SJ: Bugarski novinari i aktivisti napadnuti u Srbiji, zapaljen automobil novinara u Bosni i Hercegovini

BOSILEGRAD-PRIŠTINA – SKOPJE – SARAJEVO – ZAGREB – BEOGRAD – PODGORICA

Tim istraživačkih novinara Bugarske nacionalne televizije (BNT) „Tragovi ostaju” i ekoaktivisti iz Bugarske i Srbije fizički su napadnuti u Srbiji. Napad se dogodio juče popodne, 14. juna, na državnom putu ispred rudnika “Podvirovi” u selu Karamanica u opštini Bosilegrad.

U TV ekipi bili su novinarka Bogdana Lazarova, snimatelji Dimitar Slavov i Nikolaj Andreev i tehničar Robert Vecov. Prisutni su bili i ekoaktivisti iz Sofije Dimitar Kumanov iz Ribolovnog kluba „Balkanka” i dr Valentin Janev, Branko Mitov i Dimitar Dimitrov iz Bosilegrada.

Tim novinara iz Bugarske došao je u Srbiju da snimi priču o zagađenju životne sredine u pograničnom području u opštini Bosilegrad. Imali su sve potrebne dozvole za snimanje u Srbiji.

Kako su se novinari i aktivisti približavali rudniku, na oko 50 metara od ulaza u rudnik, minibus im je blokirao put, pa su dalje morali da idu peške. U tom trenutku šest-sedam ljudi, uključujući i direktora rudnika, napalo je ekipu, najpre gađajući ih kamenjem, a zatim i pesnicama.

Kako javlja Bugarska nacionalna televizija, u Bosilegrad je došao generalni konzul Bugarske u Nišu Dimitar Canev. Uz njegovu pomoć podneta je prijava policiji u Bosilegradu. Obavešteni su Ambasada Bugarske u Beogradu i generalni konzul.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare