Maturant Gimnazije „Svetozar Marković“ jedini  iz Srbije dobio stipendiju za studije na Oksfordu

NIŠ

Maturant Gimnazije “Svetozar Marković” Aleksa Đorđević će od ove jeseni pohađati studije Matematike i kompijuterskih nauka na Oksfordu u Engleskoj, jednom od najprestižnijih univerziteta u svetu, kao jedini stipendista iz Srbije. Kofere je već počeo da pakuje, a sudeći po uspehu koji je postigao na takmičenjima kao niški gimnazijalac poneće u njemu i pregršt olimpijskih medalja iz matematike i informatike koje su mu i donele ovu prestižnu stipendiju. Kaže nije mu bilo lako da odluči da ode, ali je za to imao samo desetak dana jer je to vreme za koje je morao da potvrdi poziv.

  “Na početku četvrte godine sam razmišljao koji fakultet da upišem pa sam rešio da probam nešto i u inostranstvu, u krajnju ruku da mi ne bi bilo žao jednog dana što nisam probao”, kaže Aleksa.

                    Za studije na Oksfordu prijavio se u okrobru i nije baš bio uveren da će biti primljen. Kada je gotovo i zaboravio na prijavu stiglo je obaveštenje da je na listi studenata ovog prestižnog univerziteta ali i da je dobio stipendiju.

                   „Nisam puno razmišljao o tome da li će me primiti ili ne. Bio sam pomalo i skeptičan u vezi cele te priče jer sam znao da Okford dodeljuje samo tri stipendije zemljama trećeg sveta. Pa opet duboko u sebi nisam gubio ni nadu da ću uspeti i da će  komisija prepoznati moj trud i rad“, kaže Aleksa.

                  I prepoznali su. Poziv je stigao, ali se Aleksa nije oslanjao samo na to pa je odlučio i za alternativu, a u njegovom slučaju to je bio Elektrotehnički fakultet u Beogradu.

                    “Kada sam dobio stipendiju, u meni se javila dilema da li treba da odem. Za odluku sam imao samo deset dana i razmišljao intenzivno, a onda sam prelomio i odlučio da prihvatim šansu koja mi se ukazala i probam, pa ko ne ide uvek mogu da se vratim”, objašnjava Aleksa.

                     Aleksa kaže da mu je čast što će studirati na Oksfordu ali dodaje da mu nije namera da ostane da živi u Engleskoj.

                   “Voleo bih da se nakon studija vratim u svoju zemlju i radim ovde”.

                         Aleksa, inače učenik četvrte godine specijalizovanog odeljenja za darovite matematičare  dobitnik je brojnih nagrada i priznaja, a ove godine je bio prvak na državnom na takmičenju iz matematike i fizike.

                      „Učestvovao sam na nekoliko Olimpijada iz matematike i fizike kao član reprezentacije Srbije. Vraćao sam se sa ovih takmičenja sa medaljama ali sam najponosniji   na bronzanu medalju koju sam osvojio na Svetskoj olimpijadi iz nauke i srebrnu medalju sa Balkanijade iz fizike”, kaže Aleksa.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Magdolna
Magdolna
6 meseca pre

Čestitam! Samo hrabro napred, to je život.