Šta je sve Vesić obećao u Vranju: Kompletnu izgradnju kanalizacije, regionalnu deponiju i brzi voz

VRANJE

Ministar građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prilikom posete Vranju najavio je izgradnju 141 kilometra kanalizacije u okviru projekta „Čista Srbija” na teritoriji Vranja koja će kako je naveo biti izgrađena u naredne dve godine. Vesić je rekao da je Vranje Grad čije postrojenje za preradu otpadnih voda ,,primer kako će izgledati sva takva postrojenja u Srbiji”.

Vesić je u Vranju obišao radove na kanalizaciji u selu Donje Trebešinje i postrojenje za preradu otpadnih voda u naselju Ćukovac. On je rekao da je Vranje jedan od retkih gradova u Srbiji sa fabrikom za preradu otpadnih voda koja je potpuno u funkciji.

„Ne samo da je u funkciji, već ovde postoji potpuno zaokružen sistem koji se završava proizvodnjom električne energije i potpunom preradom otadnih voda koje u čistom obliku odlaze u Južnu Moravu. Električnu energiju koju proizvedu iz biogasa, oni 50 odsto svoje potrošnje električne energije na taj način pokrivaju, a sada ćemo im pomoći da postave solarne panele kako bi mogli da budu potpuno samoodrživi”, rekao je Vesić.

Vesić je rekao da će u Vranju najkasnije za dve godine biti završena kompletna kanalizacija.Takođe, naveo je da već sledeće godine početi da se gradi regionalna deponija koju je ,,Vranje dugo čekalo” i da, kada se tome doda brza pruga koja će tuda prolaziti da ,,Vranje neće imati nijedan veći komunalni problem osim da se pozabavi i rešavanjem problema vodosnabdevanja”.

„Problemi koje Vranje ima kada je reč o vodosnabdevanju imaju manje više svi gradovi u Srbiji – loše cevi, loša mreža, potreba da se to popravi zbog čega ćemo kreirati poseban državni program generalno za pomoć lokalnim samoupravama po tom pitanju”, naveo je Vesić.

Vesić je rekao da je ,,Vranje mesto od kojeg mogu da uče mnogi gradovi i opštine u Srbiji” i da je zadovoljan ,,jer će mnogi dolaziti ovde da vide kako se uređuje sistem prerade otpadnih voda”. ,,Vranjska Banja biće motor razvoja ovog kraja jer se ovde gradi objekat površine preko 40.000 kvadrata, gde će biti zaposleno preko 500 ljudi. Posetioci neće dolaziti samo u Banju, već i u Vranje, gde je evidentno da nedostaju smeštajni kapaciteti”, rekao je Vesić.
Vesić je najavio da će 17. novembra, u petak potpisati Memorandum o izgradnji brze pruge na relaciji Niš-Skoplje što kako kaže znači da će putovanje do Beograda trajati 2,20 minuta. Predsednik Privremenog organa Grada Vranja Slobodan Milenković naveo je da su sa projektom „Čista Srbija” krenuli u decembru 2021. godine i istakao da je Vranje prvi grad gde je taj program počeo da se realizuje.

 „Sada smo na 58 kilometara od ukupno 141 kilometara koliko je ugovoreno, ali svega toga ne bi bilo da nije pre toga bila fabrika za prečišćavanje otpadnih voda i da nije napravljen koncept kako da se sve te otpadne vode usmeravaju ka ovoj fabrici koja je sada u punom kapacitetu”, rekao je Milenković.
Vranje je zajedno sa ministrom Vesićem posetio državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Dragan Stevanović, kao i pomoćnik ministra Dušan Radonjić.

12593-zfyZSijm3myB-1200.jpg
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare