Šta sve Demokrate zameraju  rukovodstvu grada

NIŠ

  Skupština Grada i ne samo Skupština, već ceo grad je postao taoc centralizovane politike Srpske Napredne Stranke. Ne zna se  da li se sednice Grada na kojima se donose najvažnije odluke za funkcionisanje Grada odlažu zbog aerodroma ili zbog dolaska predsednika Republike ili zbog nedogovorenih kadrovskih rešenja unutar vladajuće stranke. Grad trpi zbog toga „  – kazao je danas na konferenciji za novinare Miodrag Stanković, šef odborničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Grada Niša i predsednik Gradskog odbora DS u Nišu.

Demokrate su istakle da je prošla sednica Skupštine Grada Niša  odlagana zbog Aerodroma., sada se opet odlaže sednica Skupštine Grada. Opet preti raspuštanje Skupštine Grada, uvođenje prinudnih mera a u međuvremenu se gasi jedna linija sa aerodroma. Mnogo slučajnosti da bi bile slučajne“, kažu demokrate i dodaju:

Ono što smo mi, odbornici Skupštine Grada iz Demokratske stranke pričali na sednicama, da se ustvari priprema formiranje Aerodroma Srbije i da će niški aerodrom biti žrtva te politike, ispostavilo se da smo bili u pravu. Dokaz je da se jedna najprofitabilnija linija Niš Malme ukida.Šta je uzrok gašenja avio-linije Niš – Malme? Na sajtu mađarske aviokompanije Wizz air od janura 2019. godine više se ne mogu kupiti karte za Malme sa niškog Aerodroma “Konstantin Veliki”. Upravo je linija ka Malmeu imala najveći broj putnika i letova, saobraćala je više od tri godine, tako da nije jasno koji je razlog za njeno ukidanje“

Odbornici Demokratske stranke su zajedno sa drugim odbornicima iz opozicije ali i zajedno sa Udruženim pokretom slobodnih stanara, Media i reform centrom, Nacionalnom koalicijom za decentralizaciju i Proaktivom podneli tužbu upućenu Gradu Nišu radi poništenja Odluke o prenosu udela i osnivačkih prava nad javnim preduzećem za aerodromske usluge ,,Aerodrom Niš“, kao i poništenje ostalih propratnih akata koje se odnose na otuđenje niškog aerodroma. 

Niške demokrate očekuju, kako kažu u saopštenju da  će Upravni sud reagovati u skladu sa Tužbom i poništiti sramnu Odluku koja je većinski usvojena na sednici Skupštine Grada Niša, održanoj 22. juna 2018. godine. Mi nećemo odustati dok se Odluka ne poništi i Gradu Nišu vrati ono što je oteto“ , istakli su u centru Demokratske stranke u Nišu. .

Demokrate su nezadovovljne i drugim stvarima.

Kako kažu „ u oktobru mesecu, tek sada se farbaju ulice, trotoari i kaldrme, a za mesec dana počinje zima i zvanično se završava građevinska sezona. Ulice su nam još nisu zakrpljene, pune su rupa. Vrše se izmene Programa uređivanja i Programa održavanja oktobra meseca a rezultati svega onoga što je trebalo da bude urađeno su minorni. Niti se radi niti gradi. Ni jedan vrtić nije izgrađen za 6 godina vlasti, nijedna nova učionica, a kamoli škola. Svakodnevno slušamo priče da treba povećavati natalitet, ali se sve manje parova odlučuje na proširenje porodice, zbog loših finansijskih uslova.

Demokrate su nezadovoljne jer , kako kažu ni jedna nova ambulanta nije napravljena. U predškolskim ustanovama je ista situacija kao i u školama. Rezultat 0 ili preciznije rečeno rezultat je -160.000.000 RSD zbog nedozvoljenog povećanja cena boravka dece u obdaništima. Jako malo je novih sportskih terena, hala, rezultat je u minusu, zbog ruiniranja stadiona u Čairu. Lepo je što neki klubovi u kolektivnim sportovima napreduju. Ali, obaveza lokalne samouprave u oblasti sporta je prevashodno u stvaranju uslova za kvalitetno bavljenje  masovnim i ostalim sportovima, kažu oni.

Primedbe su upućene i na razvoj turizma.

„Turizam beleži veći broj posetioca ali ne i povećanu turističku ponudu. Kultura opstaje zahvaljujući inerciji, entuzijazmu pojedinaca i davno uspostavljenim Gradskim manifestacijama. Šta je sa postrojenjem za preradu otpadnih voda, postrojenjem za preradu otpada, deponijom?“.

Još mnogo pitanja je uviu problema postavljeno i kritikovano na konferenciji za novinare.

„ Premijerka je skoro izjavila da se kasni sa realizacijom projekata prerade otpadnih voda u Nišu, zbog čega je dovedeno u pitanje finansiranje Srbije iz IPA fondova Evropske unije. Ko je kriv za to i zašto je aktuelna vlast dozvolila da se tako nešto desi? Šta je sa deponijom? Da li je ova vlast svesna da na obodu Niša postoji tempirana bomba. 2012. godine prekinut je proces sanacije, rekultivacije i zatvaranja deponije. Šta je sa socijalnim stanovima? Da li je ovde ministarka dolazila i pompezno najavljivala izgradnju socijalnih stanova i stanova za policiju, stanova za Vojsku.

Da li su građani Niša ostali i bez biciklističke staze prema Niškoj Banji. Pogledajmo kako je prema Niškoj banji urađena leva strana trotoara. Znamo da je Niš jedan od najzagađenijih gradova u Srbiji po pitanju kvaliteta vazduha. Koji segment Grada funkcioniše? Nijedan – kaže se u saopštenju Demokratske stranke

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare