Albanski odbornici uzglasali da se škola u Biljači ne zove više “Desanka Maksimović” već Ismail Kadare, konačnu odluku donosi ministarstvo

BUJANOVAC

Albanski odbornici u Skupštini opštine Bujanovac danas su izglasali da osnovna škola u selu Biljača ne nosi više ime Desanka Maksimović već Ismail Kadare.

Iako su srpski odbornici tražili da se ova tačka skine s dnevnog reda, njihove albanske kolege, koji imaju jendoetničku vlast u Bujanovcu, to nisu prihvatile.

Predlog o promeni iema škole je dao Nacionalni savet Albanaca.

Argument koje je danas izrepšen na sednici Skupštine opštine je da u ovoj školi više nema srpskih đaka.

Konačnu odluku o eventualnoj promeni imena škole donosi Ministarstvo prosvete.

Osnovna škola “Desanka Maksimović” u Biljači je godinama isticana kao jedina u opštini u kojoj se nastava odvija na albanskom i srpskom jeziku. (kraj) DV/MN

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Djura Leskovac
Djura Leskovac
6 meseca pre

“Poj, Koštan
kako k’d se od Karakule na Bilaču, Preševo i Skoplje udari.
Noć letnja.
Šar-planina u nebo štrči,
a ispod njuma leglo pusto
i mrtvo Kosovo.
Drum širok, prav, carski.
Po njega se rasipali hanovi, seraji, bašče, česme.
Mesečina greje…
Martinka mi u krilo, konj,
Dorča moj, ide nogu pred nogu,
a čalgidžije, što gi još od bilački han povedešem, peške idev iza mene.
Sviriv mi oni i pojev.
T’nko ni visoko kroz noć i na mesečini sviriv.”

Komšije ponovo rabote naopako, tj. od kraja. Logično je da se prvo otcepe od države Srbije. Potom da promene ime svog sela koje na njihovom jeziku apsolutno ništa ne znači. Pa da cenzurišu Boru Stankovića. A posle svega toga, red je da živog Kadarea pitaju, da li bi pristao na takvu “čast”. Moje mišljenje je da ne bi i to iz više razloga. 

– Nakon demokratskih promena u Albaniji, delegacija novih albanskih vlasti je početkom devedesetih posetila Ismaila Kadarea u Parizu. Cilj posete je bila politička inicijativa o promeni srbo-makedonskih toponima u Albaniji. Ismail Kadare je glatko odbio da u tome učestvuje i bukvalno je snagom svog autoriteta stavio veto na tu ideju, tako da i dan-danas slovenski toponimi preovlađuju u Albaniji.  

– Ismail Kadare svakako nije neko ko voli Srbe (naprotiv!), ali takođe nije ni književnik koji bi pristao da svojim imenom likvidira sećanje na drugog književnika. Na kraju krajeva, u tradiciji Albanaca (kao i Srba), institucijama se ne daju imena živih ljudi, osim ako u pitanju nije Bil Klinton.

Iako je Kadare u poređenju sa recimo Miloradom Pavićem sasvim prosečan pisac, nije nemoguće da u narednom periodu dobije Nobela. Ako se to dogodi, nemam ništa protiv da nakon njegove smrti neka od škola u Beogradu ponese njegovo ime. Škola u Biljači će ostati Desankina, sve dok se to selo nalazi u Srbiji. U protivnom, ako se nastavi sa ovakvim nerazumnim potezima, ni Pojas Gaze ni Krvava bajka nam neće biti daleko.  

Zadnji put uredio 6 meseca pre Djura Leskovac