Island i dalje ne želi u EU

BRISEL-REJKJAVIK

Većina građana Islanda ne želi da njihova zemlja uđe u Evropsku uniju, pokazalo je novo istraživanje javnog mnjenja. Od jula 2009, odnosno gotovo devet godina, ispitanici na Islandu u svakom istraživanju su u većini protiv članstva u EU.

Prema istraživanju agencije Galup urađenom za islandsku organizaciju Ja Island koja podržava članstvo u EU, 59,8% Islanđana ne želi da budu deo EU.

Većina građana Islanda protiv je “novih” pristupnih pregovora sa EU, kao i protiv prelaska sa nacionalne valute krune na evro.

Nove pregovore sa EU odbacuje 55,5% ispitanika na Islandu.

Kada je reč o evru, na koji Island ne bi mogao da pređe ako nije članica EU, protiv evropske valute je 52,3%, pokazalo je istraživanje čije je rezultate preneo portal mbl.is.

Inače, na Islandu se vodi debata o prelasku na evro bez ulaska u EU, iako Brisel godinama ponavlja da prelazak na evro nije moguć bez članstva.

U julu 2009. tadašnja islandska vlada je posle ekonomske krize koja je pogodila zemlju 2008. podnela  kandidaturu za članstvo u EU.

Pregovori su međutim prekinuti posle izbora 2013, nakon što je Island otvorio 27 poglavlja. Na tim izborima na vlast je došla koalicija centra i desnice koja je 2015, dve godine posle izbora, kao što je i obećala, obavestila Brisel da Island više nije kandidat za članstvo u EU.

U odnosima sa EU za Island je najspornije pitanje ribolova jer ta zemlja ima veliku proizvodnju ali i malu tražnju i ne odgovara joj briselski sistem kvota za izlov.

Island je članica šengenskog prostora i Evropskog ekonomskog prostora (EEA).

Izvor: EURACTIV.rs

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare