Šta je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović sve rekao na petogodišnjicu vlasti

LESKOVAC

(Integralna verzija govor)

Pre tačno pet godina, 6. novembra 2012. godine Leskovac je dobio novo lokalno rukovodstvo.
Dogovor oko preuzimanja odgovornosti postigle su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije, Nova Srbija, Socijaldemokratska partija Srbije, Pokret socijalista, Pokret snaga Srbije, Jedinstvena Srbija, Demokratska stranka Srbije i URS.
Leskovac je bio željan promena. Njegovi stanovnici, ali i putevi, škole, zdravstvene ambulante i svi oni objekti koji su polako propadali, bez ikakvih ulaganja, čekali su novo i bolje sutra.
Tog novembra Leskovac je dobio šansu za novi početak.
Preuzimajući funkciju gradonačelnika Leskovca, osećao sam zadovljstvo ali i ogromnu odgovornost, jer je veliki izazov bio pred nama.
Postoji jedna izreka koja kaže da „uspeh treba da se meri ne toliko položajem do kojeg je neko dospeo, već preprekama koje je morao da savlada“.
U tom smislu biću slobodan da kažem da je naš uspeh veliki.
Sačekalo nas je mnogo problema, nagomilanih dugovanja, mnogo posla u kojem je trebalo definisati prioritete i usmeriti grad u jednom drugom pravcu, koji će značiti bolji život u svim segmentima društva.
I danas stojim na istom mestu, kao i pre pet godina, ali u jednom drugačijem, lepšem, boljem Leskovcu.
Leskovcu koji svakog dana poprima nove obrise, ali i u gradu čije se promene ne ogledaju samo u boljim fasadama, putevima i infrastrukturi.

Te promene vide se i u činjenici, da je danas Leskovac grad koji je privlačno mesto za ulaganja stranih investitora, ali i grad čija je lokalna samouprava vratila poverenje domaćih privrednik subjekata koji u nama vide oslonac i pouzdanog partnera.
Moto od kojeg nismo odustajali u proteklih pet godina bio je: rad, trud i odgovornost. Smatram i sada, baš kao i tada, da je to jedini recept za uspeh.
Svesni smo da uvek može bolje, i zato iza svakog ostvarenog cilja odmah postavljamo još nekoliko, većih i značajnijih.
Ipak, verujem da možemo biti zadovoljni onim što smo do sada ostvarili i promenama koje su vidljive na svakom koraku.
Ono što niko ne može da ospori je da se u Leskovcu radi i gradi, da se smanjuje broj nezaposlenih i što je veoma važno, da smo postavili dobre temelje za dalje investicije i razvoj našeg grada.
Kada govorimo o investicijama želeo bih da naglasim da smo završili rekonstrukciju zgrade nekadašnje Sintetike. Ovaj objekat rekonstruisali smo i adaptirali uz podršku Vlade Republike Srbije koja je investirala 185 miliona dinara.
Dobre uslove za rad u našem gradu prepoznala je i Kompanija Jura koja je prošle godine proširila svoje proizvodne kapacitete.
Zahvaljujući dobroj saradnji očekujemo da u narednom periodu ova kompanija otvori još dve nove fabrike u Leskovcu.
Sve ovo omogućeno je, da vas podsetim, jer je grad kupio imovinu preduzeća „Jugekspres“ po ceni od 40.000.000 dinara, kao i imovinu fabrike „Sintetika“ za 30.000.000 dinara.
Pre manje od mesec dana, otvorili smo novu fabriku „Terastil“ u Leskovcu u kojoj, za sada, radi 81 radnik.
U 2016. godini holandska firma „VNB Kniting“ otvorila je svoj proizvodni pogon u Grdelici.
Svesni smo da je ljudima važno da imaju posao, da rade i zarađuju. Zato konstanto radimo i na smanjenju nezaposlenosti. Od 2012. do juna ove godine ukupno je zaposleno oko 5 000 ljudi.
Zahvaljujući Memorandumu o saradnji koji smo u toku ove godine potpisali sa Ministarstvom poljoprivrede i zaštite životne sredine, Vlada Srbije je izdvojila oko 504 miliona dinara za drugu fazu radova na Postrojenju za preradu otpadnih voda u Bogojevcu. Reč je o takozvanoj „liniji mulja“.
Država će sa oko 600 miliona dinara finansirati (Ministarstvo finansija je dalo odobrenje) izgradnju novog kolektora, kako bismo Fabriku za prečišćavanje otpadnih voda, čija je izgradnja koštala 10,4 miliona evra, mogli da pustimo u rad.
U gradu su ukupno izgrađene ili rekonstruisane 34 saobraćajnice u dužini od oko 9000 m. Vrednost izvdenih radova inosi oko 351.496.000 dinara
Nabrojaću pojedine izgrađene, odnosno rekonstruisane ulice: Svetoilijska, saobraćajnica u produžetku Bulevara Nikole Pašića, Druga ulica u naselju Radeta Žunića, Pop Mićina ulica, ulica Viljema Pušmana, Deveta ulica u naselju Radeta Žunića, Tekstilna, raskrsnica Tekstilne i Vuka Karadžića, Čegarska, Dobrivoja Španca i Danila Nerandžića u Podrum naselju, Vase Smajevića, Kopaonička, Janka Katića, ulica Kosovskih junaka, Radoja Domanovića, Veselina Masleše, Voždova ulica, ulica Slavka Zlatanovića, Božidara Veličkovića, Babičkog odreda, 28.marta, ulica iznad Doma zdravlja, ulica Dubočica, Topličkog ustanka, probijanje ulice Topličkog ustanka, Zaječarska, Mlinska, Carice Milice, Branka Krsmanovića, Žikice Jovanovića Španca, izgrađena je kružna raskrsnica na Bulevaru Nikole Pašića i Niške ulice, kao i kružna raskrsnica kod Zelen zone.
Izgradili smo parkirališta unutar stambenog bloka između ulica Moše Pijade i Koste Stamenkovića, u toku su radovi na izgradnji parkirališta unutar stambenog bloka između Bulevara Oslobođenja i ulica Koste Stamenkovića i Moše Pijade, završena je izgradnja parkinga u ulici 7.jul

Van grada je izgrađeno ili rekonstruisano ukupno 25 saobraćajnice u dužini od oko 9000 m, čija je vrednost izvdenih radova oko 106.056.000 dinara
Izgrađene su saobraćajnice u ulicama: Nikole Đurića u Bobištu, rekonstruisan je put Kutleš – Draškovac, izgrađena ulica u Oraovici, rekonstruisan put Turekovac – Gornje Stopanje, put Guberevac – Mala Grabovnica, Razgojna – Grdanica, Gornja Jajina – Bunuški Čifluk, izgrađena je ulica u Navalinu, rekonstruisan put kroz Guberevac, kroz Pečenjevce, izgrađena je ulica Cara Lazara u Gornjem Stopanju, Bosanska ulica u Bobištu, saobraćajnica u Brejanovcu, opštinski put Miroševce – Slavujevce, rekonstruisano je više lokalnih i nekategorisanih puteva uz pomoć frezovanog materijala, izgrađena saobraćajnica u selu Predejane, put Predejane selo – Crna Trava nasut je tzv. mrvljenim asfaltom u dužini od oko 30 kilometara.
Sproveli smo pojačano održavanje dela opštinskog puta kroz Bobište i nekategorisanog puta kroz Grajevce, dela opštinskog puta kroz Kutleš, dela opštinskog puta od Miroševca ka Slavujevcu, u toku je i izgradnja dve saobraćajnice u Zloćudovu.
Pored toga, rekonstruisali smo put od Priboja do Živkova i kroz samo Živkovo, put od Leskovca prema Vučju – deonica kod Belog Potoka, izgradili ulice u Gornjem Krajincu, kao i ulicu Sretena Gičića u Bratmilovcu.

U narednom periodu planiramo rehabilitaciju opštinskog puta Leskovac – Bogojevce, do mosta na Južnoj Moravi. Grad Leskovac i Ministarstvo privrede izdvojiće 67 miliona dinara.
Potom rehabilitaciju opštinskog puta Gornja Jajina – Bunuški Čifluk, u vrednosti od 23 miliona dinara, kao i pojačano održavanje opštinskog puta Miroševce – Slavujevce, za šta ćemo, takođe sa Ministarstvom privrede izdvojiti 56 miliona dinara.
U toku je obezbeđivanje sredstava za realizaciju projekta Proširenje i rekonstrukcija Bulevara Nikole Pašića u Leskovcu – deonica od Niške do ulice 28. marta. Investiciona vrednost 161 milion dinara. Takođe se nadamo da ćemo realizovati projekat Rekonstrukcije i adaptacije objekta Doma vojske u koncertnu dvoranu i muzičku školu. Za prvu fazu, koja podrazumeva koncertnu dvoranu i foaje sa pripadajućim prostorijama u podrumu, potrebno je oko 29 miliona dinara.

Planiramo i Pojačano održavanje saobraćajnica u centralnoj gradskoj zoni, u ul. Maksima Gorkog, Cara Dušana, Radoja Domanovića, Ratka Pavlovića, Vojvode Mišića, Goce Delčeva i Partizanskoj, za šta će grad izdvojiti 39 miliona dinara.
Za Periodično održavanja lokalnih puteva i gradskih saobraćajnica, a koje podrazumeva presvlačenje i saniranje većih deonica, i ima za cilj unapređenje putne mreže grad će izdvojiti oko 120 miliona dinara.

 

TROTOARI su izgrađeni ili sanirani na ukupnoj površini oko 17.000 m², za šta je izdvojeno oko 53.000.000 dinara
Urađeno je popločavanje dela Bulevara oslobođenja u vrednosti od 12,5 miliona dinara, rekonstruisali plato
ispred apoteke Sutjeska, uredili pešačke površine u ulici Koste Stamenkovića, Leskovačkog odreda, Devet Jugovića, 28. marta, Stojana Ljubića, Pana Đukića. Rekonstruisali smo trotoare u Radničkoj ulici, Vlajkovoj, Južnomoravskih brigada, u ulici Strhinjića bana, gde smo izgradili i 49 parking mesta. Saniran je deo trotoara u Svetoilijskoj ulici i izgrađeni su trotoari sa biciklističkom stazom u Donjem Sinkovcu.

VODOVODNA MREŽA je izgrađena u dužini od oko 32000 m, vrednost radova je oko 96 miliona dinara.
Zahvaljujući ovim radovima vodovodnu mrežu dobila su sela VelikoTrnjane, Šainovac, Presečina.
Sprovedeni su radovi na izgradnji vodovodne mreže u Žabljanu, potom od Vučja prema Žabljanu, u Dedinoj Bari, u naselju Vučinci izgrađena je mreža sa crpnom stanicom.
Završeni su radovi na izgradnji sekundarne vodovodne mreže u selima Radonjica, Gornja i Donja Bunuša i Bunuški Čifluk

Obavljeni su radovi na rekonstrukciji i dogradnji sistema za preradu vode za piće „Gradište“ – ukupna vrednost oko 14 miliona dinara
Izgrađena je vodovodna mreža u Ustaničkoj i ulici 13. brigade u Vučju, a u toku je i izgradnja dela sekundarne vodovodne mreže u Vučju.

U toku je izgradnja cevovoda za vodosnabdevanje Gornjeg Sinkovca, kao i vodovodne mreže u „Ohridskom naselju“.
Izgrađen deo vodovoda Sejanica – Kovačeva Bara, rekonstruisana vodovodna mreža u ulicama Maksima Gorkog, Cara Dušana i Ratka Pavlovića u Leskovcu. Izgrađena je vodovodna mreža za vodosnabdevanje prihvatilišta za životinje.

KANALIZACIONA MREŽA je izgrađena u dužini od oko 8500 m, ukupno izdvojeno 37,3 miliona dinara.
U toku su radovi na izgradnji dela kanalizacione mreže u Donjem Sinkovcu. Izgrađen je deo mreže u ulici Žrtava fašizma, sprovedeni su radovi na izgradnji fekalne kanalizacije u selu Turekovcu, u Vinarcu, u toku izgradnja dela kanalizacione mreže u naselju Donje Stopanje i u naselju Vinarce.

Pored ovoga pomenuo bih da je u toku realizacija završne faze „Projekta pružanja tehničke pomoći opštinama srednje veličine na jugu Srbije iz oblasti snabdevanja vodom i kanalisanja naselja“.
Projekat finansira nemačka KfW Banka u cilju poboljšanja uslova snabdevanja vodom i obezbeđivanja kontinualnog režima snabdevanja potrošača, pri čemu JKP Vodovod učestvuje sa 70% vraćanja kredita 30% jegrant.
Do sada je:
• u 2015. godini rekonstruisana vodovodna mreža u 14 ulica u Leskovcu, ukupne dužine 7430m .

• U 2016. godini rekonstruisanaje vodovodna mreža u 14 ulica u gradu Leskovcu u dužini od 7731m. Takođe, izgrađena je nova vodovodna mreža od Leskovca do Živkova u dužiniod 8018m i razvodna mreža u naseljima Živkovo i Donje Živkovo u dužini od 4925m. Rekonstruisana je i vodovodna mreža ”Zapadni cevovod” – Dužina tog cevovoda je 8120m.

U toku je realizacija projekta rekonstrukcije vodovodne mreže u 29 ulica u Leskovcu u dužini od 13 720m.
U Fabrici za preradu vode u Gorini otvorili smo savremeno opremljene laboratorije za čije opremanje je izdvojeno 1.350.000 dinara. Ova fabrika dobila je i moderan sistem za kontrolu i nadzor vodosnabdevanja, vrednom 100 000 evra.

 

Vodovod će nastaviti svoje aktivnosti na poboljšanju vodosnabdevanja naših sugrađana. Biće rekonstruisana vodovodna mreža u ulicama Slobodana Penezića i Učitelja Josifa (vrednost investicije 9 100 000 dinara). Očekuje se nastavak izgradnje severnog kraka regionalnog vodosistema „Barje“ na deonici od Živkova do Lipovice (u vrednosti od 10 000 000 dinara). Planirana je i izgradnja vodovodne mreže radi povezivanja Priboja i Zalužnja na sistem „Severni vodovod“ ukupne dužine 800m (vrednost investicije je 5 500 000 dinara). Pribavljanje građevinske dozvole za izgradnju rezervoara u Pečenjevcu i dovodnog cevovoda u dužini od 1,6km (Vrednost investicije 1 500 000 dinara) i druge investicije.
Pomenuo bih da su u toku radovi na proširenju regionalne sanitarne deponije u Željkovcu i da privodimo kraju izgradnju Azila za pse.

Za izgradnju nove pijace i kompleksa oko nje uložili smo do sada preko 120 miliona dinara.

U Program „Unapređenja energetske efikasnosti“ do sada je uloženo iz budžeta 75.000.000 kroz: sanaciju Osnovne škole Kosta Stamenković, Gimnazije i Ekonomske škole, Osnovne škole u Čekminu, Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Leskovcu, Srednje škole u Grdelici, Osnovne škole Desanka Maksimović u Grdelici, Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Pečenjevcu.
Grad je uz finansijsku podršku Evropske unije i Vlade Švajcarske, u iznosu od 95.000 evra, realizovao projekat “Poboljšanje energetske efikasnosti kroz energetsku obnovu objekta” u Osnovnoj školi Trajko Stamenković u Leskovcu. Ukupna vrednost radova je 105.000 evra.
Uveli smo sistem centralnog grejanja u Tehničkoj školi Rade Metalac, zamenili kotlove u Osnovnoj školi Vasa Pelagić. U proteklih pet godina novi sistem za grejanje dobile su i Osnovna škola Radoje Domanović u Manojlovcu i Osnovna škola „Vuk Karadžić“ u Pečenjevcu.
Posle požara rekonstruisali smo školu u Drđevcu, za šta su izdvojena 4,5 miliona dinara
Otvorena je novoizgrađena škola u Svircu, rekonstruisana Osnovna škola u Gornjem Krajincu, otvoreno predškolsko odeljenje u Šarlincu.
Izgrađen je vrtić u naselju Kumalak. Reč je o donacija EU IMPRES-a u visini od 150 hiljada evra.
Pored toga, u Školi za osnovno i srednje obrazovanje „11.oktobar“ opremili smo prvu senzornu sobu u Leskovcu. Za potrebe učenika Muzičke škole lokalna samouprava je do sada kupila četiri pianina.
Zahvaljujući Fondaciji «Dragice Nikolić» leskovačka Gimnazija dobila je 25 kompjutera.

 

Preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima u 2017. krenuli smo sa realizacijom tri projekta ukupne vrednosti 176.000.000 dinara (Ustanova za odrasle i starije Leskovac, Infektivno odeljenje Opšte bolnice Leskovac i OŠ Josif Kostić).
U Program „Podrška razvoju sporta“ uloženo je 46,6 miliona dinara. Ovim novcem izgrađeno je 16 sportskih terena: teren u Gornjem Stopanju, teren u dvorištu Osnovne škole „Trajko Stamenković“, u Mesnoj zajednici Moše Pijade, u Osnovnoj školi u Guberevcu, u naselju Čifluk Mira, teren u Osnovnoj školi u Vlasu, teren kod ATD-a, u Osnovnoj školi u Rudaru, u Draškovcu, u Belanovcu, u Osnovnoj školi „Vasa Pelagić“, u Osnovnoj školi u Brestovcu, u Svircu, u naselju Obrada Lučića, u Osnovnoj školi Kosta Stamenković, prvi skejt park u naselju Dubočica. Zahvaljujući dobroj saradnji sa kompanijom Falke izgradili smo dečije igralište kod Garetove palate sa najmodernijom opremom čija je vrednost 26,5 hiljada evra.
Posle 15 godina rekonstruisali smo i adaptirali fiskulturnu salu u Osnovnoj školi Petar Tasić, potom fiskultrunu salu u Osnovnoj školi „Aca Sindinović“ u Predejanu i završili prvu fazu radova na izgradnji fiskulturne sale u Osnovnoj školi Vožd Karađorđe u Leskovcu.
Nakon 30 godina čekanja završena je izgradnja sportske hale u Velikoj Grabovnici, u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta otvorili smo balon salu.
U ovoj godini izgradili i svlačionice za Fudbalski klub Gornje Krajince.
Uredili smo dvorište Osnovne škole Josif Kostić i dvorište Osnovne i Srednje škole u Vučju, a u školi 11.oktobar izgradili plato za korektivne vežbe.
Izgrađeno je igralište i plato u Grdanci, rekonstruisane mesne zajednice u Lipovici, Turekovcu, Donjoj Jajini, Gornjem Bunibrodu, Donjem Stopanju, u Grdelici.

Rekonstruisali smo Domove kultura u Vučju, u Grdelici, Dom kulture Roma, u Pečenjevcu, u Brestovcu. Rekonstruisali smo zgradu Istorijskog arhiva, Narodne biblioteke Radoje Domanović u Leskovcu, izdvojenog odeljenja u Brestovcu.
Uredili smo kupalište na reci Vučjanki.
Rekonstruisali smo zgradu Sigurne kuće, otvorili Kancelariju Centra za socijalni rad u Vučju, kao i šaltere gradskih uprava u Grdelici i Vučju.
Omogućili smo jedinstvenu naplatu komunlanih usluga u Uslužnom centur, a prošle godine otvorili Odeljenje uslužnog centra i u Brestovcu.
U Program Stanovi su naša kuća uloženo je 5,6 miliona i uređeno 25 ulaza u najužem centru grada.
U program Revitalizacije fasada uloženo je 3,6 miliona dinara i izrađene su fasade 3 zgrade.
U Program „Rekonstrukcija verskih objekata u cilju razvoja verskog turizma“ uloženo je 34,8 miliona dinara kroz:
– Rekonstrukciju manastirskog kompleksa u manastiru Svetog Jovan u Jašunji, za šta je izdvojeno 14 miliona dinara.
– Izgradnju hrama Svetog Simeona u naselju Dubočica izdvojeno je 19 miliona dinara.
– Za uređenje fasade parohijskog doma uloženo je 1,8 miliona dinara.
– Pored ovoga, uz pomoć donatora izgradili smo i paraklis u dvorištu leskovačke Opšte bolnice. Izgradnja, za koju je blagoslov dao i tadašnji episkop niški Jovan, završena je za manje od 3 meseca,a njena ukupna vrednost je 3,5 miliona dinara.

Kroz realizaciju Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje, grad je do sada izdvojio oko 130 miliona dinara i Nacionalna služba za zapošljavanje 21,3 miliona.
Otvorene su 243 male firme od kojih i danas radi 190. Kod privatnog poslodavca zaposleno je 296 radnika.
Za 214 mladih ljudi od čega 96 mladih svršenih visokoškolaca sa prosečnom ocenom 9 omogućeno je obavljanje stručne prakse, kao i za 118 lica sa prosekom ispod 9. Grad je omogućio obavljanje javnih radova i zapošljavanje 196 ljudi.
Kroz Fond za mlade talente nagrađeno je 1 614 mladih ljudi, za šta su izdvojena 55 miliona dinara.
Kroz Kancelariju za mlade i programe Aktiviraj se, Igram za pobedu i Letnje radionice, kao i nagradne ekskurzije utrošeno je 10 miliona.
U Leskovac je došao Naučni kamion Centra za promociju nauke, a juče smo bili domaćini jednog velikog događaja pod nazivom Karavan „Duh mladosti“.
U Subvencionisanje poljoprivrednih proizvođača od 2013. Uloženo je 127.000.000 din. Subvencije je dobilo 3320 gazdinstava. U 2017. podneto je 820 zahteva, čiju isplatu očekujemo do kraja godine.
Kroz projekat Elektrifikacije polja uloženo 65,6 miliona donatorskih sredstava. Izrađeno je preko 37 km elektromreže i 220 gazdinstava u 5 sela dobila su mogućnost da navodnjava na struju.
U proces komasacije do sada je uloženo 86 miliona dinara, od toga 47 miliona dinara u 2017. godine. Ova sredstva odnose se na geo-tehničke i investicione radove u komasacionom području (nova mreža atarskih puteva u komasaciji, odvodni kanali i sl.)
Urađeno je 167 kilometara atarskih puteva za šta je izdvojeno preko 60 miliona dinara. U ovoj godini predračunska vrednost za atarske puteve je 20 miliona dinara (27 kilometara).

Omogućili smo rad prve kotlarnice na gas. Za njenu izgradnju izdvojeno je 760.000 evra, postavljanje 35 automatskih podstanica koštalo je 350.000 evra, a „Toplana“ je uložila i 50.000 evra za mernu gasnu stanicu.
Ovo preduzeće je rekonstruisalo toplovod u dužini od 1 200 metara, u vrednosti od 440 000 evra. Izvršena je automatizacija 46 toplotnih podstanica i SKADA sistema u ukupnom iznosu od 500 000 evra. Ugrađeni su filteri za prečišćavanje produkta sagorevanja, investicija vredna 112 000 evra.
Toplana će rekonstruisati deo toplovoda u sistemu Crvena Zvezda, deo toplovoda u sistemu Dubočica, kotlarnicu Dubočica, rekonstrukciju i automatizaciju podstanica, automatizaciju SKADA sistema.

Nastavili smo sa obnovom mehanizacije Javno-komunalnih preduzeća. Mislim da je važno naglasiti da je grad uložio oko 76 miliona dinara za kupovinu opreme javno-komunalnih preduzeća „Grdelica“ i „Komunalac“, kako bi grad bio čistiji i lepši.
Počeli smo rekonstrukciju Infektivnog odeljenja -vrednost radova 42,6 miliona dinara
U toku je izgradnja zdravstvene ambulante u naselju Ančiki.
U bolnici koja je proglašena za jednu od najuspešnijih i naorganizovanijih u Srbiji uz pomoć donatora opremili smo 15 apartmana.
Uložili smo značajne napore da građanima obezbedimo bolje i kvalitetnije lečenje, savremene aparate, moderne ambulante.
Radili smo i na poboljšanju kvaliteta lečenja u Domu zdravlja. Stomatologija je potpuno renovirana.
Nabavljene su tri nove stomatološke stolice, a u rekonstrukciju hirurškog saugena, podova, prozora, ugradnju led reflektora, nabavku stomatoloških instrumenata i materijala uloženo je oko 3 miliona dinara.
Zahvaljujući donacijama kompanija „Zdravlje Aktavis“ i „Jura“ nabavljena su dva nova kolor dopler ultrazvuk aparata, jedan za potrebe ginekologije, a jedan za Službu za radiološku dijagnostiku.
Nabavljena su i dva nova biohemijska analizatora za laboratoriju, takođe zahvaljujući donatorima, dok je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Domu zdravlja doniralo reanimobil vredan gotovo 45.000 evra.
Što se tiče ulaganja u leskovačku Opštu bolnicu istakao bih da su završeni radovi na zgradi onkologije i dečje neuropsihijatrije gde su renovirani plafoni, električne instalacije i toaleti i zamenjena je stolarija.
Takođe, novo ruho dobio je i EEG kabinet na kome su renovirani fasada, podovi, sanitarni čvor, nadstrešnica, a uređen je i park ispred kabineta.
U toku prošle godine slični radovi izvedeni su i na Odeljenju bolesti zavisnosti i dnevnoj bolnici psihijatrije što znači da je čitav ovaj kompleks dobio potpuno novi izgled.
U te radove uloženo je 8 miliona dinara, od čega je 5,5 miliona izdvojilo Ministarstvo zdravlja, a ostatak je prikupljen od donatora.

 

Ne postoji služba u kojoj bar nešto nije urađeno, od uređenja prostorija, sanitarnih čvorova, zamene podova do rekonstrukcije kanalizacione mreže i toplovoda. Oko četiri miliona dinara iz donatorskih i sopstvenih sredstava bolnica je uložila u renoviranje odeljenja urologije, ortopedije, ginekologije, pedijatrije, Službe za internu medicinu, gastroenterologije.

Veoma je važno i što je bolnica uspela da, uz pomoć donatora i ministarstva, nabavi veliki broj aparata kojima je omogućena brža i bolja dijagnostika i kvalitetnije lečenje, naročito na odeljenjima poput kardiologije, ginekologije i neonatalogije.

Nabavljena su i dva putnička automobila kao i reanimobil.

Rekonstruisana je zdravstvena ambulantu u Oruglici, na administrativnoj liniji sa Kosovom, a još 50 000 evra izdvojeno je za adaptaciju ambulanti u više drugih mesta. Između ostalih u Jašunji, Tulovu, Velikoj Kopašnici, Bogojevcu, Grdelici, Nakrivlju, Draškovcu, Lipovici.
Nastojali smo da stvorimo i bolje uslove za život naših starijih sugrađana.
U toku je rekonstrukcija Ustanove za odrasle i starije u ukupnoj vrednosti od 62,2 miliona dinara, grad je ranije u zamenu stolarije u ovoj ustanovi uložio 5,6 miliona dinara.
Tridesetoro penzionera iz Leskovca uživalo u Grčkoj o trošku lokalne samouprave. U mestu Sarti, na Halkidikiju oni su proveli sedam dana, a troškove smeštaja i prevoza platio je grad.

 

U proteklom periodu ugostili smo i naše velike sportiste. Naš gost bio je Predrag Danilović, košarkaš i predsednik Košarkaškog saveza Srbije, potom predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza, naš proslavljeni fudbaler Savo Miloševića,Zoran Gajić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije. Leskovac je bio domaćin i Balkanskog prvenstva za kadete u odbojci.

 

 

Tokom 10. jubilarnog „Lajf-a“ koji je otvorio Emir Kusturica, Leskovac je bio domaćin mnogim velikim domaćim i stranim imenima iz sveta filma.
I ranijih godina, upravo zahvaljujući ovom festivalu naš grad posetili su Dragan Nikolić, Predrag Miki Manojlović, Slavko Štimac, Rade Šerbedžija i mnogi drugi.
Od kada smo preuzeli odgovornost, 2012.godine, kultura je imala važno mesto na našoj listi prioriteta.
Upravo zato je za rekonstrukciju Narodnog pozorišta iz državnog i budžeta grada izdvojeno je oko 66 miliona dinara.

 

Za nova stalnu postavku u Narodnom muzeju lokalna samouprava izdvojilo je 3,5 miliona dinara, dok je nadležno ministarstvo opredelilo oko 14 miliona dinara.
Grad izdvojio 3 miliona dinara kako bi oprema, neophodna za digitalizaciju bioskopa, bila nabavljena.
Nabavku opreme pomogao je i Evropski fond za podršku evropskim bioskopima sa 30 hiljada evra i Filmski centar Srbije sa 2,3 miliona dinara.
U okviru projekta „Zlatno doba Leskovca“ realizovali smo istoimenu izložbu, izdali monografiju, snimili dokumentarni film.
U Leskovačkom kulturnom centru prikazana je izložba „Pikaso u Leskovcu“.
Nedavno smo obeležili 500 godina Manastira Svetog Jovana u Jašunji. Tom prilikom, održana je Svečana akademija u Narodnom pozorištu, multimedijalni spektakl, predstavljena je izložba i monografija o ovom manastiru.
U Leskovcu je boravio i patrijarh srpski Irinej. On je služio liturgiju u jašunjskom manastiru, a potom i obišao Hram Svetog Simeona Mirotočivog u Dubočici.
Neizmerno mi je zadovoljstvo što sam na liturgiji u Manastiru Svetog Jovana Preteče odlikovan ordenom Svetog Save. Odlikovanja Srpske pravoslavne crkve su, tom prilikom, dobili i Bojan Tojaga, šef Odeljenja za društvene delatnosti i lokalni razvoj,
Skupština grada Leskovca, Mira Ninošević, direktorka Narodnog muzeja, Veroljub Trajković, kustos, Nenad Cvetković i braća Goran i Bojan Đokić za doprinos koji su dali u obnovi ovog manastira.
Ovo nije jedino odlikovanje kojim možemo da se pohvalimo u prethodnih pet godina.
Podsetiću da smo u toku prošle godine dobili prestižno priznanje „Kapetan Miša Anastasijević“ za najuspešniju lokalnu samoupravu u regionu. Reč je o priznanju koje se tradicionalno dodeljuje za promociju privrednog stvaralaštva i preduzetništva i koje je dokaz da je prepoznat trud ove lokalne samouprave da od Leskovca napravi mesto koje će biti pozitivno poslovno okruženje i za domaće i za strane investitore.

Grad Leskovac je prošle godine dobio i priznanje „Zlatni ključ“ na Petom Dunavskom biznis forumu, kao lokalna smouprava koja iza sebe ima odlične rezultate u ekonomskoj, privrednoj i kulturnoj promociji svog grada. Inače, Leskovac je jedini grad van područja Vojvodine i regije dunavskog sliva koji je dobio ovo priznanje.
Na sednici Skupštine Regionalne privredne komore Leskovac, na kraju 2016. godine, dodeljena su tradicionalna novogodišnja priznanja.
Tada sam imao zadovoljstvo da primim priznanje u obliku plakete i diplomu za poseban doprinos u privrednom razvoju Grada Leskovca.
Na Skupštini Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj ponovo sam izabran za člana Upravnog odobra ove organizacije. To je veliki uspeh, imajući u vidu da je NALED najveća privatno-javna asocijacija koja okuplja gotovo 280 članova, i jedan je od ključnih sagovornika Vlade i Parlamenta u definisanju zakonskih rešenja od značaja za privredu.

Zahvaljujući podršci predsednika opština i gradova Jablaničkog i Pčinjskog okruga, kao i poznatih kompanija, izabran sam za predsednika Skupštine Centra za razvoj Jablaničkog i Pčinjskog okruga.

Grad Leskovac je krajem 2016. ostvario još jedan veliki uspeh kada je obnovio regionalni sertifikat o povoljnom poslovnom okruženju sa do sada najvećim procentom ispunjenosti kriterijuma od 91,4%.

Leskovac je primer dobre prakse u više oblasti: Prvi smo grad u Srbiji koji je svoj Plan odbrane usaglasio sa Planom odbrane Republike Srbije, a drugi smo posle Čačka, po uspešnosti popisa nelegalno izgrađenih objekata. Dobili smo pohvalu Zaštitnika građana za doprinos razvoju svih oblika pristupačnosti na teritoriji grada.
Leskovac je i primer dobre prakse kada je u pitanju socijalna zaštita, zbog čega smo drugi grad u Srbiji po visini namenskih sredstava koje je Ministarstvo za rad opredelilo lokalnim samoupravama za unapređenje i razvoj usluga socijalne zaštite. Podsetiću da smo od ministarstva ove godine dobili 21 milion dinara, 9 miliona više nego prošle godine.
Na svečanoj akademiji povodom 70 godina Saveza slepih Srbije u Sava centru, grad Leskovac dobio je zahvalnicu za izuzetan doprinos i unapređenje uslova za život slepih i slabovidih osoba.
Stalna ulaganja u podizanje kvaliteta domskog smeštaja, rezultirala su time da Ustanova za odrasle i starije Leskovac druga u Srbiji dobije licencu Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kojom je utvrđeno da ova ustanova isunjava uslove i standarde za pružanje usluge domskog smeštaja odraslih i starijih osoba.
Velika ulaganja imali smo i u podizanje kvaliteta zdravstvene zaštite, zbog čega su naše zdravstvene ustanove među najboljima u Srbiji.
Opšta bolnica u Leskovcu proglašena je za najbolju u konkurenciji sličnih zdravstvenih ustanova na zapadnom Balkanu u 2016. godini, a direktor bolnice Nebojša Dimitrijević za najboljeg menadžera. Nagrada je stigla od Međunarodnog komiteta za nominaciju Sokratovih nagrada sa sedištem u Londonu, a jedan od predlagača za ovo priznanje bila je i Evropska medicinska asocijacija.

Zavod za Javno zdravlje u Leskovcu dobio je dve nagrade od strane svetskih poslovnih publikacija, za izuzetna dostignuća u promociji zdravlja u Srbiji za 2016. godinu – Nagradu za poslovna dostignuća i Evropsku korporativnu nagradu.
Dodaću i to da smo u prethodnom periodu radili na stvaranju pozitivnog imidža našeg grada. S tim ciljem imao sam susrete sa amasadorima mnogih zemalja, između ostalog sa ambasadorom Rusije, Amerike, Nemačke, Holandije i drugih država.

 

Na samom kraju rekao bih još nešto o uspesima koje je su određene institucije i ustanove postizale u prethodnom periodu:
Narodni muzej u Leskovcu proglašen za najbolji u Srbiji u 2015. godini. Reč je o prestižnom priznanju „Mihailo Valtrović“ koje dodeljuje Muzejsko društvo Srbije.

– Predškolska ustanova „Vukica Mitrović“ dobila je Svetosavsku nagradu Ministarstva prosvete, čime je svrstana u najbolje vaspitne ustanove u Srbiji.

– Žiri 25. međunarodnog Salona urbanizma dodelio je treću nagradu Direkciji za urbanizam i izgradnju Leskovac u kategoriji Urbanistički projekti i realizacija za projekat „Izgradnja kombinovane pijace“. Ova nagrada utoliko je značajnija, jer je dodeljena u kategoriji projekti i realizacija, što potvrđuje da naše ideje ne ostaju samo na papiru, već ih pretvaramo u realnost.
Sva ova priznanja i nagrade izuzetno prijaju, ali nas i obavezuju da radimo brže, jače, bolje za naš Leskovac, Leskovčane i za našu decu.
Hvala svima koji su nam pružili podršku u tome, pre svega hvala Vladi Republike Srbije, predsedniku Aleksandru Vučiću, hvala svim mojim saradnicima i koalicionim partnerima.
I hvala našim sugrađanima, koji su zajedno sa nama u prethodnih pet godina prolazili kroz teške, ali neophodne reforme.
Verujem da je pred nama lepših pet godina.

 

 

 

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Radikal
Radikal
6 godine pre

Nista cudno on je bio omiljeni Tomin radikalcic

zabrinuti bot
zabrinuti bot
6 godine pre

Lepo čovek sve obrazložio … Samo se pitam nije li ovo njegova završna reč pre prelaska u novu “napredniju stranku” bivšeg predsednika, trebaće njemu neko “sposoban” za zamenika … Svakakve priče se čuju ovih dana, a gde ima vatre …….. 😉