Šta se sve finansira iz budžeta u vlasotinačkim mesnim zajednicama

smart

VLASOTINCE

Radi zadovoljavanja potreba i interesa lokalnog stanovništva, zakonom je regulisano kako se osnivaju mesne zajednice, kao i drugi oblici mesne samouprave, čiji je zadatak, između ostalog, predlaganje mere za razvoj i unapređenje komunalnih i drugih delatnosti na teritoriji gde postoji ta mesna zajednica. O tome šta je sve urađeno i šta se planira da se uradi u narednom periodu u mesnim zajednicama u opštini Vlasotince razgovarali smo sa zamenikom predsednika opštine Vlasotince Vladimirom Kocićem, koji je u ime rukovodstva lokalne samouprave ujedno zadužen za infrastrukturne projekte. On je pojasnio da „budžeti koji idu preko mesnih zajednica su budžeti koje kreiraju ljudi iz samih mesnih zajednica, a kad je investitor direktno opština, onda sve to ide iz lokalne samouprave”. Samo Vlasotince ima dve mesne zajednice, i to mesna zajednica „Rosulja” i mesna zajednica „Centar”, a podelila ih je prirodnom granicom reka Vlasina

  • Opština ove godine ima ugovor, odnosno odobrena sredstva, da se rade ulice u ukupnoj vrednosti od 10.100.000 dinara. Kada su u pitanju radovi u pojedinim ulicama, ove godine radilo se u mesnoj zajednici sela Stajkovca, kao i gradskoj mesnoj zajednici „Centar” u Vlasotincu, krak ulice AVNOJ-a, kao i krak ulice Vojvode Mišića. U ovoj mesnoj zajednici rade se i bočne ulice u Radničkoj ulici. U mesnoj zajednici „Rosulja” urađen je krak ulice Desanke Maksimović i krak ulice Mije Milenkovića. Svi ovi radovi u navedenim ulicama finansirani su iz odobrenih sredstava, kako sam već rekao, na početku u iznosu od nešto više od deset miliona dinara. Zajednički, našim i sredstvima Ministarstva privrede, rade se u mesnoj zajednici „Centar” ulice Njegoševa i Dimitrija Stojanovića, čija je vrednost sa porezom oko 13 miliona dinara.

smart

JUGpress: Šta se konkretno radi u ove dve poslednje ulice koje ste naveli?

VK: – Radi se na uređenju trotoara, zamena kompletne vodovodne mreže, kao i asfaltiranje u dva sloja, a radovi se izvode sve do skretanja za „Staro groblje”, odakle se do crkve radi rekonstrukcija vodovodne mreže. Za sada se radovi odvijaju planiranom dinamikom.

JUGpress: Koje kapitalne projekte u narednom periodu planirate da radite?

VK: – Geometar je na terenu i trenutno se snima za katastarsko-topografske planove u seoskim mesnim zajednicama za postavljanje kolektora za kanalizaciju, što znači da pripremamo potrebnu dokumentaciju za ovu veoma značajnu investiciju. Mi smo već uradili projekte i dobili građevinske dozvole za sekundarnu mrežu za mesne zajednice sela Boljare, Šišava, Lomnica, Konopnica, Batulovce, Stajkovce, Gložane, Prilepac, Ladovica, Kukavica i Orašje. Dakle, dobili smo građevinske dozvole za sekundarnu mrežu za navedena sela i predali ih nadležnom ministarstvu. Sada je naša obaveza da uradimo katastarske snimke za kolektor. Znači da tu svu kanalizaciju odvedemo do novog postrojenja koje će biti u selu Stajkovcu. Postrojenje koje postoji u gradu biće ugašeno. Sve obaveze koje smo mi, kao lokalna samouprava imali, ispunili smo i predali dokumentaciju nadležnom ministarstvu. Naše je još da uradimo urbanistički projekat za te kolektore gde uveliko pripremamo dokumentaciju i sledeće godine biće potpisan ugovor za izgradnju kanalizacije u našoj opštini u dužini od 80 kilometara, kao i izgradnja novog postrojenja. Tu ima puno posla i puno da se radi, ali je najvažnije da ćemo konačno rešiti problem sa kanalizacijom u našoj opštini.

JUGpress: Šta se još radilo?

VK: – Osnovnoj školi „Siniša Janić” opština je pomogla određenim sredstvima za osvetljenje dvorišta i sportskih terena, kao i za trotoare, a dali smo sredstva i vlasotinačkoj crkvi za ulaznu kapiju, a opredelili smo i sredstva za crkvu u Kruševici. Inače, svake godine pomažemo crkvi, što ćemo činiti i u narednom periodu, kada zatraže određena sredstva za njihove potrebe.

JUGpress: Ima nagoveštaja da će se nešto raditi na pijaci, groblju i u DTV „Partizan”?

VK: – Da, svakako. Zaključeni su ugovori i krenulo se sa izradom urbanističkih projekata za veliku pijacu, za zgradu DTV „Partizan” i za groblje. I to za kompletno groblje, znači za uređeni i neuređeni deo groblja. Nakon izrade potrebne dokumentacije krećemo u posao za dobijanje građevinske dozvole. U planu je da se groblje ogradi i izgradi jedna mala crkva u jednom delu groblja. Ništa nećemo moći da uradimo dok se ne usvoji urbanistički projekat. U planu je uređenje trga u centru grada, ali bez potrebne i potpune dokumentacije nećemo ništa da radimo. Sve što smo do sada radili, i što planiramo da radimo, sve to činimo uz poštovanje postojećih propisa i zakona.

smart

JUGpress: Na pragu je zima, da li su preduzete određene mere kako bi se spremno dočekali sneg i zima?

VK: – Potpisan je ugovor za zimsko održavanje i nadamo se, kao lokalna samouprava, da ćemo potpuno spremni ući u zimu i da ćemo se izboriti na pravi način sa problemima koje nose veliki snegovi, koji znaju da naprave određene probleme stanovništvu u svim mesnim zajednicama, a ponajviše u brdsko-planinskom delu naše opštine.

JUGpress: Da li je, u svim mesnim zajednicama, na vidiku rešenje problema vodosnabdevanja zdravom pijaćom vodom?

VK: – Oprema za crpnu stanicu vredna oko šest miliona dinara je stigla. To je nova pumpa i oprema koja ide uz nju. Ovih dana treba da se krene sa montiranjem pumpe, a sve to radimo u saradnji sa Kabinetom ministra za razvoj nedovoljno razvijenih opština. Ovih dana raspisaćemo javnu nabavku za izradu Projekta rekonstrukcije Fabrike vode.

JUGpress: U pojedinim školskim objektima ima problema. Da li je nešto i u tom delu preduzeto?

VK: – U osnovnoj školi u Sredoru završena je rekonstrukcija na krovu zgrade škole, a sredstva su stigla od Ministarstva prosvete u iznosu od 1,5 miliona dinara, dok je naša lokalna samouprava pomogla sa oko 200 hiljada dinara kako bi se izvršili unutrašnji radovi u školi, kao što su krečenje i zamena stolarije. Prva faza radova, spuštanje plafona i zamena stolarije, završena je u osnovnoj školi u Jastrepcu, čija vrednost radova je blizu 900 hiljada dinara. Radiće se još projekat za krov i zamenu oluka, a konkurisaćemo kod Ministarstva prosvete za dodatna sredstva. Inače u osnovnoj školi „Karađorđe Petrović” u selu Kruševica, Ministarstvo prosvete je odobrilo rekonstrukciju krova i vrednost radova je 2,8 miliona dinara i oni su završeni ovih dana.

Krenuli su, još, radovi u osnovnoj školi „Braća Milenković” u mesnoj zajednici sela Šišava na objektu kuhinje, zamena krova i stolarije, sredstvima Ministarstva prosvete u visini od tri miliona dinara. Isto ministarstvo opredelilo je sredstva i za OŠ „Božidar Miljković” u Gornjem Prisjanu, gde će na objektu đačke kuhinje biti zamene krova i stolarije u vrednosti od 2,4 miliona dinara.

smart

JUGpress: Zdravstveni sistem zbog Kovida -19 je u ozbiljnim problemima. Ambulante u pojedinim mesnim zajednicama nisu baš u dobrom stanju, što stvara određene probleme zdravstvenim radnicima koji tamo pružaju stanovništvu zdravstvene usluge?

VK: – Ovih dana biće okončani radovi na adaptaciji ambulante u Donjoj Lopušnji čija je vrednost oko sedam miliona dinara, a sredstva je obezbedilo Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, a PDV smo finansirali iz budžeta lokalne samouprave. Sada je ova ambulanta potpuno obnovljena i služiće za potrebe stanovništva koji žive u brdsko-planinskom delu naše opštine. Imamo završen projekat rekonstrukcije i dogradnje ovdašnjeg Doma zdravlja i druge faze bolnice. Trenutno se traži način finansiranja ovog projekta.

JUGpress: Kava je situacija sa dečjim vrtićima u okolnim mesnim zajednicama?

VK: – Radi se na rekonstrukciji i dogradnji objekta dečijeg vrtića u Stajkovcu, najvećem selu u našoj opštini, sa najvećim brojem dece. Određena sredstva su stigla od Ministarstva pravde, a naravno da je deo dala i opština Vlasotince, tako da će iznos rekonstrukcije objekta za najmlađe u Stajkovcu biti nešto preko 10 miliona dinara. U planu je da se izvrši rekonstrukcija škole u ovom selu, a takođe i da se izgradi mala sala za fizičke aktivnosti dece.

JUGpress: Da li planirate nešto da se radi u i oko objekta sportske hale?

VK – U planu je izrada projekta prve faze za uređenja Sportsko rekreativnog centra „Vlasina”.To su staze do sportskih terena, uređenje fontane oko letnje pozornice, a imamo u planu i izradu projekata za deo oko same brane na reci Vlasini.

JUGpress: Radova je bilo ispred, a i u dvorištu zgrade opštine?

VK: – Završeni su radovi na uređenju dvorišta opštine i parkinga ispred opštine. Tu je bilo radova na drenaži oko opštine, onda kanalizacija, vodovodna mreža, priključci za struju, a postavljeni su i optički kablovi i sve je to sad sanirano. Postavljen je behaton i ulazna kapija, a ima još nešto malo da se doradi i sva ta investicija je vredna oko četiri miliona dinara.

JUGpress: Da li je bilo radova na atarskim i lokalnim putevima, koji su ozbiljan problem gotovo u svim seoskim mesnim zajednicama?

VK: Naravno da je bilo navedenih radova, i sve oko toga je urađeno u okvirima odobrenih sredstava i na najbolji mogući način i to u svim mesnim zajednicama koje su podnele zahteve za takvu vrstu radova.

JUGpress: Šta činiti sa takozvanim domovima kulture u pojedinim seoskim mesnim zajednicama?

VK: – Završena je još jedna faza rekonstrukcije doma kulture u mesnoj zajednici Batulovce čija je vrednost oko tri miliona dinara, a tim sredstvima izvršeno je ograđivanje objekta a bilo je i radova na samoj fasadi zgrade.

JUGpress: Naša zemlja imaće, zasigurno, na putu ka Evropskoj zajednici, najviše problema u implementaciji poglavlja koje se odnosi na Zaštitu životne sredine. Kao i svuda, tako i u vlasotinačkoj opštini ima deponija gotovo na svakom koraku. Kako se sa ovim problemom borite?

VK: – To je naša svakodnevna borba i želja da se zaštiti životna sredina. Mnogo je deponija bilo u prethodnom periodu. Očistili smo sve registrovane deponije i nešto više od petnaestak neregistrovanih. Ali još se, na pojedinim mestima, nisu ni povukli radnici i građevinske mašine, stizale su nove količine svega i svačega. Upozoravamo građane da će biti sankcionisani kaznama, ukoliko ne poštuju upozorenja koje smo postavili na mesta gde su očišćene deponije. Nažalost, već imamo informacije da su na pojedinim mestima skinute table upozorenja,. Eto, na putu ka Donjoj Lopušnji postavili smo pet tabli upozorenja, a četiri su već skinute. Bez obzira na sve te probleme koje imamo nećemo odustati od borbe za zaštitu životne sredine u svim mesnim zajednicama u našoj opštini.

UREĐENJE KEJA PORED VLASINE

Da li će biti nekih radova u najlepšem delu grada, a to je obala reke Vlasine u delu gde u letnjim danima ima puno kupača?

  • Radi se na uređenju keja i kupališta pored reke Vlasine, a vrednost radova je 5,5 miliona dinara. Biće popločavanja šetališta, u delu „Maričkinog” napravljena su tri letnjikovca, a rešićemo i problem koji se javlja u sezoni kupanja, a to je upotrebe toaleta. Izgradićemo ih, možda, u letnjoj pozornici, mada ima problema sa prokišnjavanjem, ako ne to ćemo učiniti u objektu Sportske hale, koja je u neposrednoj blizini kupališta i staze za rekreaciju i šetalište.

IZRADA PROJEKTA DOGRADNJE DEČIJEG VRTIĆA „KOLIBRI”

SMEŠTAJ ZA JOŠ STO DECE

Dva gradska vrtića sa svojim smeštajnim kapacitetima ne zadovoljavaju potrebe svih roditelja da svoju decu povere na čuvanje u PU „Milka Dimanić“, što je bio i razlog izrade projekta za proširenje smeštajnih kapaciteta za najmlađe.

  • Saniramo posledice požara u dečijem vrtiću, a ta vrednost je 3,2 miliona dinara, a tu su još sredstva dobijena od obaveznog osiguranja. Imamo najavu da će i fondacija Novak Đoković priteći u pomoć. Posebno je važno da kažem da se radi projekat za dogradnju vrtića „Kolibri” u mesnoj zajednici „Centar” u kojoj će biti mesta za još sto mališana. Ovaj izuzetno važan projekat finansiraćemo zajedno sa Ministarstvo prosvete Republike Srbije.

Ovaj sadrzaj je deo projekta koji je sufinansirala opstina Vlasotince. Stavovi izneti u podrzanom medijskom projektu nuzno ne izrazavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare