Šta nedostaje mladima u Bujanovcu?

BUJANOVAC

Udruženje gradjana Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije predstavilo je danas, u razgovoru sa mladima u Bujanovcu, rezultate istraživanja koje je sprovedeno medju mladim Srbima, Albancima i Romima u ovom gradu o kulturnim potrebama mladih.

Istraživanje je deo projekta  „ Kulturne potrebe mladih u Preševu, Bujanovcu i Medveđi-Kako do dijaloga“, koji finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Republike Srbije,  preko programa Evropski PROGRES.

 

„Mi smo sproveli anketu u ove tri opštine među mladima iz sve tri zajednice sa namerom da saznamo šta je ono što im nedostaje u oblasti kulture, kako  koriste slobodno vreme, šta  najčešće gledaju i čitaju, ko najviše utiče na formiranje njihovih stavova , kako oni gledaju na život, kako provode slobodno vreme. Ideja projekta da se vidi šta to mladima nedostaje, a , nakon  istraživanja i ovih razgovara, organizovaćemo javne debate sa  ljudima iz lokalnih vlasti, ministatstvima za omladinu i kulture  i  predstavnicima međunarodne zajednice“, rekla je koordinator projekta Ljiljana Stojanović.

Istraživanje je pokazalo da najveći broj predstavnika svih etničkih zajednica na teritoriji tri opštine juga Srbije svoje slobodno vreme provodi na tri načina :  u kafiću, družeći se sa vršnjacima ili uz kompjuter.

Rezulati anketnog istraživanja  su pokazali i da mladi iz sve tri etničke zajednice u opštinama Bujanovac, Preševo i Medveđa imaju neke zajedničke kulturne potrebe.

Ljeondita Ajdari , učenica trećeg razreda srednje škole, kaže da se bavi folklorom, druži se sa svima i volela bi da u Bujanovcu postoji pozorište.

“ Volela bih da postoji neka multietnička dramska sekcija gde ćemo svi mi da se družimo i Albanci i Srbi i Romi“, kaže ona.

„ Svi mladi uglavnom žele da odu iz Bujanovca jer nemaju čime da se zanimaju. Čak i pored odeljenja Ekonomskog fakulteta u Bujanovcu, oni se opredeljuju za studiranje u Prištini i Tirani“, rekla je Ljeondita.

„Voleo bih da više putujem i na taj način upoznajem više prijatelja“, kaže učenik srednje škole Bljer Pjaziti.

“ Lepo bi bilo da sa Kancelarijom za mlade posetimo mlade u drugim opštinama, da idemo na razne seminare i edukacije“, kaže Bljer.

Leonora Ajdare, svršena srednjoškolka,  kaže da bi bilo bolje da se u Bujanovcu otvore još neki fakulteti i tako bi se mladima pružila mogućnost odabira. „Upravo zato ću ja upisati psihologiju u Prištini“, objašnjava ona svoj  izbor.

Kancelarija za mlade u Bujanovcu je aktivna već dva meseca.

“Imamo razne aktivnosti a mladi iz srednjih škola „Sezai Suroi“ i „Sveti Sava“ mogu uvek doći u kancelariju i izneti svoje ideje za realizaciju  raznih aktivnosti. Najvažnije je da imamo i podršku lokalne samouprave“, kaže Šuajbu Fejzulahu koordinator Kancelarije za mlade u Bujanovcu.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare