resalte kažu da je u ovom tenderu Emporio team obezbedio povoljnije uslove finansiranja i tako postao član grupe ponuđača, a da je Feman zbog najpovoljnije ponude preuzeo ulogu podizvođača kao lokalni partner.

Vlasnik i direktor Emporio team-a Slobodan Zdravković u telefonskom razgovoru za BIRN rekao je da ne može da daje izjave pre konsultacija sa izvršnim direktorom. Do objavljivanja teksta nije stigao odgovor na pitanja BIRN-a.

Iz opštine Beočin i Bečej odgovorili su BIRN-u da nisu upoznati sa političkim vezama ovih firmi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare