ŠTA SE, ZAPRAVO, DEŠAVALO U MEDVEĐI?

MEDVEDJA

(Nova Naša reč)

http://novanasarec.org.rs/index.php/2015/09/18/sta-se-zapravo-desavalo-u-medvedi/

Da li iko veruje da je Vlada Srbije ozbiljno rešila da pomogne ljudima koji žive u Medveđi, iako se do predizborne kampanje uopšte nije bavila tom opštinom? Da li su deo pomoći i „aktivisti“ sa severa Kosova koji su nedeljama pred izbore preteći preplavili ovu opštinu?

Za šta je služilo masovno prisustvo specijalnih jedinica policije , upozorenje Albancima ili Srbima koji nisu baš bili spremni da glasaju za listu Vlade Srbije? Da li je gužva na administrativnom prelazu Mutivode dogovorena i sa kim sve (Priština,  Albanci, međunarodna zajednica). Jer, da nije, svaki poznavalac prilika na jugu će vam reći da bi se do sada itekako treslo od protesta.

Ako se Vlada Srbije borila da ne uđu Albanci koji žive na Kosovu, a upisani su u birački spisak u Medveđi, kako to da su neki od njih došli dan ranije (ko da im je javljeno)  a Albanci osvojili tri odbornička mesta više nego na poslednjim lokalnim izborima, što je skoro četvrtina mandata u Skupštini opštine Medveđa? Da li se Vlada Srbije, u stvari, među Albancima u Medveđi najviše borila protiv Partije demokratskog delovanja Rize Halimija, koja nije učestvovala u donošenju odluke o osnivanju Asocijacije albanskih opština, zalaže se za rešavanje pitanja Albanaca kroz instutucije Srbije i dugogodišnji je koalicioni partner u Medveđi Grupe građana „Za Gornju Jablanicu“, na čijem je čelu bio i pokojni predsednik Slobodan Drašković?  Ko su, u stvari, „UČK stranke“ u Medveđi? Partija demokratskog delovanja koja godinama učestvuje na parlamentranim izborima u Srbiji, iako su ih proglašavali izdajnicima, i Demokratska partija  predsednika opštine Bujanovca Nagipa Arifija  koji je samoinicijativno napravio koaliciju sa srpskim strankama u toj opštini, nakon poslednjih lokalnih izbora, iako su ga neki albanski lokalni lideri proglašavali izdajnikom? Koaliciju sa Srbma Arifi nije morao da pravi, mogao je da izabere neku albansku stranku. I kako to da  visoki funkcioneri  SNS tako ružno govore o svom koalicionom partneru,  jer je i ta stranka, kao i partner im SPS, u koaliciji sa Arifijem u Bujanovcu ali i sa nekadašnjim političkim komandantom  Glavnog štaba Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca, sada predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Jonuzom Musliuom koji, u stvari, i daje najradikalnije izjave medijima i inicijator je osnivanja Asocijacije albanskih opština ?

Čiji nacionalni interes su u Medveđi čuvali Zelja  i družina mu iz Leposavića, srpske opština na severu Kosova u kojoj se Albanac video samo kad oni ili  njima slični završavaju svoje „biznise“ a Briselskim sporazumom je pod apsolutnom ingerencijom Prištine? I niko tamo nije smeo da bar izađe na mali protestić, upravo zbog Zelje i sličnih. I koja je, uopšte, poruka brojnih KM tablica  (Kosovska Mitrovica) i automobila sa severa Kosova u Medveđi? Da ovu opštinu neki u Vladi Srbije vide kao deo Kosova?

Samo pitam.

I šta znače izjave da je Medveđa „srpska opština u Srbiji“? Da li to znači da oni koji kontrolišu medije smatraju da Bujanovac i Preševo nisu opštine u Srbiji? I šta znači izjava ministra policije zemljice Serbiice (Srbistančić) da su „neki koji žive na Kosovu hteli da glasaju u Medveđi“?  Zar vrli ministar nam ne krši Ustav Srbije koji kaže da je „Kosovo Srbija“ , kao i vrli nam političari kad nas ubeđuju da  ne treba da verujemo svojim očima već njima da nisu priznali Kosovo (@ Metohiju)  kao posebnu državu svim ovim što su potpisali u Briselu, što je za tamošnje Srbe mnogo manje  nego što im je obezbeđivao Ahtisarijev  plan?

I kako se računa, recimo, gradonačelniku Niša to što je boravio u predizbornoj kampanji u Medvedji? Dal je, može biti, uzeo slobodan dan il se švrćkao u radno vreme u kome treba da se bavi građanima Niša a ne Medveđe? Isto važi i  za leskovačke funkcionere i razne direktore.

I kad će ljudima u Medveđi da bude BOLJE?

 

 

Ljiljana Stojanović

Prati
Obavesti me o
guest

4 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Sijarinska banja
Sijarinska banja
8 godine pre

Nije ovde rec o glasanju vec o diktatu iz Beograda da Medvedja (Prozor) mora pasti jer je bila trn u oku vlasti u BG da nijedna partija nije mogla da je osvoji udruzili su se svi protiv gradjanske vlasti protiv suzivota Srba i Albanaca a pritom nikad nisu ni znali gde je na karti a ne da investiraju nesto.Poznati scenario batinasa sa automobilima sa Kosova koji su vrsili nevidjeni pritisak na ljude u Medvedji da izadju na glasanje kada su videli da su Albanci dosli masovnije nego inace da glasaju a pozadinu niko nije otkrio da su oni dosli da bi podrzali Demokratsku Partiju i da su hteli da poraze poslusnog Vucicevog Albanca Haljimija koji nikad nije i nista uradi za Albance u Medvedji preko svoje podruznice u istoj.Nastala je hajka gde je u tv i novinskim izvestajima govorilo o najezdi Albanaca (kao da su pacovi ili bubasvabe) koji hrle autobusima i kamionima (znaci kao stocni tovar) da preuzmu vlast i koji su blokirani na granici prema Kosovu da bi sprecili krah njihove koalicije i izvesnu pobedu grupe gradjana Gornja Jablanica i Albanskih partija pod parolom da oni nemogu da glasaju jer ne zive u Medvedji a prava je istina da vise od pola stanovnistva Srba i Albanaca trbuhom za kruhom zivi po Beogradu Nisu Leskovcu Pristini …i da su oni i dalje gradjani Medvedje i da niko nemoze da im zabrani njihovo ustavno pravo glasa ako su na birackom spisku.A to je jos jedna perfidna politika sa pozadinom ukidanja opstine Medvedja i pripajanje iste Lebanu a na tome uveliko rade iako je to mnogo perspektivnija opstina nego Lebane ..ali nadamo se da zbog Briselskih sporazuma to nece proci i da nad sefom ima sef.Medvedja je bila i ostala kao dobar primer suzivota raznih nacionalnosti kroz istoriju.

Antifasista
Antifasista
8 godine pre

Da apsulutno je tacno sta gospodja pise nekome je stalo a zna se kome Beogradu da narusava dobre medjunacinalne odnose u jedinoj opstini gde nikada nije bilo problema izmedju srba ,roma,i albanaca ,za SNS u Medvedju pokazace se da ce biti gori nego svaka opstinska vlast veoma mi zao sto je propala ona gradjanska ideja u opstinu Medvedju sluzila je kao primer svim opstinama u Srbiju ali svaka je vlast prolazna barem ce nseto nauciti pravi gradjani Medvedje da ne moze se sa nacionalizmom ici nigde da je t propast za sve gradjane Medvedje ,Mi gradjani Medvedje treba opet pokusati da vratimo ponos gradjanskoj Medvedji koja je imala do sada ,jos jednom veliki pozdrav za hraborst ove gospodje koja je pisala pravu istinu ,svaka cast gospodjo Ljiljana Sojanovic !

Djura Leskovac
Djura Leskovac
8 godine pre

Građani Srbije veoma slabo poznaju političku scenu u južnim opštinama u kojima živi albanska manjina. Iako smo veoma blizu tih oština i mi Leskovčani smo takođe prilično “neobavešteni”. Ili je možda bolje reći nezainteresovani.

Dakle, neupućenima se posle svega nameću sledeća dva zaključka:

1. Bili su ovo zapravo izbori protiv čoveka, koga su samo nakon njegove smrti uspeli da pobede.

2. U Medveđi je danas na vlasti koalicija u kojoj su Vučić, Dačić i Jonuz Musliu.

O Vučiću i Dačiću znamo manje više sve. A Jonuza Musliua pamtimo po podizanju spomenika šiptarskim teroristima u centru Preševa i stalnom isticanju Albanske zastave.

“Principijelno”, nema šta?!

JA
JA
8 godine pre

Bravooooo!!! Jedina imas petlju!!!