Merenje nivoa komunalne buke u Leskovcu

 

LESKOVAC

Po prvi put u Leskovcu meriće se nivo komunalne buke  u životnoj sredini. Merenje za avgust mesec, koje će početi danas, obaviće ovlašćena stručna organizacija “Institut za bezbednost i sigurnost u radu” iz Novog Sada, rekao je šef Odeljenja za zaštitu životne sredine Leskovac, Sladjan Djikić.

U skladu sa usvojenim Programom merenja nivoa komunalne buke na teritoriji grada Leskovca za period 2017/2018. godine, kako kaže Djikić, odredjena su merna mesta odnosno referentne tačke. To su: raskrsnica Bulevar oslobodjenja i Južnomoravskih brigada; raskrsnica Bulevar oslobodjenja i 28. mart; ulica Moše Pijade, park u centru; osnovna škola “Vuk Karadžić”; vrtić “Lane” u naselju Zele Veljković; kružni tok kod hotela “Hajat S”; raskrsnica u naselju Dubočica kod vrtića i crkve; ulica Stanoja Glavaša kod Orion prodavnice i krug Opšte bolnice.

Odeljenje za zaštitu životne sredine grada Leskovca 24. jula ove godine sklopilo je ugovor sa ovlašćenom organizacijom, “Institutom za bezbednost i sigurnost u radu” iz Novog Sada o pružanju usluga vrednosti 586.800 dinara sa PDV-om. Mesečni iznos koji će se isplaćivati Institutu je 48.900 dinara. Uz saglasnost Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, novčana sredstva biće obezbedjena iz programa Fonda za zaštitu životne sredine.

Predstavnik “Instituta za bezbednost i sigurnost u radu”, Vladimir Djekić, obavestio je da će se nivo komunalne buke meriti svakog meseca.

” U toku dana, na svakom mernom mestu, rade se pet merenja; tri u dnevnom periodu i dva u noćnom, posle 22h i tako će biti cele godine. Pravićemo mesečne izveštaje, a krajem godine ide i godišnji izveštaj, gde ćemo vršiti poredjenje svih tih rezultata da bi videli kako se stanje menjalo u toku cele godine”, rekao je Djekić.

On je dodao da izvor buke koji pravi najviše problema je upravo saobraćaj, dok će ostale izvore “na licu mesta utvrditi i u skladu s tim reagovati”. Očekuje i da će u sledećim monitorinzima buke biti pokrivena i prigradska naselja.

Pored mesečnih i godišnjeg izveštaja sa rezultatima ispitivanja i ocenama stanja nivoa komunalne buke u Leskovcu, “Institut za bezbednost i sigurnost u radu” ima obavezu i da izradi predlog mera za sanaciju i poboljšanje kvaliteta životne sredine.

“Potrebno je dve do tri godine da bi se mapirale akustičke zone kako bi se došlo do nekog poboljšanja odnosno smanjenja nivoa komunalne buke ukoliko postoje velika prekoračenja. U planu je i povećanje broja mernih mesta, zato što referentne tačke koje su navedene neće biti postavljene tokom cele godine, već će dolaziti do pomeranja mernih mesta. Da bi se dobila prava slika, to ne može da bude petnaestominutno merenje, nego bi ono trebalo da se vrši 24h dnevno”, kaže Sladjan Djikić.

“Institut za bezbednost i sigurnost u radu”, osim u Leskovcu, trenutno radi na merenju nivoa komunalne buke i u Nišu i Kragujevcu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare