Cvetanović: Pet godina odgovornosti

LESKOVAC

Pre tačno pet godina, na mesto prvog čoveka grada Leskovca, došao je Goran Cvetanović iz Srpske napredne stranke i time je grad dobio novo, lokalno, rukovodstvo.

Zahvaljujući izbalansiranoj politici, reformama i marljivom radu, kako je danas rečeno, tokom skupa, organizovanog povodom pet godina od preuzimanja odgovornosti za vodjenje grada, situacija u Leskovcu, potpuno je drugačija, rekao je Cvetanović danas.

„Tog novembra, Leskovac je dobio šansu za novi početak. Stanovnici Leskovca bili su željni promena, ali i putevi, škole, zdravstvene ambulante i svi oni objekti koji su polako propadali, bez ikakvog ulaganja, čekali su novo i bolje sutra. Postoji jedna izreka koja kaže da uspeh treba da se meri, ne položajem, do kojeg je neko dospeo,  već preprekama koje je morao da savlada. U tom smislu, biću slobodan da kažem  i da je naš uspeh veliki“, rekao je gradonačelnik, Goran Cvetanović i dodao da je Leskovac, danas, mesto koje privlači strane investitore, ali i da je lokalna samouprava uspela da povrati poverenje domaćih, privrednih, subjekata „koji u nama vide oslonac i pouzdanog partnera“.

Inače, dogovor oko novog lokalnog rukovodstva, kako kaže Cvetanović, postigle su Srpska napredna stranka, Socijalistička partija Srbije,  Ujedinjeni regioni Srbije, Nova Srbija, Socijaldemokratska partija Srbije , Pokret socijalista, Pokret snaga Srbije, Jedinstvena Srbija i Demokratska stranka Srbije.

Cvetanović smatra i da su rad, trud i odgovornost, koje su primenjivane tokom svih, proteklih, pet godina, i jedini recept za bolje sutra.

Dodaje i da je lokalna samouprava svesna da uvek može biti bolje i da upravo zbog toga, iza svakog ostvarenog cilja, odmah postavlja veće i značajnije ciljeve.

„Ono što niko ne može da ospori, to je da se u našem gradu radi i gradi, da se smanjuje broj nezapošljenih i da smo postavili dobar temelj za dalje investicije i razvoj našeg grada. Želim da naglasim da smo završili rekonstrukciju nekadašnje „Sintetike“. Ovaj objekat rekonstruisan je uz podršku Vlade Republike Srbije, koja je uložila 185 miliona dinara. Danas će doći šef kabineta predsednika Aleksandra Vučića, Ivica Kojić, zajedno ćemo obići „Sintetiku“ i dogovorićemo se oko datuma, kada i zvanično kreće sa radom nova fabrika“.

Govoreći o investitorima, Cvetanović je dodao i da je južnokorejska kompanija „Jura“ prepoznala dobre uslove za rad u Leskovcu, zbog čega je, prošle godine, i proširila svoje kapacitete. Tom prilikom, najavio je i otvaranje novih fabrika kompanije „Jura“.

„Jedna fabrika će biti otvorena do kraja maja 2018. godine i ona se neće baviti istom proizvodnjom, kao i dosad, već ćemo biti začetnici nove tehnologije, a viša i visoka stručna sprema će biti dominantne. Svesni smo da je ljudima važno da imaju posao, da rade i zaradjuju, zato konstantno radimo na smanjenju nezapošljenosti. Od 2012. godine, 5.000 ljudi je zapošljeno“, rekao je on.

Gradonačelnik, Goran Cvetanović, tokom današnjeg skupa, predstavio je i dosadašnje rezultate rada, ostvarene za vreme njegovog rukovodstva.

Kako on navodi, ukupno 34 saobraćajnice, u gradu, rekonstruisane su i izgradjene, a vrednost izvedenih radova prelazi 352 miliona dinara, dok su van grada rekonstruisane 25 saobraćajnice, vrednosti 106 miliona dinara. Takodje, izgradjen je i parking prostor unutar stambenog bloka izmedju ulica Moše Pijade i Koste Stamenkovića.

Cvetanović navodi i da je u planu i rekonstrukcija puta od Leskovca ka Bogajevcu, ali da se sa realizacijom kasni, zbog problema sa izvodjačima.

„U toku je i obezbedjivanje sredstava za realizaciju projekta „Proširenje rekonstrukcije u ulici Bulevar Nikole Pašića“, deonica od Niške ulice do ulice 28. mart, a investicija je vredna 161 milion dinara. Izgradjeno je i prihvatilište za životinje. Selidba je u toku, a uskoro će biti održano i zvanično otvaranje“, kaže on.

Što se tiče vodovoda, trenutno se vrši rekonstrukcija vodovodne mreže u 29 ulica, dok je tokom 2015. i 2016. godine, kako je rekao gradonačelnik, rekonstruisana vodovodna mreža u 28 ulica. Očekuje se i nastavak izgradnje severnog kraka regionalnog vodosistema Barje, na deonici od Živkova do Lipovice, u vrednosti od 10 miliona dinara.

Cvetanović se, tokom svog izlaganja, dotakao i nove pijace, kao i spornih, neprodatih,  lokala.

„Za izgradnju nove pijace i kompleksa oko nje uložili smo preko 120 miliona dinara. Od 12 lokala, 10 lokala su već prodata i duplo smo više novca zaradili nego što smo uložili. Raspisivanje konkursa za preostala dva lokala biće u toku meseca i videćemo šta ćemo sa njima, pošto Poreska uprava ne daje smanjenje cene od 1.320 evra po metru kvadratnom, što je nemoguća misija za privrednike. Niko od privrednika to neće prihvatiti“, objasnio je Cvetanović.

On dodaje i da će u 2018. godini prioritet lokalne samouprave biti revitalizacija fasada.

U nastavku svog izlaganja, govorio je o raznim programima i projektima, koje je grad Leskovac, u proteklih pet godina podržao, kao što su unapredjenje energetske efikasnosti u školama, zatim podrška razvoju sporta, program rekonstrukcije verskih objekata, u cilju razvoja verskog turizma.

Cvetanović je spomenuo i obeležavanje petstogodišnjice Jašunjskog manastira, kada je održana i Svečana akademija, kojoj je prisustvovao i patrijarh srpski Irinej.

„Treba da nastavimo većim i jačin intenzitetom kad su u pitanju naše svetinje, jer bez tih svetinja nemamo ni prošlost, a ni budućnost“, konstatovao je.

Kroz realizaciju Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje, kako kaže gradonačelnik, grad je, dosad, izdvojio 130 miliona dinara. Otvorene su 243 male firme od kojih, danas, uspešno rade 190. Takodje, kod privatnih poslodavaca zapošljeno je 296 radnika, a kroz program javnih radova, 196 gradjana.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Govoreći o zdravstvenoj zaštiti, Cvetanović je posebno pohvalio direktora Opšte bolnice, Nebojšu Dimitrijevića, i konstatovao da grad Leskovac, već četiri godine, ulaže značajne napore, kako bi gradjanima obezbedio bolje i kvalitetnije lečenje, savremene aparate i moderne ambulante.

„Nastojali smo da stvorimo što bolje uslove za naše sugradjane. Oko 4 miliona dinara, iz donatorskih sredstava, bolnica je uložila u renoviranje Odeljenja urologije, ortopedije, ginekologije, pedijatrije. Uz pomoć donatora opremili smo i 15 apartmana. Nema službe u kojoj nije bar nešto uradjeno. Velika ulaganja smo imali u podizanju kvaliteta zdravstvene zaštite, zbog čega su naše zdravstvene ustanove medju najboljima u Srbiji. Opšta bolnica proglašena je za najbolju u konkurenciji sličnih zdravstvenih ustanova na Zapadnom Balkanu u 2016. godini, a direktor bolnice za najboljeg menadžera“, rekao je.

On je objasnio i da je Leskovac primer dobre prakse, naročito zato što je prvi grad u Srbiji koji je svoj Plan odbrane usaglasio sa Planom odbrane Republike Srbije, a drugi je po uspešnosti popisa nelegalno izgradjenih objekata.

Takodje, primer je dobre prakse i kad je u pitanju socijalna zaštita, jer je drugi grad u Srbiji po visini namenskih sredstava, koja dobija od Ministarstva za rad. Ove godine, taj iznos bio je 21 milion dinara, čak 9 miliona dinara više, nego prošle.

Prilikom govora, gradonačelnik je naveo i brojna priznanja, koja je grad Leskovac dobio, kao što su priznanje „Kapetan Miša Antanasijević“ za najuspešniju lokalnu samoupravu u regionu ili priznanje „Zlatan ključ“ za odlične rezultate u ekonomskoj, privrednoj i kulturnoj promociji grada,, sa petog Dunavskog biznis foruma. Leskovac je, kako navodi, jedini grad koji je, van područja Vojvodine, dobio ovo priznanje.

Žiri 25. Medjunarodnog sajma urbanizma u Novom Sadu, dodelio je treću nagradu Direkciji za urbanizam i izgradnju Leskovac za izgradnju kombinovane pijace. Cvetanović je, tom prilikom dodao, i da je ta nagrada utoliko značajna, jer je dodeljena u kategoriji projekta i realizacija.

„To je i osnovna ideja lokalne samouprave, da naši projekti ne ostanu samo na papiru, već i da ih pretvorimo u realnost. Bez obzira na sve opstrukcije, još mnogo toga ćemo uraditi u budućnosti. Sva priznanja i nagrade izuzetno prijaju, ali one predstavljaju i obavezu da radimo jače, brže i bolje“, naglasio je i iskoristio priliku da se zahvali sugradjanima koji su, tokom proteklih pet godina, prolazili kroz teške, ali neophodne reforme

Pokazujući knjigu „Put ka vrhu“, Cvetanović je, na današnjem skupu, prokomentarisao i da je teško popeti se na vrh, ali da je deset puta teže ostati tamo.

„Siguran sam da Leskovac nosite u srcu. Suguran sam da ste ponosni što ste Leskovčani i treba to da potencirate i u Beogradu, Londonu i Parizu. Ja sam prvi koji sam ponosan što sam Leskovčanin i moj dijalekt i moji padeži su ponos Leskovca. Leskovac je jedan od najboljih gradova na svetu“, zaključio je gradonačelnik, Goran Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare