Srbima u Bujanovcu ponudjena još 4,5 miliona iz budžeta, Mitrović kaže da albanska većina tako šalje poruku da treba da se sele

BUJANOVAC

To što smo Stojača Arsić , ispred odborničke liste oko SPS i ja ispred liste SNS, došli na jučerašnju sednicu Skupštine opštine Bujanovac , posle godinu i po dana bojkotovanja, jasno govori o jedinstvom stavu srpske zajednice da mi ovde želimo saradnju sa našim sugrađanima Albancima i zajednički rad za bolji život gradjana , rekao je danas za Regionalnu informativnu agenciju JUGpress odbornik SNS u Skupštini opštine Bujanovac Nenad Mitrović, koji je i poslanik u Skupštini Srbije.

On je rekao da se na sednici ” videlo” da albanska većina “nije želele ni da do kraja sasluša” šta imaju da kažu dvojica predstavnika srpskih odborničkih grupa srpskih predstavnika vezano za novi budžet i planirana sredstva za srpsku zajednicu.

” To što nam je predsednik opštine Nagip Arifi ponudio još 4,5 miliona dinara je ponižavajuće za srpsku zajednicu i u zbiru nikako ne znači 40 posto budžeta iz izvornih prihoda opštine, kako je bilo dugi niz godina ranije “, rekao je Mitrović.

On smatra da ovakav odnos albanske većine, koju čine Demokratska partija (DP) Nagipa Arifi, Partija za demokratsko delovanje (PDD) Šaipa Kamberija i Pokreta za demokratski progres (PDP) Šćiprima Musliua, prema srpkoj zajednici pokazuje da ih tretiraju kao građane drugog reda i šalju poruku da Srbi treba da se sele iz Bujanovca.

Mitrović kaže da u prilog tome govore i neki delovi novog budžeta u kome je povećan za 12 miliona , za koje tvrdi da su trebali da budu rasporedjeni za infrastrukturne projekte u srpskoj zajednici, iznos za subvencije malih i srednjih preduzeća.

“U ovoj godini budžet za ove namene je bio 12 miliona dinara a subvencije je dobilo 40 malih privrednika Albanaca i samo sedam Srba. Namera je jasna, povećanjem za 12 miliona zapravo smanjen je novac za infrastukturne projekte u sredinama u kojima žive Srbi a povećan novac koji će biti raspodeljivan za podršku malim privrednicima iz albanske zajednice”, tvrdi Mitrović.

On ima zamerke i na sredstva predvidjena u budžetu za Javno komunalno preduzeće “Komunalac” zbog, kako tvrdi, činjenice da to preduzeće pruža samo usluge u sredinama gde žive Albanci ali ne i u srpskim sredinama.

“Ja sam rekao za govornicom predsedniku opštine Nagipu Arifiju da smo došli da pružimo ruku saradnje. Odbijanjem naših predloga da daju pauzu i da opet razgovaramo o pravednoj raspodeli budžeta i za srpske sredine i budžetom koji su usvojili Arifi i njegovi koalicioni partneri su poslali jasnu poruku da ih Srbi koji žive u Bujanovcu ne interesuju. Mi ovo čitamo i kao poruku da bi Srbi trebali da se isele jer ionako opština neće učiniti skoro ništa da iz budžeta, koji i oni pune, uradi nešto na rešavanju infrastrukturnih problema koje imaju”.

Mitrović je rekao da je albanska vladajuća koalicija smanjila i iznos namenjen Srbima od sredstva koja stižu iz budžeta Srbije, preko Koordinacionog tela za opštine Bujanovca, Preševo i Medvedju.

“Zbog ovakvog odnosa prema Srbima u Bujanovcu ja sam predsedniku opštine Nagipu Arifiju poručio da ću se svim političkim sredstvima boriti da promenimo ovu vlast u Bujanovcu i tu ne vidim ništa sporno. Na kraju, svaka opozicija se bori za promenu vlasti”, rekao je Mitrović .

On je dodao da je i jučerašnja sednica pokazala da bi učešće srpskih odbornika u radu sednice Skupštine opštine Bujanovac bila besmislena jer, tvrdi, “predstavnici lokalne vlasti nisu spremni ni da do kraja saslušaju naše diskusiječak ni o budžet a da nas predsednik Skupštine ne prekida stalnim upadicama “vreme” i da nam se ne dobacuje iz sale”.

Skoro u isto vreme dok je trajala ova sednica bio je i sastanak ambasadora OEBS-a Jana Bratua sa predsednikom PDD i poslanikom Šaipom Kamberijem, predsednicom opštine Preševo Arditom Sinani, takodje iz ove stranje, i predsednikom Nacionalnog saveta Albanaca Ragmijem Mustafom u Beogradu.

Mitrović nam je rekao da su na ovaj sastanak pozvani i on i predsednik opštine Bujanovac Nagip Arifi ali nisu bili na njemu zbog sednice Skupštine opštine i rasprave o budžetu.

Šaip Kamberi je na svom fejsbuk profilu napisao da su on i njegove kolege (sticajem okolnosti svi iz PDD) sa ambasadorom OEBS-a “razgovarali o položaju Albanaca u Preševskoj dolini i hitnim merama koje moraju preduzeti državni organi”.

Nije pozanto da li se možda ambasador OEBS-a interesovao i za način raspodele budžeta Bujanovca i Preševa u odnosu na zajednice koje žive u ovim opštinama kao i njegov mogući uticaj na političku i bezbednosnu situaciju za sve u tim opštinama.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare