Šta je sve poslanik Nebojša Cakić rekao u Briselu

LESKOVAC-BEOGRAD-BRISEL

Zvanična delegacija Narodne skupštine Srbije posetila je Evropski parlament u Briselu gde je boravila u okviru procesa međupartijskog dijaloga.

Poseta je organizovana na poziv Matjaža Nemeca i Vladimira Bilčika, na prethodnoj rundi razgovora o unapređenju rada Narodne skupštine Republike Srbije koji je održan u januaru ove godine i u njoj učestvuje većina poslaničkih grupa vlasti i opozicije.

Među poslanicima koji su boravili u Briselu bio je i Nebojša Cakić, poslanik Kolaizije “Zajedno” iz Leskovca.

Cakić je iskoristio i ovu priliku da pomene Leskovac.

Evo šta je rekao u Briselu.

“S obzirom na ograničenje vremena neću govoriti o ograničenjima koje imamo u  radu skupštine, posebno jer su drugi poslanici govorili o tome, a, verujem, i vi ste sigurno upoznati sa time. Neću govoriti o dijalogu o poboljšanju uslova pod kojim se održavaju izbori, jer je pobednik izbora u Srbiji poznat pre izbora, zato što je vladajuća koalicija sebi obezbedila finansijski i medijski monopol, kao i monopol nad svim institucijama. Ja dolazim iz unutrašnjosti Srbije, sa juga Srbije, iz Leskovca, i mogu vam reći da se svi pojedinci koji kritikuju postojeću vlast nalaze pod velikim pritiskom. Na nedavnim izborima za Savete mesnih zajednica postojeća vlast je imala protivkandidate u samo četiri mesne zajednice od 139, koliko ih ima, pri čemu se povukla jedna lista, jer je postojala pretnja otkazom kandidatu koji je zaposlen u privatnom preduzecu.

To je moguće jer od države zavisi više od 60 procenata privrede.
Kao čovek koji se više od 30 godina bori za ulazak Srbije u EU, mogu vam reći da je stanje sada gore nego devedesetih godina. Razloga je više, najpre zato što je dominantan narativ koji kreiraju mediji pod kontrolom vladajuće kolicije protiv ili u najboljem slučaju neutralan prema EU, istovremeno otvoreno hvaleći neke druge države. Zatim zbog toga što je jedan veliki broj ljudi ostvario svoju želji da živi u EU, jer se preselio iz Srbije u neku od zemalja EU. Podsećam vas da je, recimo, na jugu Srbije po nedavnom popisu manje za 10 posto stanovništva u odnosu na prethodni popis, a mi koji smo ostali teško možemo da objasnimo sebi i drugima kako to da EU podržava ovakvu autoritarnu vlast”, rekao je Cakić na sastanku sa Nemecom i poslanicom Evropskog parlamenta (EP) Aleksandrom Moreti, koja je predsednica delegacije EP u parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruzivanje EU-Srbija

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare