Srbi i Rusi uhapšeni kod administrativnog prelaza Sekirača sa kosovske strane

PODUJEVO-MEDVEDJA

Kosovska policija je saopštila večeras da su danas oko 13 sati uhapsili grupu od 11 osoba srpske i ruske nacionalnosti na teritoriji opštine Podujevo, uz administrativnu liniju na teritoriji sela Sekirača i Medragovac sa kosovske strane.

Kosovska policija je navela da su  u dva automobila sa srpskim tablicama zatekli petoro Srba i šestoro Rusa, starosti između 15 i 48 godina.

U Kosovkoj policiji tvrde da su imali obaveštenje da će ova grupa preći administrtivnu liniju kod Sponca i da su ih čekali.

Kako JUGpress saznaje oni su danas prešli administrativnu liniju u predelu sela Sponce koju su ranije Srbi koji su išli svojim kućama u Medragovac, da obidju stare roditelje ili na groblje, često koristili.

Ova grupa je išla u goste Peroviću koji živi u Medragovcu a u grupi su, izmedju ostalog,  njegov sin i brat , saznaje JUGpress

Osumnjičeni su vozilima poslati u policijsku stanicu u selu Lužane  radi ispitivanja.

O slučaja su obavešteni tužilac, Advokatska komora Kosova i Kancelarije za vezu Rusije u Prištini.

Kosovska policija ne navodi da je o ovom hapšenju obaveštena i Kancelarija za vezu Beograda u Prištini.

Pre sedam godina, u januaru 2010. godine na istoj lokaciji Kosovska  policija je uhapsila sedamnaestoro odraslih Srba i petoro dece koji su išli na groblje u Medragovac sa kosovske strane.

Tada je novac za kauciju za sve njih obezbedio pokojni predsednik opštine Medvedja Slobodan Drašković a u policijsku stanicu u Lužane ga odneo pokojni Ljuljzim Sahiti iz Partije demokratskog delovanja (PDD).

Privedeni Srbi su pušeni još iste večeri.

Samo mesec dana kasnije te 2010. godine dogovoreno je na sastanku predstavnika KFOR-a i srpskih snaga bezbednosti u Sijarinjskoj banji da  mogu administrativni prelaz 4A  na mestu zvanom Sekirača izmedju  Medvedje i Podujeva i ubuduće slobodno da koriste gradjani, pre svega stanovnici Medragovca i oni koji odlaze u ovo selo iz Srbije.

Prema tom dogovoru ljude koji budu koristili ovaj prelaz, koji je zvanično dogovoren i potpisan još u vreme dok je šef UNMIK-a bio Hans Hekerup 2001. godine , neće biti privodjeni od strane Kosovske policije niti kažnjavani zbog toga.

Izgleda da je ovaj dogovor u medjuvremenu prestao da važi.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare