Sretenjski orden Simfonijskom orkestru i Narodnom muzeju

NIŠ

Najvećim državnim odlikovanjem – Sretenjskim ordenom, odlikovan je, pored niškog Narodnog muzeja i Niški simfonijski orkestar za izuzetan doprinos u javnim i kulturnim delatnostima.

                              Povodom obeležavanja 70 godina postojanja, kao i za naročit doprinos za Republiku Srbiju i njene građane, Niški simfonijski orkestar dobio je Sretenjski orden trećeg stepena. Orden je peuzela direktorka Tatjana Veličković Minčić. Na svečanoj ceremoniji odlikovanja je dodeljivao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

                           Niški simfonijski orkestar je do sada održao brojne premijerne koncerte uz nastupe najuglednijih muzičara klasične muzike iz zemlje i inostranstva. Njihove aktivnosti su brojne, a na početku ovog meseca je uz njihovu podršku, kao i podršku NKC-a, orkestar Impresija orgasnizovao humanitarni koncert za Nišlijku Janu Mitić koja boluje od Lajmske bolesti.

                           Među odlikovanim institucijama našao se i Narodni muzej Niš. Za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture, povodom 90 godina postojanja, Sretenjski orden drugog stepena dodeljen je Narodnom muzeju u Nišu. Nagradu je primila direktorka muzeja Vesna Crnoglavac.

                         Narodni muzej u Nišu osnovan je 1. aprila 1933. godine od strane grupe zaljubljenika okupljena u Muzejsko društvo. Poseduje odeljenja za arheologiju, neumizmatiku i epigrafiku, istoriju, istoriju umetnosti, etnologiju, odeljenje književne zaostavštine, edukacije, dokumentacije. Poseduje fotolaboratoriju i bilioteku sa preko 14.000 publikacija, među kojima je veliki broj starih i retkih izdanja.

                         Oredenom karažorđeve zvezde trećeg stepena odlikovan je i Nišlija Saša Dimitrijević, novinar,  za naročite zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa Republike Srbije i Kraljevine Norveške u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva

                     Sretenjski orden, koji ima tri stepena, dodeljuje se za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane, a dodeljuje se i pojedincima i institucijama. Ove godine dodeljen je 71 orden za 169 lica. U Niš su stigla dva ordena.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare