Stalna radna grupa za bezbednost novinara u Vranju zbog OK radija i razgovora sa novinarima iz lokala

VRANJE

„Posle svega što sam ja, kao vlasnica OK Radija, i članovi redakcije prošli neophodna je solidarnost medijskih radnika i kuća kako nam se ne bi desilo nešto još opasnije od ovoga“, rekla je danas Olivera Vladković na sastanku Stalne radne grupe za bezbednost novinara sa novinarima lokalnih redakcija i dopsiništava u Vranju i Pčinjskom okrugu.

Član ove radne grupe Veran Matić rekao je da predstavnici tužilaštva i policije u Vranju „preduzimaju mere“ da zaštite imovinu ali i zaposlene u ovoj medijksoj kući u čijem sastavu se nalazi i kafe „No koment“ u kome je čovek sa vinogardatskom pumpom isprdkao sav nameštaj i zidove belom bojom a zatim su polomljena sva stakla na izlogu.

Onda su im zazidani prozori na prostorijama redakcije.

Sve ovos u pratile pretnje vlasnici, novinarima radija i zapolenima u kafeu.

Policija je uhapsila osobu koja je isprskala nameštaj i zidove a ona, kako JUGpress nezvanično saznaje, ne želi da kaže ko je nalogodavac .

Veran Matić je upozorio i da čitav ovaj slučaj podseća na događaje pred paljenje kuće  Milanu Jovanoviću, vlasniku portala ŽIG Info.

„Danas sam dobio uveravanja od gradonačelnika Vranja Slobodana Milenkovića da će se u skladu sa donetim rešenjima građevinske inspekcije tokom naredne nedelje srušiti nelegalno podignuti objekat kojim je ugrožena imovina, ali i sigurnost članova redakcije OK radija.

On je rekao i da ova Stalna radna grupa „stalno radi na tome da se problemi sa lokala podignu na nacionalni nivo i skrene pažnja na bahato ponašanje i ozbiljne pretnje koje doživaljavaju novinari u celoj Srbiji“.

Marija Babić iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) pozvala je novinare i medijske radnike iz loklnih redakcija da prijavljuju slučajeve pretnji koje dobijaju policiji i tužilaštvu ali i novinarskim udruženjima.

Ona je ukazala i na neke od uočenih problema u dosadašnjim slučajevima koji su prijavljeni ali i pozvala na istrajnost i solidarnost među novinarima u ovom procesu.

„Moramo biti spremni da policija i tužilaštvo ponekad ne reaguju na novinarske prijave kako bi trebalo u skladu sa Krivičnim zakonikom, već novinare tretiraju kao i druge građane“, rekla jeNataša  Jovanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija.

Ona je dodala  i da je broj rešenih i nerešenih predmeta kod tužilaštava, kada su u pitanju medijski radnici pola-pola.

Po rečima Dragane Bjelice iz Udruženja novinara Srbije (UNS) podaci koje ovo udruženje ima kada su u pitanju slučajevi ugrožavanja bezbednosti novinara se često razlikuju od podataka koja imaju tužilaštva.

„Prema našim podacima pretnje novinarima su u blagom padu. Tokom 2020. naše udruženje registrovalo je 113 prijava ugrožavanja bezbednosti medijskih radnika, u prošloj godini 92, a sredinom meseca imaćemo najnovije podatke koji su u blagom padu“, rekla je Bjelica.

Članove Stalne radne grupe su interesovali problemi koje imaju novinari u lokalu a o tome su govorili urednik  FOLonline Jeton Ismaili, novinarka Vranje Newsa Milene Dimić, kao i dopisnice Večernjih novosti Jelene Stojković.

Ovaj tekst je proizveden uz finansijsku podršku Evropske unije. Njegov sadržaj je isključiva odgovornost NVO Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i ne odražava nužno stavove Evropske unije.

Projekat Safe news podržan je u okviru programa podrške „Safejournalists.net“.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Cule
Cule
1 godina pre

U Vranju jedino RTV Vranje i televizija Vranjska plus nisu objavili ni slova sa sastanka a vidim na slici da su bili prisutni.Jasno je zašto su tu došli i za koga su snimali.