SRPSKI VOJNIK U ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA GRAĐANIN DRUGOG REDA ILI STRANAC?

PROKUPLJE

Jedan pripadnik Vojske Srbije  10.04.2016.godine, u večernjim satima, javio se zbog tegoba koje je osećao hitnoj službi Doma zdravlja u Prokuplju.

 

Dijagnoza, visok krvni pritisak.

Usledio je pregled i intramuskularna terapija, a zatim iznenađenje,  naravno ono neprijatno, račun za pruženu zdravstvenu uslugu, saopštio je Vojni sindikat Srbije.

“U Prokuplju ne postoji vojna ambulanta koja radi 24 časa, kojoj bi za zdravstvenu pomoć trebalo da se javi osoba sa hipertenzivnom krizom, iz kog razloga je to jedino moguće učiniti u hitnoj pomoći, jer je evidentno da je hipertenzivna kriza hitan slučaj.

Možda ovaj slučaj i ne treba da čudi vojnike u Srbiji. Država u poslednje vreme svakodnevno pokazuje nebrigu prema njima po raznim osnovama, pa što bi to činio tamo neki Dom zdravlja u Prokuplju?

Zaposleni u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane brane Srbiju i njene građane, dali su joj u zavet ono najvrednije, svoj život, a gde je ona da zaštiti njih?

Da je u pitanju neki NATO vojnik, verovatno bi ga uslužila i ketering služba u apartmanu na VMA  i to sve u skladu sa “sporazumom”, dok srpski vojnik ne može ni sa svojim ministrom da se sporazume, ministar nema vremena.

Verovatno se zaposlenima u Vojsci Srbije uredno odbija za zdravstveno osiguranje, da bi se punio neki konfuzan fond i nečiji džepovi. U Vojnim zdravstvenim ustanovama  nema lekova, medicinskog materijala, stomatološke usluge… šta to beše? Da li će Vojska ako ovako nastavi imati dovoljan broj ljudi sa zubima za neku narednu paradu? Pregledi u vojnim ustanovama za vojnike, može, ali… lista čekanja, višemesečna, naravno. Prioritet su lica koja uslugu plaćaju, vojnici je ne plaćaju taj novac se ne zna gde ide.

Srpskom vojniku očigledno, treba zatrti i seme. Vantelesna oplodnja za pripadnike Vojske je misaona imenica, osim ako novac ne zarade kao topovsko meso u nekoj mirovnoj misiji, pošto i po pitanju vantelesne oplodnje imaju manja prava od ostalih građana Republike Srbije.

Verovatno nije izginulo dovoljno vojnika u prethodnim ratovima, pa ih se neko pokušava rešiti ukidanjem medicinskih usluga. Smanjene su plate, dnevnice, sve moguće i nemoguće naknade i uredno uvedeno plaćanje zdravstvenih usluga, i to drastično više u odnosu na ostale građane. Vojnik u vojnoj zdravstvenoj ustanovi participaciju plaća i do 50% od cene usluge, dok je za ostale građane ona 50 dinara.

Na sve treba dodati da ovo nije usamljen slučaj. Vojna zdravstvena knjižica bilo ona plava (za zaposlene) ili crvena (za članove porodice), u civilnom zdravstvu predstavlja sinonim za kovertu sa antraksom.

Živela Vojska Srbije!!! Ali ako može, bez bolesti, pošto je to luksuz koji vojnik sebi ne može da priušti, kao što ne može ni mnogo toga drugog”, saopštio je ovaj sindikat.Prokuplje vojska racuni 1

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare