Stabilna epidemiološka situacija, nije registrovan novi delta soj

VRANJE

Epidemiološka situacija korona virusne infekcije u Pčinjskom okrugu je stabilna. Lekari apeluju na građane da se vakcinišu kako bi bilo sprečeno ponovno epidemijsko javljanje korona virusne infekcije.

Novi delta soj nije registrovan u Pčinjskom okrugu, ali nastavak imunizacije i poštovanje epidemioloških mera i dalje su ključni kako bismo napravili branu, prepreku virusu i sprečili ponovno javljanje korona virusne infekcije, kažu epidemiolozi zavoda za javno zdravlje u Vranju.

Prema zvaničnim poslednjim podacima Gradskog štaba za vanredne situacije u Vranju, u sredu na kovid-19 testirana su 193 uzorka iz Pčinjskog okruga. Registrovana su dva nova slučaja infekcije. Oboleli su iz Vranja i Preševa.

U kovid ambulanti ATD tokom jučerašnjeg dana obavljeno je 37 pregleda, od čega su 24 prva.

U kovid bolnici Zdravstvenog centra u Vranju hospitalizovana su dva pacijenta pozitivna na koronavirus, imaju upalu pluća i priključena su na kiseonik.

„U toku ove nedelje jedno dete je imalo pozitivan test na kovid-19, sa blažom kliničkom slikom. Nalazi se na kućnom lečenju uz propisanu terapiju i stabilnog je stanja“, izjavila je dr Marina Džikić, upravnica Doma zdravlja u Vranju.

Ona je uputila apel roditeljima koji imaju decu uzrasta od 12 do 15 godina i koja boluju od hroničnih bolesti, dijabetesa, sa urođenim srčanim manama, neurološkim oboljenjima, koja su gojazna, treba da ih dovedu da prime vakcinu protiv kovida-19.

Pre vakcinacije Fajzerovom vakcinom, potrebno je da pedijatar pregleda dete, a obavezna je i saglanost koju potpisuju roditelji. Nakon dobijanja izveštaja od pedijatra dete može da se vakciniše na glavnom vakcinalnom punktu u Sporstkoj hali.

Od 30. marta 2020. do 21. jula 2021. godine u dečijoj Kovid ambulanti pri primarnoj zdravstvenoj zaštiti u Zravstvenom centru Vranje, pregledano je 13. 560 dece. U istom periodu u dečijoj Kovid ambulanti regostrovano je 1.125 dece koja su bila pozitivna na korona virus.

Juče su imunizovane 193 osobe. Prvu dozu primila su 42 građana Republike Srbije i 43 iz Severne Makedonije. Drugom dozom je vakcinisano 49 osoba iz naše zemlje i 59 iz susedne države, saopštio je Zdravstveni centar Vranje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare