Šta je ostalo od solarne elektrane?

LESKOVAC

U jesen 2010. godine, Leskovac je ušao u postupak izgradnje solarne elektrane, tada prve u Srbiji.

Lokacija je odredjena, sredstva obezbedjena, izvodjači odabrani.

Prema planu, ona je trebalo da ima 60 panela, sa 4.166 fotonaponskih ćelija, jačine 950 kilovata I, u punom kapacitetu, od nje bi se u gradski budžet slivalo 100.000 evra godišnje. U Velikoj Biljanici, tamo je danas samo ogradjena urasla livada.

Gotovo na samoj obali Južne Morave, na površini od šest hektara, leskovčka firma ‘’Centum’’ počela je 2011. prvu fazu radova na izgradnji fotonaponske elektrane, prve takve vrste u Srbiji, za koju je, iz nekoliko izvora, obezbedjeno  tri  miliona evra.

Po projektu Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, solarna elektrana, jačine 950 kilovata, trebalo je ima 60 panela sa 4.166 fotonaponskih ćelija. Prva faza je završena I na radove I opremanje potrošena trećina sredstava, a onda je došlo do spora izmedju izvodjača radova I investitora. Zapravo, promenjena je vlast.

”  Trebalo je da se gradi druga faza, kapaciteta 500 kW, ali je gradnja zaustavljena, jer je konstatovano u izveštajima nadzornih organa da su na postoljima za solarne panele, uočeni odredjeni nedostaci, koji bi uzrokovali nepravilno postavljanje panela na konstrukcijama. Od izvodjača radova su zatražene ispravke I to je postalo kamen spoticanja, koji je doveo do obustavljanja gradnje”, kaže Dragan Stojiljković, predsednik Saveta za razvoj grada.  

Tu se čitava priča zaustavlja I tako je do danas. U medjuvremenu su paneli uklonjeni. Gde, još uvek se ne zna, a ovaj ogradjeni prostor, zarasta u travu. Lokalna samouprava ima ozbiljnu nameru da projekat  oživi, a prvi korak je tehnički presek stanja, tvrdi Stojiljković.

”  Moramo da konstatujemo u kakvom je stanju objekat, šta je trebalo, a nije uradjeno, ko kome duguje I koliko. Želimo da u najkraćem roku stavimo u funkciju prvu fazu elektrane, koja je već završena I za to su iz gradskog budžeta u ovoj godini opredeljena 24 miliona dinara. Tu postoji niz tehničkih problema, ali će o njima detaljnije govoriti komisija, kad sačini izveštaj. Pitanje je da li je moguće koristiti tada nabavljene panele, da li je isplativo ili ne, treba li reprojektovati sve ili samo delove objekta.

Očekuje se skori sastanak finansijera, naručilaca I izvodjača radova, kako bi se dobila što jasnija slika stanja, pre svega zbog definisanja medjusobnih obaveza.

Tamo je, podsetio je Stojiljković, bilo I nekog požara, pa posao tehničke komisije neće biti lak, ni jednostavan, ali se mora uraditi, jer je šteta da takav objekat, u koji je do sada uloženo milion evra, propada.

On veruje I da bi prvobitna projektna vrednost , danas, šest godina kasnije, bila mnogo manja, pa je prepojektovanje, pa onda nastavak gradnje,  jedna od najverovatnijih solucija.

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Milena
Milena
5 godine pre

Ne opravdavam SNS, ali ako su profesori iz Novog Sada svojevremeno bili isključivi i savetovali: “prekidajte odmah sa radovima, mi se povlačimo iz projekta” zašto su onda “eksperti” Kociċ i rođaci bili uporni u svojoj gluposti?
Solarnu “elektranu” treba pod hitno rasprodati. Na kilo ako treba.