Srednjoškolci uspešni u pružanju prve pomoći

  NIŠ

   Učenici osnovnih i srednjih škola iz Niša, takmičili su u pružanju prve pomoći a akciju je organizovao Crveni krst Niš.

Sekretar Crvenog krsta Niš Sanja Stojanović podsetila je da se kroz program Crvenog krsta Niš hiljade mladih upozna sa osnovama prve pomoći. Ekipa Škole mode i lepote na ovom takmičenju je osvojila drugo mesto i pehar, ali sudeći po rečima direktora škole Slaviše Mihajlovića ovaj uspeh nije slučajan jer škola već godinama sarađuje sa Crvenim krstom u Nišu, a đaci se sa pružanjem prve pomoći sreću i u školi iz istoimenog predmeta koji slušaju u prvoj i drugoj godini. Bolja od učenika Škole mode i lepote na takmičenju je bila samo ekipa Gimnazije „9.maj“ u Nišu koja je i prvoplasirana. Oni će se takmičiti i na međunarodnom takmičenju koje se održava u Požarevcu. U kategoriji podmlatka najbolja je bila ekipa OŠ „Kralj Petar Prvi“.

      „Ekipa naše škole je bila druga u konkurenciji sedam takmičarskih ekipa i jako smo ponosni na đake koji su na ovaj način pokazali da su spremni da savladaju i pružanje prve pomoći što u nekom trenutku može  povređenoj osobi da spasi i život. Ta prva reakcija kada se dogodi nesreća je jako važna i oni su tu da se pobrinu o povređenim osobama sve do trenutka dok ne stigne ekipa lekara“, objašnjava direktor Mihajlović.

      Mihajlović  kaže da je na takmičenju bilo šest poligona na kojima su đaci reagovali u posebnim situacijama, a jedna od njih je bila da pruže pomoć dečaku biciklisti u saobraćajnoj nezgodi ili da pruže pomoć osobi koja je zadobila povrede u požaru.

     Prema njegovim rečima Škola mode i lepote uspešno sarađuje duže vreme sa Crvenim krstom, a pored svih ostalih aktivnosti poseban akcenat je u ovoj saradnji stavljen na pružanje prve pomoći.

      „Nije slučajno da naši đaci učestvuju na ovom takmičenju jer, primera radi u ovoj ekipi kaja se sastojala od šest takmičara, tri devojčice i tri dečaka, troje od njih su već volonteri Crvenog krsta. To samo pokazauje da mladi nisu okupirani samo svojim mladalačkim problemima već da su zainteresovani i za volonterizam pa i humanost, a posebno se to odnosi na sticanje znanja kada se radi o pružanju pomoći povređenim osobama“, objašnjava Mihajlović.

     Dodaje da se učenici Škole mode i lepote sa pružanjem prve pomoći u nesreći sreću i na redovnim časovima u školi u toku prve i druge godine kada slušaju predmet koji se upravo odnosi na ovaj problem, kako pomoći u nesreći i pružiti prvu pomoć.

   „Već na tim časovima oni stiču sva neophodna znanja u pružanju prve pomoći pa im rad sa volonterima Crvenog krsta dođe kao neka vrsta prakse, a takmičenja kao što je ovo gradsko je samo još jedan način da provere svoje veštine, znanje i spremnost da u pravom trenutku reaguju na pravi način“, zaključuje direktor škole Mihajlović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare