Srpski nacionalni forum: Vlasti Srbije da konačno, nakon 10 godina, saopšte šta su sve potpisale

GRAČANICA

Poslednji događaji na pre svega severu Kosova, koji su uzburkali javnost uneli su veliku uznemirenost građana. Naime, odluka kosovske vlade da se uvede tzv. reciprocitet, da se ne priznaju dokumenta izdata od strane Republike Srbije, te da se uvedu obavezna kosovska dokumenta i registarske tablice za građane Srbije koji žive na teritoriji Kosova, dovela je do uznemirenja Srba i njihove reakcije, saopšttio je Srpski nacionalni forum (SNF).

Srbi se s pravom osećaju diskriminisanim, i osećaju ozbiljan pritisak na svoj građanski suverenitet. Odlaganje primene „reciprociteta“ na mesec dana, samo je trenutno ublažila zapaljivu atmosferu, koje se umalo nije otela kontroli, i eskalirala. Odlaganje je rezultat intervencije američke diplomatije, i ambasadora u Prištini Džefrija Hovenijera. Vlasti Srbije su ovo protumačile da su SAD stale na stranu Srba, napokon. Međutim, ambasador Hovenijer je izjavio i nešto što se nerado u srpskoj javnosti pominje: „ „SAD pozdravljaju odluku kosovskih vlasti da privremeno obustave primenu“, dakle privremeno. Nemački ambasador u Prištini istoga dana kaže: „da je odluka vlade u Prištini o preregistraciji vozila s registarskim tablicama koje izdaje MUP Srbije i izdavanju deklaracionog lista srpskim državljanima koji ulaze na Kosovo legitimna i u skladu sa sporazumima potpisanim u Briselu“. To šta se potpisuje u Briselu jeste obavijeno velom tajne već 10 godina. Rezultati potpisivanja predaje u Briselu, Srbi na KiM a i Republika Srbija po leđima osećaju vrlo dobro. Šta je sve predato u Briselu teško je i nabrojati. Između ostalog setimo se: sudstva, uvođenja graničnih prelaza, carine, civilne zaštite, policije, lokalne samouprave, međunarodnog telefonskog koda, predaje energetskog sistema Albaniji, naterivanja Srba u ustavni okvir Kosova… i još mnogo toga. Ima li mesta sumnji nakon svega, da je i ovo poslednje, oko tablica i dokumentata dogovoreno i(li) potpisano u Briselu? Nema. Ima li mesta sumnji da Priština samo steže omču koja je u Briselu ispeltena? Nema.
Srpski nacionalni forum je od samog početka ukazivao da je netransparentno ponašanje beogradskih političkih elita u „briselskom procesu“ upereno direktno protiv nacionalnih ineteresa. Sada, na našu žalost, vidimo da smo bili u pravu i da je srpska politika u Briselu do nogu potučena.
SNF zahteva od vlasti Srbije da konačno, nakon 10 godina, otvoreno, pošteno i časno saopšti srpskom narodu, a onome koji opstaje na KiM posebno, šta je sve potpisala i šta sve u budućnosti može da očekuje.
„Smokvin list“ u vidu nekakve ZSO, više nije dovoljan”, saopštio je SNF.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare